Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 10. 13:56

Lopta a zajszűrő technológiát az Apple?

Az Apple csak a saját szellemi tulajdonát tartja szentnek, a másokét gondolkodás nélkül lenyúlja - ezt állítja a Noise Free csapata, amely azzal vádolja az almás céget, hogy lemásolta zajszűrő technológiájukat és azt licencelés nélkül építette be saját iEszközeibe.

Beperelte az Apple-t a Noise Free nevű kis vállalkozás, mivel álláspontja szerint az Apple lemásolta fejlett zajszűrő technológiájukat. A kaliforniai bírósághoz benyújtott panasz szerint az Apple tárgyalásokat folytatott a technológia licenceléséről, később azonban más beszállítót bízott meg, illetve szabadalmat is bejegyeztek a megoldásra - amely a Noise Free szerint jogtalan használatnak minősül, ezért kártérítésért folyamodik illetve a technológiát használó iPhone és iPad termékek importtilalmának bevezetését kéri.

Két mikrofon, kevesebb zaj

A Noise Free megoldásában a készülék kap egy második mikrofont is, amely a beszéd helyett a háttérzajokat veszi, majd az elektronika e második mikrofon jelét kivonja az elsődleges mikrofonéból - az eredmény pedig látványosan csökkenő háttérzaj telefonálás közben. Ez különösen jó eredményt képes produkálni utcai zajok, de irodai vagy éttermi környezetben is, a dedikált feldolgozóegység a két mikrofon jeléből tisztább beszédhangot képes kinyerni.

A Noise Free hatékony megoldást fejlesztett ki a telefonálás közben hallható háttérzajok kiszűrésére. A kis cég ezzel a technológiával házalt a különböző telefongyártóknál, így jutottak el az Apple-hez is, ahol több bemutatót tartottak illetve a technológia tesztelésére és reprodukálására alkalmas dokumentációt és eszközöket is átadtak. A Noise Free beadványa szerint a technológiát az Apple-nek is személyesen mutatták be, az almás cégnél részletes dokumentációt, működő áramköröket illetve demonstrációs eszközöket is hagytak. Az Apple akkor aláírta az ilyenkor szokásos titoktartási megállapodásokat, ez tűnik a Noise Free által indított per jogi alapjának a technológiára vonatkozó szabadalom mellett.

Megosztott ipari titkok?

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A kis cég panasza szerint az Apple 2009-ben hirtelen leállította a tárgyalásokat és később egy másik beszállítótól, az Audience-től rendelt a Noise Free megoldásával gyakorlatilag azonos háttérzaj-csökkentő megoldást, 2010-ben pedig saját szabadalmat is benyújtott zajszűrési eljárásra. A Noise Free álláspontja szerint az Apple a technológia részleteit megosztotta az Audience-szel, amely ennek alapján saját zajszűrő megoldással állt elő. A helyzetet bonyolítja, hogy az Audience earSmart megoldása nem csak az iPhone 4 és 4S-ben található meg, hanem helyet kapott androidos telefonokban, így például a Google Nexus One-ban is, de a Samsung Galaxy S III és egyéb Samsung termékek is ezt használják.

A szabadalmak felületes vizsgálata nyomán ugyanakkor nem tűnik fel egyezés. Míg a Noise Free megoldása két mikrofont használ, az Apple szabadalma egy egészen másik elven működik. Az Apple-szabadalom ugyanis egyetlen mikrofont használ, a zaj azonosítását pedig különböző időben felvett hangminták alapján végzi el: a felhasználó előzőleg (háttérzaj nélküli környezetben) felvett hangját azonosítja zajos környezetben is, és a minta alapján erősíti fel. Az Audience és a Noise Free megoldása közötti hasonlóság azonban szembetűnő, a két technológia közötti kapcsolatot, illetve a Noise Free szabadalmának megsértését azonban a bíróság dolga lesz megállapítani.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról