Szerző: Koi Tamás

2012. június 25. 09:54

Hiába a kiterjedt hálózat, a vodások alig használják

Hiába hirdeti magát a cég az ország legkiterjedtebb 3G-s hálózatával, egyelőre sem ügyfélszámban, sem használatban nem tudja megváltoztatni az eddigi trendeket a mobiladat-piacon a Vodafone.

Hiába fejezte be elsőként a hálózatmodernizációt, hiába rendelkezik az ország legkiterjedtebb 3G-s hálózatával, egyelőre láthatóan nem tud mit kezdeni ezzel a Vodafone, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb, májusi statisztikái szerint. A cég az ügyfélbázis méretét tekintve egyre jobban leszakad első számú riválisától, a Telenortól, ráadásul ügyfelei a három mobilcég közül a legkevésbé használják ki a mobilhálózat kapacitásait.

Az NMHH önbevalláson alapuló forgalmi riportja szerint májusban valamivel több mint 1 millió 900 ezer olyan ügyfél volt Magyarországon, aki vagy a mobiltelefonján, vagy USB-s modem, netán más eszköz segítségével aktívan használta a mobilnet-előfizetését. Ennek körülbelül 48 százaléka a T-Mobile-lal szerződött, 28,3 százaléka a Telenorral és mindössze 23,6 százaléka a Vodafone-nal. A Telenor egy évvel ezelőtti sereghajtóból sikeresen fordított, többek közt a kis fogyasztású előfizetőknek és a vezetékes internetet kiváltani szándékozó ügyfeleknek egyaránt használható ajánlatokkal rendelkező portfóliójának köszönhetően.

Feltűnő, hogy míg az átlagos adatfogyasztást tekintve a Telenor többnyire a legmagasabb értékeket jelentette, a cég ügyfelei összesítve idén január óta rendre a legtöbb adatot forgalmazták, vagyis kijelenthető, hogy a telenorosok használják messze a legaktívabban a mobilinternetet. A statisztikák szerit májusban az adatforgalom alapján a Telenor piaci részesedése az egy hónappal korábbi 44,51 százalékról 44,79 százalékra, a T-Mobile-é 38,06 százalékról 38,20 százalékra emelkedett, közben a Vodafone-é 17,43 százalékról 17,01 százalékra csökkent. Mindez adatmennyiségre lefordítva azt jelenti, hogy május hónapban a T-Mobile ügyfelei az előző havi 756 ezer után 787 ezer GB adatot forgalmaztak, a Telenor ügyfeleinek forgalma 884 ezer GB-ról 923 ezer GB-ra emelkedett, a Vodafone ügyfelei az előző havi 346 ezer után májusban 351 ezer GB adatot töltöttek le és fel - áll a hatóság statisztikáiban.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Vodafone egy mutatóban kétségtelenül versenytársai felé emelkedik: ez az adathálózat lakossági ellátottsága és kültéri, földrajzi lefedettsége. A cég 3G-s hálózatának mind lakossági, mind földrajzi lefedettsége 90 százalék körüli, a definíció szerint ekkora területen tud az "esetek 80 százalékában" 150 kbps letöltési és 40 kbps feltöltési sávszélességet garantálni a szolgáltató.

Ez a mutató ugyanakkor csak július elsejéig él majd, ekkortól ugyanis egy jogszabályi változásnak köszönhetően a szolgáltatóknak az esetek száz százalékában kell garantálniuk a megadott sávszélességeket. A Vodafone és a Telenor ezért úgy változtatta az általános szerződési feltételeit, hogy ettől az időponttól 0 kbps le- és feltöltési sebességet garantálnak ügyfeleiknek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról