Szerző: Koi Tamás

2012. június 22. 15:25

Mobiladat-robbanást jósol a Huawei-vezér

Óriási adatforgalom-növekedést kell kiszolgálniuk a mobiladat-hálózatoknak a következő tíz évben, az iparág egyik legnagyobb szereplőjének számító kínai Huawei Technologies szerint ez páratlan lehetőséget kínál az infrastruktúra-beszállítóknak.

Tíz év múlva a mobil szélessávú adatforgalom a jelenlegi kétezerszerese lesz, a hálózati infrastruktúrát gyártó és üzemeltető cégek terjeszkedési és növekedési kilátásai ezért kifejezetten jók mind világszinten, mind a kelet-európai régiót tekintve - mondta el a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon tartott beszédében Ren Zhegfei, a Huawei Technologies alapító-vezérigazgatója.

Az egyik legbefolyásosabb kínai üzletembernek tartott, korábban a kínai hadsereg magas rangú tisztjeként szolgálatot teljesítő vezető szerint a távközlési iparág kulcsfontosságú fejlesztési területe az adatelérési hálózatok, hozzáférési lehetőségek, szakzsargonnal data pipe-ok lesznek az elkövetkezendő évtizedben. A társaság - mely jelenleg a világ második legnagyobb mobilinfrastruktúra-beszállítója - a hazai piacok mellett Európában kifejezetten erős jelenléttel bír, így több kelet-európai szolgáltató (köztük a magyar Vodafone) mellett nyugat-európai mobilcégeknek is kiemelt beszállítója.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A cégvezető a gazdasági fórumon elmondta, a Huawei szándéka, hogy tovább növelje oroszországi és régiós befektetéseit. A cég Magyarországon p2009 óta üzemelteti Európai Ellátó Központját (ESC), ahol bérgyártók bevonásával összeszerelés folyik. Az ESC a teljes európai kontinenst, valamint Észak-Afrika és a Közel-Kelet néhány országát látja el Huawei termékekkel. A Huawei Európai Logisztikai Központ 2011-ben állt fel Magyarországon, a cég 1,5 milliárd dolláros idei import-export vállalásról tett szándéknyilatkozatot nemrég.

A Huawei-nek megvan az esélye rá, hogy elnyerje a negyedik magyarországi mobilszolgáltató által várhatóan a napokban kiírásra kerülő beszállítói tendert, ha ez a társaságnak sikerülne, a Huawei lehetne az egyetlen olyan cég Magyarországon, mely két mobilhálózat esetében is központi beszállítói partner. Szakértők szerint nem kizárt, hogy a Huawei, illetve a tender győztese hálózatüzemeltető is lesz egyben, ez esetben egy új üzleti modell jelenhetne meg a magyar mobilpiacon.

a címlapról