Szerző: Bodnár Ádám

2012. július 23. 10:47

Toshiba: nem lesznek olcsóbbak az SSD-k

A merevlemezeket és SSD-ket egyaránt gyártó vállalat szerint rövid távon nem érdemes arra számítani, hogy a memóriaalapú tárolók a merevlemezek bitköltségével versenyezhetnek.

Az xbit labsnak adott kimerítő interjút a Toshiba America tárolótermékekkel foglalkozó marketing-vezetője, Joel Hagberg. A beszélgetés során szóba került az SSD-k és a merevlemezek közötti árkülönbség, valamint annak csökkenése is. A Toshiba képviselője szerint egyhamar nem fog az árszakadék eltűnni, az SSD-k még évekig sokkal drágábbak lesznek a merevlemezeknél.

"A NAND memóriát fejlesztő közösség folyamatosan új technológiákkal áll elő, amelyek révén minden litográfiai generációval nő a kapacitás és csökken a bitköltség. Ahogy az SSD-k átállnak 10 nanométeres osztályú NAND-ra, tovább nő a kapacitás és csökken az ár" - magyarázta Hagberg. "Azonban a NAND gyártási kapacitás bővítésének hatalmas a tőkeigénye és technológiai akadályokat is le kell győzni a litográfiai fejlesztések során. Ezért továbbra is különbség lesz az SSD-k és a HDD-k gigabájtonkénti ára között. "Összefoglalva tehát az SSD-k ára idővel csökken, de még nagyon sokáig nem fogják elérni a merevlemezek árszintjét."

A Tech Report nemrég közzétett vizsgálata szerint 2011 eleje óta átlagban 48 százalékkal csökkentek a népszerűbb SSD modellek árai. A drámai árcsökkentés gyakorlatilag minden gyártó minden modelljére és az összes kapacitásra egyaránt jellemző. Egyes SSD-k ára már a lélektani határnak számító 1 dollár/gigabájtos szint alá esett, a legolcsóbb modellek pedig az Egyesült Államokban 100 dollár alatti áron hozzáférhetők, igaz, ezek a legkisebb kapacitású 40-64 gigabájtos típusok. Ennyiért 500 gigabájtos 2,5" merevlemezt is lehet kapni, vagyis ebben a konkrét esetben hat-hétszeres különbség van az SSD és a HDD bitköltsége között.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

"Az SSD-ipar legfontosabb kihívása a bitköltség és a sebesség (IOPS) kiegyensúlyozása a hagyományos HDD-k költségeihez képest. [...] Az SSD-k adják a legnagyobb teljesítményt azoknak az alkalmazásoknak, amelyek tárolási büdzséje magas, de a kapacitásigényük alacsony. Az SSD-k költsége jelentősen csökkent, de még mindig a HDD-k jelentik a legjobb megoldást a nagy kapacitásigényű, kis költségű alkalmazások számára."

A Toshiba marketingese szerint a merevlemezek és az SSD-k egyaránt fontos szerepet játszanak az adattárolási igények kielégítésében, az SSD-k és HDD-k egymással karöltve dolgoznak a tárolórendszerekben, mivel egyik technológia sem képes minden igényt lefedni. Az SSD-k az alacsony késleltetést és nagy teljesítményt elváró alkalmazási területeken brillíroznak, miközben a merevlemezek a nagy kapacitásúak és relatív alacsony költségűek. "A [technológiák] folyamatos fejlődése és alkalmazási terület szerinti specializációja a tárolók kiválasztásának alapja."

a címlapról