Szerző: Koi Tamás

2012. június 22. 15:25

Mobiladat-robbanást jósol a Huawei-vezér

Óriási adatforgalom-növekedést kell kiszolgálniuk a mobiladat-hálózatoknak a következő tíz évben, az iparág egyik legnagyobb szereplőjének számító kínai Huawei Technologies szerint ez páratlan lehetőséget kínál az infrastruktúra-beszállítóknak.

Tíz év múlva a mobil szélessávú adatforgalom a jelenlegi kétezerszerese lesz, a hálózati infrastruktúrát gyártó és üzemeltető cégek terjeszkedési és növekedési kilátásai ezért kifejezetten jók mind világszinten, mind a kelet-európai régiót tekintve - mondta el a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon tartott beszédében Ren Zhegfei, a Huawei Technologies alapító-vezérigazgatója.

Az egyik legbefolyásosabb kínai üzletembernek tartott, korábban a kínai hadsereg magas rangú tisztjeként szolgálatot teljesítő vezető szerint a távközlési iparág kulcsfontosságú fejlesztési területe az adatelérési hálózatok, hozzáférési lehetőségek, szakzsargonnal data pipe-ok lesznek az elkövetkezendő évtizedben. A társaság - mely jelenleg a világ második legnagyobb mobilinfrastruktúra-beszállítója - a hazai piacok mellett Európában kifejezetten erős jelenléttel bír, így több kelet-európai szolgáltató (köztük a magyar Vodafone) mellett nyugat-európai mobilcégeknek is kiemelt beszállítója.

A cégvezető a gazdasági fórumon elmondta, a Huawei szándéka, hogy tovább növelje oroszországi és régiós befektetéseit. A cég Magyarországon p2009 óta üzemelteti Európai Ellátó Központját (ESC), ahol bérgyártók bevonásával összeszerelés folyik. Az ESC a teljes európai kontinenst, valamint Észak-Afrika és a Közel-Kelet néhány országát látja el Huawei termékekkel. A Huawei Európai Logisztikai Központ 2011-ben állt fel Magyarországon, a cég 1,5 milliárd dolláros idei import-export vállalásról tett szándéknyilatkozatot nemrég.

A Huawei-nek megvan az esélye rá, hogy elnyerje a negyedik magyarországi mobilszolgáltató által várhatóan a napokban kiírásra kerülő beszállítói tendert, ha ez a társaságnak sikerülne, a Huawei lehetne az egyetlen olyan cég Magyarországon, mely két mobilhálózat esetében is központi beszállítói partner. Szakértők szerint nem kizárt, hogy a Huawei, illetve a tender győztese hálózatüzemeltető is lesz egyben, ez esetben egy új üzleti modell jelenhetne meg a magyar mobilpiacon.

a címlapról