Szerző: Gálffy Csaba

2012. június 29. 10:51

Immár infrastruktúrát is kínál a Google

A Google App Engine formájában már hosszú ideje nyújt platformszolgáltatást a Google, mostantól azonban csupasz vasat, vagyis infrastruktúrát is kínálnak a partnereknek. Újabb versenytársat kapott az Amazon EC2 és a Microsoft Azure.

Infrastruktúra-szolgáltatást (IaaS) jelentett be a Google a héten folyó Google IO rendezvény keretein belül. Az új szolgáltatás az eddig elérhető platformszolgáltatást (PaaS), az App Engine-t bővíti, a Compute Engine jóval tágabb kereteket nyújt a felhasználók alkalmazásainak és rendszereinek. A Compute Engine a Google saját felhasználásra szánt adatközpontjaiban működik, a létező kihasználatlan kapacitást kínálja felhasználásra a vállalat.

A Compute Engine természetesen teljes mértékben együttműködik a Google korábbi felhős rendszereivel, így a Cloud Storage, App Engine vagy BigQuery is támogatja azt az indulástól fogva. A rendszer mögé a Google partnereket is felsorakoztatott, a RightScale, a Puppet Labs, az OpsCode, a Numerate, a Cliqr vagy a MapR menedzsmenteszközei már ma képesek kezelni a Compute Engine-en futó virtuális gépeket és alkalmazásokat. A partneri támogatás előnye, hogy a már ilyen keretek között menedzselt rendszerek gyorsan migrálhatóak a Compute Engine-re, minimális erőfeszítéssel.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Compute Engine egyelőre 'korlátozott előnézet' fázisban indul el, de hamarosan beindul a teljes, élesben használható szolgáltatás is. Jelenlegi formájában elsősorban nagy számítási teljesítményt igénylő, jól skálázódó feladatokhoz ajánlja a Compute Engine-t a Google, hadoopos adatfeldolgozástól HPC-ig vagy például nagyszámú videó átkódolásához illetve rendereléshez. A keresőóriás szerint a versengő platformokon épített klaszterek, ideiglenes szuperszámítógépek teljesítménye meglehetősen véletlenszerű és kiszámíthatatlan, a Compute Engine ezeknél jóval konzisztensebb működést nyújt.

A rendszer egyelőre négy konfigurációt (instance-et) kínál, 1-8 virtuális maggal, magonként 3,75 gigabájt memóriával és 420 gigabájt lokális, nem állandó tárolóval. A Google egyelőre Ubuntu és CentOS rendszereket képes fogadni, ezekből kínál a Google előre bekonfigurált változatokat, de a felhasználó is feltöltheti saját szája íze szerint összerakott rendszerképét.

Nem tudni egyelőre, hogy a Google szolgáltatása pontosan miben is nyújt újat vagy mást, mint a Microsoft és az Amazon kiforrottabb termékei. A keresőóriás szerint a teljesítmény/ár kiemelkedő lesz, a versengő platformokkal szemben mintegy 50 százalékkal alacsonyabb áron kínálnak hasonló számítási kapacitást. A pontos árazás itt érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról