Szerző: Dojcsák Dániel

2012. július 10. 13:44

Kiszabadult a Jelly Bean forráskód

Ugyan az Ice Cream Sandwich még alig kapaszkodott meg az Android világban, sőt, a legtöbb felhasználó, aki nem vásárolt új készüléket, még mindig csak várja, hogy érkezzen a frissítés, máris a nyakunkon a 4.1 Jelly Bean. A Google I/O konferencián bemutatott frissítés forráskódja mostantól elérhető, jöhetnek a frissítések.

HIRDETÉS

A múlt hónapban bejelentett Android 4.1, Jelly Bean forráskódja publikussá vált, ami azt jelenti, hogy innentől kezdve a fejlesztők és gyártók használhatják, módosíthatják, testreszabhatják a gyári Google operációs rendszert. Valószínűleg a Nexus tulajdonosok heteken belül megkapják az új verziót, s remélhetőleg a nagyobb gyártók is sebtiben frissítik a már ICS-n lévő modelljeiket.

A Google egyik mérnöke egy fórum kommentben jelentette be tegnap, hogy az Android 4.1 forráskódját kiadták az Android Open Source Project (AOSP) égisze alatt “android-4.1.1_r1” néven, amit bárki letölthet, megvizsgálhat és akár nekiláthat implementálni különböző eszközökre.

Első kör: Nexusok

Ezzel párhuzamosan megjelentek a nem szabadon felhasználható kódok is a szintén frissen bemutatott Nexus 7 tablethez is, illetve az USA-ban épp betiltott Galaxy Nexushoz is. A Nexus S és a Xoom tulajdonosoknak viszont még várni kell a frissítésre néhány hetet, sőt, a Galaxy Nexus és Nexus 7 ROM-ok sem minősülnek hivatalosan véglegesnek, de minden jel arra mutat, hogy az utolsó simítások zajlanak.

Az Android fejlesztői közösség viszont azonnal rávetheti magát az első publikus Jelly Bean forráskódra, amiben a .1 alverzió azt jelzi, hogy már kiadás előtt történt néhány hibajavítás és változtatás. A letöltést innen lehet kezdeni.

Második kör: Főzött ROM-ok

A nagy gyártók mellett persze a CyanogenMod programozói is nekikezdtek a munkának és meg kell tenni a szomorú beismerést: biztosan hamarabb készen lesz minden fontosabb modellre a CyanogenMod 10, JB 4.1 verzió, mint a hivatalos gyári. Egyelőre persze csak ismerkednek az új kóddal és a CM-fejlesztők reménykednek benne, hogy könnyű lesz vele dolgozni és minden korábbi feltételezésük igaznak bizonyul. Amennyiben igen, akkor valóban pár hét múlva elkezdhetnek beérkezni az első publikus, még meglehetősen instabil verziók.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A CyanogenMod Google+ posztjában Steve Kondik, a csapat egyik tagja még azt is megmagyarázza, hogy miért ugrik a CM főverziószámot, miközben a Google Android csak egy tizedet lépett előre: mivel minden fontosabb Android mérföldkő saját nevet kap, attól függetlenül, hogy ezt verziószámban hogyan jelölik, így a CM is követi a mintát, de nevesített főverziók híján ezt csak főverzió ugrással tudja megtenni.

Utolsók: gyári szoftver

A többség, aki a gyári ROM-ot használja és a jövőben sem szeretné lecserélni, még nagyon sokáig várhat a frissítésre. Előfordulhat, hogy egyes lemaradó modelleknél azonnal JB 4.1-re ugrik a verzió a Gingerbread után, de az előzményeket figyelembe véve várhatóan őszig nem túl sokan örülhetnek a 4.1-nek. Akkor a kiemelt modellek várhatóan megkapják a frissítést, de például a Samsung Galaxy S III esetében a beépített szoftverek és az új JB funkciók ütközése számtalan kérdést felvet. Feladja-e a Samsung a saját megoldásokat és a Google-funkciókat csomagolja “S” köntösbe, vagy egyáltalán nem támogatja majd a 4.1-et? Elképzelhető alternatíva az is, hogy a Jelly Bean saját kiadású változatából egyszerűen kihagyják a Google Now és egyéb, saját megoldásokkal ütköző Google-szolgáltatásokat és inkább csak a teljesítményoptimalizációkat veszik át.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 05:05

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.