:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 20. 11:44

Huszonhat év után veszteséges a Microsoft

1986-os tőzsdére lépése óta először jelentett veszteséget a Microsoft, köszönhetően a néhány éve megvásárolt aQuantive értékleírásának. A cég egyébként a vártnál jobban teljesített, a vállalati célú szoftverek jól húznak, a PC-eladások lassulása pedig a vártnál kevésbé húzta le a konzumer részleget.

Meglehetősen vegyes képet mutat a Microsoft második naptári negyedéves pénzügyi teljesítménye. A cég bevétele nőtt, az üzemi nyereség gyakorlatilag eltűnt, a profit helyett pedig masszív veszteségről számolt be a redmondi óriás. Az egyszeri tételektől eltekintve a Microsoft persze továbbra is egészségesen nyereséges, sőt, a nyereség még nőtt is az előző év hasonló időszakához képest. A negyedév során az üzemi nyereség egyszeri tételekkel együtt 492 millió dolláros veszteséget szenvedett a Microsoft

A kettősségre természetesen van magyarázat, a pénzt "nyomtató" részlegek nem álltak le, az aQuantive-felvásárlás leírása azonban hatalmas költségként jelenik meg a könyvelésben, ami eltüntette a szokásos néhány milliárdos nyereséget és mínuszba taszította a céget. A hivatalos eredményt negatívan befolyásolta a Windows 8 Upgrade program is, amely egyszeri hatásként újabb félmilliárd dolláros kiesést jelentett - a pénz ugyan bejött, hivatalosan azonban csak a teljesítés után, a Windows 8 piacra dobása után lehet elkönyvelni.

Gyengélkedő konzumer részleg

A Windows részleg teljesítménye megfelelt a PC-piac teljesítményének - az üzleti számítógépek enyhe növekedést, a fogyasztói gépek pedig kicsit nagyobb csökkenést mutattak, így összességében olvadt a piac. A bevételek ennek megfelelően enyhén, 1 százalékkal csökkentek az egyszeri hatások kiszűrésével. Ez az egyszeri hatás pedig a Windows 8 Upgrade program, amelynek keretében 540 millió dolláros bevételt kénytelen a Microsoft a Windows 8 megjelenése utánra tolni, a már megkötött szerződéseket ugyanis akkor fogja a Microsoft teljesíteni, hiába folyt be a pénz már most - ezt a bevételt pedig az általánosan elfogadott könyvelési gyakorlat szerint nem lehet most elkönyvelni. "A bevételt (pontosabban az eredményt) elhatárolják addig, amíg nincs teljesítés, ami az aktuális időszakot csökkenti, és amikor visszaírják, a negyedik negyedévben, akkor pedig növelni fogja." - mondta Somi András, a KBC Equitas vezető elemzője a HWSW kérdésére. Ennek megfelelően a Windows divízió bevétele és üzemi eredménye is csökkent, előbbi 4,7 milliárdról 4,1 milliárdra, utóbbi 2,9 milliárdról 2,4 milliárdra.

A Xbox és Windows Phone részleg bevétele látványosan, 20 százalékkal nőtt, de ez elsősorban annak köszönhető, hogy a korábban felvásárolt Skype-ot ehhez a divízióhoz csatolta a cég, így az ott keletkező bevétel itt csapódott le. A konzolból egyébként csak 1,1 millió darab fogyott világszerte, ami 39 százalékos visszaesés az egy évvel ezelőttihez viszonyítva, az Xbox Live tagság azonban nőtt 15 százalékkal. A részleg költségszintje jelentősen emelkedett, a Skype költségvetése is ide tartozik immár, és a Nokiának fizetett "platform kifizetések" is innen erednek, ennek megfelelően a részleg 263 millió dolláros mínuszban zárt, szemben az előző év hasonló időszakának vékony, 13 millió dolláros profitjával.

A Windows Phone teljesítményéről szűkszavúan nyilatkozott a Microsoft, az eladások szekvenciálisan, az első naptári negyedévhez viszonyítva 50 százalékkal nőttek, valószínűleg a Nokia Lumia készülékek eladásainak köszönhetően. A cég mindenesetre már a Windows Phone 8-ra fókuszál, amely az év hátralévő részében, várhatóan még az ősz folyamán megjelenik, időben az év végi ünnepi szezonhoz.

Vállalati szoftverek - húzzák az igát tovább

A végfelhasználókat célzó szoftverekkel ellentétben a vállalati operációs rendszerek, eszközök és alkalmazások továbbra is nagyon erősek. A vállalati szoftverek bevétele 13 százalékkal nőtt a negyedév során, az SQL Server és a System Center pedig különösen erős húzóterméknek bizonyult. A Microsoft adatai szerint a vállalatok oldaláról hatalmas igény mutatkozott a prémium szerverrendszerek iránt is, a belépő szint fölötti termékek 10-30 százalékkal növekedtek terméktől függően. Ez nagyon nagy szó, e rendszerek eredményhányada ugyanis jóval magasabb, ami jelentős profitot hajtott a Microsoft számára. A trend a részleg üzemi eredményén is éreztette hatását, amely így 1,7 milliárd dollárról 2,1 milliárd dollárra nőtt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A vállalati alkalmazások piacán az Office 2010 egészséges növekedést mutatott, az irodai programcsomag eladásai 7 százalékkal emelkedtek. A Microsoft adatai szerint az Office már több, mint egymilliárd gépen fut világszerte. A programcsomag erejére jellemző, hogy a negyedik negyedében a termékből befolyó bevétel (6,2 milliárd) és üzemi eredmény (4,1 milliárd) is magasabb volt, mint a Windows üzletágé (4,1 illetve 2,4 milliárd). Mi több, a Windows divíziót a szervertermékek is megelőzték bevételben (5,1 milliárd) - ennyire erős a Microsoft üzleti részlege. Ha ezekhez az adatokhoz hozzávesszük, hogy az asztali Windows-t is a vállalati felhasználók vásárlásai húzták (világszerte a céges gépek több mint felén már Windows 7 fut), akkor válik igazán szembetűnővé a végfelhasználókat célzó ágazatok gyengélkedése.

A pénzügyi jelentés nem okozott különösebb megrázkódtatást a cég részvényeseinek, az aQuantive leírását már korábban bejelentette a vállalat, így a jelentős, több, mint hatmilliárd dolláros egyszeri leírásra mindenki felkészült. A jelentés közzétételét követően a Microsoft részvényei két százalékkal emelkedtek a tőzsdén, ezzel idén már 20 százalékkal nőtt a cég tőzsdei értékelése.

"Izgalmas" év jön

A következő 12 hónap a Microsoft szerint újra rendkívül izgalmas lesz - a cég rendkívül kockázatos lépéseket tett mind a Windows, mind az Office jövője kapcsán, amelyek legrosszabb esetben visszafelé is elsülhetnek. A cég mindenesetre bebizonyította, hogy ha versenyre késztetik, akkor képes újra innovatív megoldásokkal előrukkolni, még akkor is, ha ezzel kockára teszi PC-piaci hegemóniáját. A Windows 8 ugyanis egyértelműen érintőképernyős számítógépekre készült, és ugyan átmeneti termékként hagyományos PC-ken is használható, a rendszer teljes kihasználásához bizony szükség van az érintős bevitelre.

A Microsoft azonban szemmel láthatóan mindent megtesz az üzleti folyamatok oldalán a Windows 8 sikeréért. A fejlesztés kívülről nézve zökkenők és csúszások nélkül zajlott, a cég kommunikációja pedig megüti a versenytársak, az Apple és a Google szintjét, a termékbemutatók végre a végfelhasználók számára is érdekesek lettek. Az új rendszer sikerét a koncepció dönti el - elfogadják-e a felhasználók a Windows márkát táblagépeiken?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.