:

Szerző: Koi Tamás

2012. június 22. 13:53

Nokia Lumia 900 - nagy test, kissé élvezem

A Nokia új nagyágyúja, a Lumia 900 az amerikai premiert követően megérkezett hazánkba is, de sokat elárul róla, hogy csúcskategóriás mobil piacra dobását rég kísérte ekkora apátia a szakma részéről. Pedig a Lumia 900 jó telefon, csak az a baj, hogy a kisebbik tesó, a Lumia 800 két dolgot leszámítva egyértelműen felülmúlja.

Szerda óta a Nokiát ekézi az internetes szaksajtó, hol kisebb, hol nagyobb intenzitással, a Windows Phone Developer Summiton hivatalosan is megerősítést nyert ugyanis, hogy a Lumia széria egyetlen tagjára sem kerülhet fel az ősszel érkező Windows Phone 8-as (Apollo) frissítés. Ennek ismeretében nehéz felértékelni a Lumia 900-at, a széria legújabb és legdrágább darabját, azt az okostelefont, mellyel a Nokia és a Microsoft az olyan nagyágyúkkal száll harcba, mint a Samsung Galaxy S III, vagy éppen a HTC One X.

A Nokiának nem megy jól, az okostelefon-piacot egykor magabiztosan vezető cég hosszú-hosszú hónapok óta nem tudott előállni olyan termékkel a felsőbb szegmensekben, mellyel eséllyel vette volna fel a harcot a mindent elárasztó Android-iOS áradattal. Most itt a kezemben a Lumia 900, ami gyakorlatilag az esélytelenek nyugalmával indul harcba, de egyáltalán nem azért, mert rossz készülék.

Nincs új a polikarbonát alatt

A Lumia 900-ról nehéz újat mondani, kis túlzással el lehet intézni a mobilt annyival, hogy képzeljen maga elé mindenki egy Lumia 800-ast, szorozza meg a kijelző képátlóját 1,16-tal, a készülék árát pedig beszerzési helytől függően nagyjából 50-60 százalékkal növelje meg, és megkapja a Lumia 900-at. Köszönjük szépen, hogy elolvasta cikkünket, a kommenteket várjuk az oldal alján.

Ez így persze nyilván erős sarkítás, hiszen a felárban benne van még az előlapi kamera is, meg a gyorsabb modem.

Azért is nehéz bármi újat mondani a Lumia 900-ról, mert egyrészt a januári CES óta nagyjából minden tudni a hardverről, másrészt a Microsoft gondosan ügyelt arra, hogy minden Windows Phone-os készülék ugyanazt a felhasználói élmény nyújtsa. Vagyis ismét visszakanyarodva a fenti matematikai képlethez: a Lumia 900 tulajdonképpen nem más, mint egy nagy Lumia 800, nem csak kívül, hanem belül is.

Nem vagyunk egyformák, nincs egyforma kezünk sem, több olyan véleményt is hallottam, miszerint a tavaly októberben bemutatott Lumia 800 túl kicsi, nem könnyű vele gépelni, meg a tartalom egyébként is jobban mutat a nagyobb kijelzőn. Ez utóbbi szemponttal nehéz vitatkozni, csakhogy akkor nem ártott volna, ha a Lumia 900-zal a kijelző felbontása is megnő, nem csak a mérete, a 800x480 pixeles felbontás a 4,3 hüvelykes panellel nem tűnik kiemelkedő párosnak.

Tömör gyönyör

A kijelző egyébként a relatív alacsony felbontás ellenére a Lumia 900-nál is gyönyörű képet ad. Köszönhetően az AMOLED-technológiának, a színek teltek, a fekete fekete és értelemszerűen nyoma sincs olyan fénybeszűrődéseknek, melyek az olcsóbb, középkategóriás Lumiáknál láthatók helyenként. A Lumia 900 gyönyörű kijelzőjét fedő üveglap ráadásul ellenáll a sérüléseknek és feltűnő, hogy az ujjlenyomatok sem látszanak meg annyira a zsírtaszító felületen.

Maga az üveg egyébként nem pontosan ugyanolyan formájú, mint a Lumia 800 esetében, a kistesónál kifejezetten jól nézett ki a lekerekített, íves forma, mely mesterien simult bele az egybe öntött polikarbonát házba. A Lumia 900-nál azonban teljesen sík ez a felület, ezzel a készülék egy kissé szürkébbé válik, kevéssé különül el a versenytársaktól.

A Lumia 900 burkolata egyébként pont ugyanúgy néz ki, mint a Lumia 800-é, a kecses formákat igazából a nagyjából egy évvel ezelőtt megjelent meegós N9-től örökölte mindkét típus. Az egyetlen lényeges különbség, hogy a microUSB csatlakozót ennél a modellnél nem kihajtható ajtó takarja, ami egyébként meggyőződésem szerint semmit nem vesz el dizájn értékéből, viszont egy meghibásodási lehetőséget sikeresen kiküszöböl.

Talán a kijelző íveltsége teszi, talán a kisebb méret, vagy a kettő elegye, de az összbenyomást tekintve a Lumia 800 szebb és ergonomikusabb telefonnak tűnik, de annyi biztos, hogy a Lumia 900 használata hosszabb távon még a felnőtt férfi kéz számára is fárasztó tud lenni. Ez vélhetően a nagyobb mérethez társuló, még a kategóriájában is szokatlanul nagy tömegnek köszönhető. A készülék a katalógusadatok szerint 160 grammot nyom, a szerkesztőségi mérleg szerint valamivel ennél is nehezebb, míg a hasonló kaliberű versenytársak ennél 30-40 grammal könnyebbek. Bár ez a különbség elsőre nem tűnik soknak, huzamosabb használat után megérzi az ember, akárcsak azt, hogy a telefon cserébe jóval masszívabbnak is tűnik egyben.

Csempék elérhető távolságban

Az újító szándékú Metro felület kezelése a nagyobb Lumia 900-on sem okoz egyébként problémát az átlagos méretű kéznek, a csempék kényelmesen elérhetők hüvelykujjal, a kijelzőfelület tetején alig kell matatnia az ujjnak. Őszintén szólva nem vagyok benne biztos, hogy a Windows Phone 7.8-cal érkező felületfrissítés - ahol megjelennek a kisebb, a felhasználó számára valamivel nehezebben elérhető csempék is - jót fog tenni a telefon kezelhetőségének.

A hardver további változásai által befolyásolt funkciók nagyjából észrevehetetlenek az átlagfelhasználó számára, így például a gyorsabb, DC-HSPA+ szabványú hálózatokkal kompatibilis modemnek a telefon használata során semmi előnyét nem láttam a régebbi Lumiához képest. Az előlapi kamera bizonyos helyzetekben, például videochatnál, vagy önarcképek készítése estén jól jöhet, de aligha ez a funkció lesz az, ami eladja a tömegeknek a Lumia 900-at.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A készülékben a központi kameramodul sem változott - igazodva a Microsoft előírásaihoz -, a Lumia 900-zal tehát pont ugyanolyan fotók készíthetők, mint a 800-zal, talán annyi könnyebbséggel, hogy a képet egy nagyobb kijelzőn komponálhatjuk. A videofelvételek minősége sem változik, 720p felbontásban lehet maximum dolgozni, a visszajátszott felvétel azonban értelemszerűen jobban mutat a nagyobb kijelzőn.

Ehhez a nagyobb kijelzőhöz egyébként nagyobb akkumulátor is dukál, aminek részben köze lehet ahhoz, hogy a telefon nehezebb az átlagnál. Az 1830 mAh-s akkumulátor (a Lumia 800-ban 1450 mAh-s áramforrás van) nagyjából két napig képes üzemeltetni a Lumia 900-at, ami a mai mezőnyben kifejezetten jó értéknek tekinthető.

Ez van

A Lumia 900-ról borzasztó nehéz objektív véleményt kialakítani, különösen jelen helyzetben, amikor a Microsoft és a Nokia ezzel az egész szoftverfrissítési mizériával közösen ad egy erős gyomortáji rúgást azoknak a felhasználóknak, akik idejekorán megvásárolták a telefont, vagy akik hosszú hónapok óta, vért-verejtéket izzadva gyűjtik a betevő Lumia 900-ra valót. Tegnap volt szerencsém pár mondatot váltani Marcus Störkellel, a Nokia több kelet-európai ország mellett Magyarországért is felelős vezetőjével, aki hosszas unszolásomra végül nagyjából annyival tudta kommentálni az esetet, hogy ez van, ezt kell szeretni.

Nem tudom, a Lumia 900 célközönségét ez mennyire győzi meg, nekem mindenesetre komoly kétségeim vannak a vásárlói lojalitás perspektíváit tekintve, pedig a telefon a maga módján egyébként rendkívül meggyőző. A kifejezetten szép, letisztult formák alkalmasak a megkülönböztetésre, gyönyörű a kijelző, a rendszer pedig olyan, amilyen: bizonyos korlátok közepette tulajdonképpen élvezet használni.

Fogós kérdés, hogy az újdonság mit tesz hozzá a Lumia 800-hoz, az eddigi Windows Phone élményhez, illetve mennyiért teszi azt hozzá. Én ezen a ponton látom a legsúlyosabb problémákat, hiszen míg az elődmodellnek többé-kevésbé reális árat tudott megálmodni a Nokia, addig a Lumia 900-nál az árazócsapat ceruzája nagyon vastagon fogott. Ez még önmagában persze nem lenne baj, csak ezért cserébe egy újabb méretkategórián és néhány megkérdőjelezhető hasznosságú hardveres pluszon kívül nem jár az égvilágon semmi. Ráadásul ezt is nehéz lenne hozzáadott értéknek tekinteni sőt, a nagyobb méret olykor inkább jelent hátrányt, mint előnyt.

A Lumia 900 megvásárlását jó szívvel nehéz bárkinek is ajánlani, bár azt el kell ismerni, hogy aki most akar Windows Phone-os okostelefont vásárolni, a finnek csúcsmodelljénél nem talál jobbat a piacon. Mielőtt azonban bárki meghozná a végleges döntést, vegyen kezébe egy Lumia 800-at is és tegye fel magának a kérdést, biztos megér-e számára a nagyobb modell több tízezer forintnyi plusz kiadást.

A telefon jelenleg a T-Mobile és a Telenor kínálatában szerepel, a készülék ára kártyafüggetlenül nagyjából 150 ezer forint, feltöltőkártyás konstrukcióban ennél minimálisan olcsóbban szerezhető be.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.