Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 13. 14:54

Megszűnhet a hordozható Windows-licenc?

A legfrissebb információk szerint megszűnik a számítógépek között hordozható Windows-licenc, a következő generációs operációs rendszer csak géphez kötött licencekkel lesz megvásárolható.

Megszűnhet a "dobozos", több számítógép között hordozható Windows licenc- jelentette Mary Jo Foley (ZDnet) és Paul Thurrott közös online rádióadása. Bennfentes információkra hivatkozva Foley és Thurrott azt állítja, hogy a Windows 8 csupán két formátumban, upgrade és OEM (System Builder Kit) változatban kerül majd forgalomba. Értelemszerűen az első licenccel egy korábbi Windows-verziót lehet majd a legújabb kiadásra frissíteni, az OEM változat pedig az első telepítés után végleg a rendszerhez kapcsolódik, azt később más számítógépre nem lehet áthordozni még az első telepítés törlését követően sem.

A redmondi szoftverház hagyományosan három licenccel árulta operációs rendszereit, az upgrade és OEM változaton kívül a dobozos kiadás is rendszeresen megjelent. A dobozos változat valódi előnye a hordozhatóság volt, az operációs rendszert bármennyi számítógépre telepíthettük, természetesen egy licenc egyszerre csak egy gépen volt használható. A kiadás másik előnye az aktiváció után induló 90 napos Microsoft-támogatás volt, ilyen az OEM termékhez nem járt.

A dobozos termék piaci vonzerejéből azonban sokat levont az ára: a Windows 7 Professional esetében az OEM kiadás 135 dollárba került, míg a dobozos kiadásért 300 dollárt kértek. Ez utóbbit így csak akkor volt kifizetődő megvásárolni, ha minimum háromszor számítógépet váltottunk az operációs rendszer élettartalma alatt, így a legtöbb felhasználó számára inkább elméleti lehetőség maradt. Az OEM változat fontos eredeti kikötése volt, hogy csak a számítógéphez szükséges alapvető alkatrészekkel együtt árusítható, a Microsoft azonban e kitétel teljesülését nem ellenőrizte, így a boltok polcain hamarosan megjelent az OEM kiadás önmagában is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Microsoft korábbi álláspontja szerint: "Az OEM Windows licencek PC-hez kötődnek. Ha vásárol valaki egy PC-t OEM licenccel, akkor az a licenc a PC-vel marad. Ha eladják a PC-t, eladják vele a licencet is. Ha adományként átadják a PC-t, adományozni kell a licencet is" - fogalmazott Eric Ligman, a Microsoft egyik vezetője 2008-ban.

Az új, OEM licenc helyébe lépő System Builder Kit elnevezésű licenckonstrukció pontos feltételeiről nincs hír, de joggal feltételezhető, hogy hasonló PC-hez kötési kitételt tartalmaz, mint a korábbi OEM-konstrukció, azonban egyúttal teljes mértékben legalizálja az önmagában megvásárolható üzleti modellt. A Microsoft korábban már emlegette a System Builder kiadást, a redmondi cég  kijelentette, hogy Mac-felhasználók számára ez a licenckonstrukció áll majd rendelkezésére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról