Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Lumia 800: Windows Phone a fősodorban

Bodnár Ádám, 2012. március 13. 08:35
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Nem egyszerű a Lumia 800 dolga: a hónapok óta létező Windows Phone Mango szoftverplatform és a hónapok óta piacon levő Nokia N9 formatervének házasságából született gyerekként kell megváltania a világot. Sikerül-e neki?

hirdetés

Az egyik legszebb okostelefon a piacon

A Lumia 800 formaterve Magyarországon nem üt akkorát mint más piacokon, hiszen ezt a polikarbonát házat már az N9-cel „ellőtte” a finn cég. Ez azonban semmit sem von le a tervezők érdemeiből, a Lumia 800 (az N9-cel együtt) az egyik legszebb okostelefon a piacon jelenleg. A formatervezők úgy tudtak egy szép érintőképernyős mobilt létrehozni, hogy közben elkerülték az Apple, a Samsung és a többi gyártó által unalomig koptatott designközhelyeket. A készülék felismerhető, egyedi formatervvel rendelkezik, ami az érintőkijelzős telefonok egysíkú mezőnyében nagy szónak számít.

Nálunk feketében járt a Lumia 800, ebben a színben a formai finomságok talán nem érvényesülnek annyira, cserébe a készülék nagyon elegáns, akár üzletemberek kezében is jól mutat. A színes verziók jobban kiemelik a polikarbonát ház kecses formáját – a fehér és kék változat inkább fiatalos, a magenta pedig kifejezetten csajos. A burkolatot szerencsére nem csúfítja gomberdő, a jobb élen van a Microsoft által kötelezően előírt exponálógomb, a ki-be kapcsoló és a hangerőszabályzók, és ezzel a felsorolás végére is értünk. A Lumia 800 „tetején”, a 3,5 mm-es fülhallgató-aljzat mellett, egy kinyitható ajtó alatt bújik meg a microUSB-csatlakozó, valamint a micro SIM kártya foglalata.

Az egy polikarbonát-tömbből forgácsolt házban memóriakártya-foglalatnak nem jutott hely, a legújabb divatnak megfelelően a mobil 16 gigabájtos háttértárát nem lehet bővíteni, és a hátlap sem szedhető le, hogy az akkuhoz hozzá lehessen férni. Ezeknek is köszönhető, hogy a Lumia 800 rendkívül masszívnak néz ki és annak is érződik, mintha csak egy tömör, kiváló minőségű műanyag tégla lenne. Örömhír, hogy a súlypontot is sikerült jól eltalálni, a telefon nem akar gépelés közben kibillenni a kézből, pedig 142 grammot nyom, ami ebben a méretosztályban inkább soknak számít – igaz, a könnyű 3,7”-esek sem gyakran mennek 110-120 gramm alá, vagyis a különbség jobbára észrevehetetlen.

Az új Nokia jól simul a kézbe, de paranoiások kedvéért egy gumiból készült védőtokot is mellékel hozzá a vállalat, amely szinte teljesen észrevétlen, egyáltalán nem változtatja meg a telefon designját, csak vastagabbá teszi azt – cserébe nem kell attól tartani, hogy leejtéskor megsérül a polikarbonát ház. A gumiruhát jó ötletnek tartjuk, néhány másodperc alatt „felöltöztethető” a Lumia 800, például egy kirándulás előtt, majd hétfőn, irodába menet nyomtalanul eltüntethető a strapabíró burkolat. A kijelzőt Gorilla Glass védi, kis túlzással akár táncolni is lehet rajta.

Kijelző

Az előlapon a Microsoft által kötelezően előírt három gombot látni, a Vissza, a Home és a Keresés érintőbillentyűk „felett” pedig a 3,7 hüvelykes, 800x480 pixel felbontású ClearBlack fantázianevű AMOLED megjelenítő terpeszkedik. Pusztán számadatok alapján ez a display már nem tartozik a csúcskategóriába, régóta hozzáférhetők nagyobb átlójú és nagyobb felbontású, akár 720p mobil kijelzők, de a Windows Phone felülete nagyon jól mutat a Lumián, a hatalmas ikonok és feliratok rajzolata szép, egyáltalán nem pixeles, ehhez az operációs rendszerhez, ebben a méretben elegendő a 800x480 pontos felbontás.

A kijelző mérete viszont már nem feltétlen elég. Nem a tartalomnak nincs elég helye, hanem a virtuális billentyűzet túl kicsi a 3,7 hüvelykes megjelenítőn, még több hétnyi használat után is nagyon sokszor ütöttem mellé – szerencsére a szótár tanítható és viszonylag gyorsan lehet a hibákat javítani. Ettől függetlenül bosszantó a jelenség, pedig nincs különösebben nagy kezem vagy vastag ujjam. Vásárlás előtt tehát mindenképp érdemes egy gépelési próbát tenni a Lumia 800-zal, a nagyobb kijelzős Windows Phone okostelefonokon (pl. Samsung Omnia 7, HTC HD7) ez a probléma nem jelentkezett. A kijelző kapcsán érdemes még kiemelni a fényerőt: az N9-et teljes fényerőn szinte csak hegesztőálarcban lehetett megközelíteni, a Lumia 800 közel sem tudja ezt a szintet. Ettől függetlenül sem beltéren, sem kültéren nincs probléma a láthatósággal, olvashatósággal, ami főképp a tükröződést csökkentő bevonat érdeme.

Elég erős

A Lumia 800 szíve egy 1,4 GHz-es Qualcomm MSM8255T processzor Adreno 205 grafikus maggal. Ezekre a kijelzőhöz hasonlóan azt mondhatjuk, hogy a paramétereik alapján már nem ütik meg a 2012-es csúcskategória szintjét, de a Windows Phone és alkalmazásai kiválóan futnak rajtuk, lassulásnak, akadásnak nyoma sincs ezen a hardveren. A 45 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiának köszönhetően az MSM8255 jóval kevesebb energiát fogyaszt mint az első generációs Windows Phone telefonok 65 nanométeres chipjei, ami jótékony hatással van az akkus üzemidőre – másfél nap gond nélkül kihozható két töltés között, de hétvégén, amikor kevesebb e-mail és üzenet jön-megy, és kevesebb beszélgetés is zajlik, akár a két napos üzemidő sem lehetetlen – persze itt erősen használatfüggő a merülés mértéke, folyamatos játékkal vagy filmnézéssel pár óra alatt le lehet meríteni az 1450 mAh-s akkumulátort. Különféle fórumokon sokat lehet olvasni a korai szériás Lumia 800-asok akkuproblémáiról, a HWSW-nél járt első tesztpéldány kíméletes használat mellett is fél nap alatt lemerült, de a második tesztpéldánnyal már nem volt ilyen gond.

A Lumia 800-on Windows Phone „Mango” operációs rendszer fut, amiről itt és most nem szeretnénk sokat írni, korábban már több készüléken is kipróbáltuk - a szerkesztőségnek még mindig tetszik az újszerű, tipográfián alapuló felület, amit élvezetes használni. A WP7 nem a geekek szoftverplatformja olyan értelemben, hogy viszonylag kevés beállítási lehetőséget enged akár a korábbi Windows Mobile-hoz, akár az Androidhoz képest, de aki a telefonját tényleg csak használni szeretné és nem hackelni, az nem választ rosszul, ha a redmondiak platformjára szavaz. A tavaly őszi Mango frissítés óta az operációs rendszernek már nincsenek fájó hiányosságai, a közösségi szolgáltatásokkal (pl. Twitter, Facebook, LinkedIn) jól megoldották az integrációt, és az elérhető alkalmazások száma is gyorsan nő, ma már alig van olyan mobilos szoftver, amelynek ne lenne meg a Windows Phone-on futó változata. Igaz, a fejlesztők számára még mindig az iOS és az Android a prioritás.

Szoftver: mit adott nekünk a Nokia?

Az azonos platformra építő mobilgyártók a formaterven kívül a szoftverekkel tudják megkülönböztetni magukat a versenytársaktól, ez különösen igaz a Windows Phone esetében, ahol a Microsoft a hardverspecifikációkat is szűkre szabja, az operációs rendszer felületén pedig semmilyen módosítást nem tesz lehetővé a gyártók számára - a windowsos mezőnyben lieblingnek számító Nokia is csak egy egyedi kék témát („Nokia blue”) kaphatott, semmi többet. Ezért különösen kíváncsiak voltunk arra, milyen szoftverarzenált vonultat fel a finn cég, miben nyújt többet a Samsungnál, HTC-nél.

A Nokia a Navteq tulajdonosaként saját térképpel rendelkezik és korábbi mobiljain navigációs szoftvert is kínált Maps néven, teljesen ingyen. A Nokia Maps a Lumia 800-on is jelen van, ami főleg nekünk, magyaroknak lehet öröm, a Windows Phone alapértelmezett Bing térképe ugyanis itthon még nem nagyon ismeri ki magát. A Nokia Maps sokkal okosabb a Bingnél, nem csak a helyeket, helyszíneket találja meg, hanem útvonalat is képes tervezni, a fővárosban akár tömegközlekedéssel, járatinformációkkal.

Kimondottan autós navigációs szoftver a Nokia Drive, amely a Mapshez hasonlóan csak online működik, az útvonaltervezéshez nélkülözhetetlen az adatkapcsolat, a szoftver el sem indul nélküle – állítólag már készül a javítás, amely elérhetővé teszi az offline (tipikusan külföldi) használatot (szerk: meg is jelent). A Drive tetszőleges mennyiségű térképet enged letölteni ingyen – ehhez érdemes Wi-Fi hálózatot használni, mert a több mint 100 megabájtos térképek még HSPA hálózaton is lassan csurognak, nem beszélve az esetleges adatforgalmi díjról. A Nokia szerencsére a nagyobb országok térképeit régiókra bontotta, így például egy Budapest-München kiránduláshoz nem kell egész Németország 448 megabájtos térképét letölteni és tárolni.

Maga a Drive egyébként a végletekig egyszerű. Az útvonaltervezésbe sem nagyon szólhatunk bele, nincs gyors/rövid/optimális/jól követhető útvonal, mint például az iGO esetében, a fizetős utak vagy kompok elkerülését sem lehet kérni, és a beállítási lehetőségek is korlátozottak (épületek be/ki, metrikus/angolszász mértékegységek, 2D/3D nézet, hangutasítások nyelve, éjjeli/nappali színséma). A megjelenítés viszont pofás, és a szoftver ingyenes, vagy legalábbis benne van a készülék árában, a térképekért sem kell külön fizetni.

A további Nokia-exkluzív szoftverek már kevesebb figyelmet érdemelnek, de egy említést azért megérnek. A Contacts Transfer a régi készülékről Bluetooth-kapcsolaton keresztül másolja át a névjegyeket, a Network Setup pedig a szolgáltatónkhoz tartozó internetbeállításokat tölti le a telefonra. A Windows Phone Marketplace Nokia-szekciójából elérhető még egy WRC Live nevű, a rali-világbajnokság híreit szállító program, valamint egy CNN hírolvasó, és ezzel a Nokia-exkluzív szoftverek végére is értünk, már ami a magyar piacot illeti. A tavaly őszi bemutatón saját zeneszolgáltatást is indított a Lumia-tulajdonosok számára, azonban itthon (még) nem érhető el.

A Nokia-specifikus szoftverek mellett korlátozások is vannak a finn cég készülékén, nem érhető el például az adatkapcsolat megosztása (tethering), amely más gyártók windowsos készülékein a Mango-frissítéssel együtt élesedett. A cég már hónapok óta ígéri a szoftveres javítást, de egyelőre hiába várják a vevők.

A kamera lehetne jobb

A Lumia 800 hátoldalán egy Carl Zeiss lencsés, 8 megapixeles kamera lapul dupla LED-es vakuval – a kameramodul állítólag ugyanaz mint az N9-ben, de az eltérő szoftver másképpen dolgozza fel a nyers adatokat. 2012-ben ez a fényképezőmodul már kissé túlhaladottnak tűnik, a Lumia 800-zal készített képeken kevés a részlet, de még így is zajosak. A színek is fakók, mosottak. Az elkészített képeket magán a készüléken is ki tudjuk javítani („auto-fix”), de összességében azért többet vártunk a Lumia 800-tól ezen a téren. Arra tökéletes, hogy megörökítsünk néhány utunkba akadó érdekességet, de ha telefonvásárlásnál kiemelt szempont a fényképezés, akkor inkább keressünk más mobilt.

Windows Phone a fősodorban

A fényképezőtől eltekintve sem „instant get” a Lumia 800. Nem az MWC-n bemutatkozott két- és négymagos nagyágyúknál gyengébb specifikációjú hardver a probléma, mert egymagos Qualcomm processzoron és az Adreno 205 GPU-n is tökéletesen folyamatos a Windows Phone. A platformmal sincs baj, a Mango egy kiváló operációs rendszer, kényelmes, sőt, élvezetes használni, és az alkalmazások számára, változatosságára is egyre kevesebb lehet a panasz. A Lumia 800 problémája a kis kijelző, ami kényelmetlenné teszi a gépelést, valamint a szerintünk túl magas ár – ugyanezt a hardvert nagyobb kijelzővel (bár kevésbé vonzó külsőben) a Samsung és a Sony Ericsson is jóval olcsóbban adja (Galaxy S Plus, Xperia arc S). Ha pedig valaki mindenképp a Windows Phone-ra szavazna, a korábbi generációs (használt) készülékek között (pl. Samsung Omnia 7, HTC HD7, stb.) is érdemes szétnézzen, a Lumia 800 nem jobb annyival náluk, amennyivel drágább.

A világot megváltani tehát nem sikerült a Nokia új üdvöskéjének, viszont végre az első vonalba emelte itthon is a Windows Phone-t, a Lumia 800 megjelenésével végre megjöttek a reklámok is, amelyek hiányában eddig a legtöbb vevő ingerküszöbét el se érte a Microsoft „új” operációs rendszere. A finnek érkezésével azonban többé nem az androidos gyártók mostohagyerekeként tengődik, hanem megkapta egy elkötelezett gyártó támogatását és ezzel belépett a fősodorba. A Nokián nem fog múlni a Windows Phone sikere.

De hogy sikeres lesz-e a Lumia 800? Ez azon múlik, hány olyan prémium kivitelű és tudású okostelefonra vágyó vásárló van, aki számára fontos a stílus, a kényelem és a használhatóság, de idegenkedik az iPhone-tól. Ők a két nagyobb magyar szolgáltatótól 120 ezer forint körüli összegért megkapják feltöltőkártyás konstrukcióban a Lumia 800-at, de drágább előfizetésre vállalt hűségnyilatkozat aláírása esetén már kevesebb mint 30 ezer forintért hazavihetik. Boldogok lesznek vele.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!