Szerző: Gálffy Csaba

2012. június 15. 12:43

ARM-elemek az AMD processzoraiban

Az Intel és az ARM már rendelkezik hardveres biztonsági platformmal, az AMD-nek azonban nem volt ilyen technológiája - eddig. A processzorgyártó ugyanis megállapodott az ARM Holdinggal a TrustZone platform licenceléséről, így a jövőben készen vett hardverelemeket integrál processzoraiba.

ARM-tól származó hardverelemeket fog integrálni processzoraira az AMD - jelentette be a chipgyártó az idei elemzői konferencián. Mark Papermaster, az AMD technológiai igazgatója szerint a TrustZone platformot használó processzorok már jövőre a piacon lehetnek. A licencelés nyomán az AMD processzorai Cortex-A5 magokat fognak használni, szigorúan a biztonsággal kapcsolatos számítási feladatokra.

Igény, az van rá

A lépés magyarázata, hogy mára az AMD is sürgetőnek érezte, hogy processzorait fejlett hardveres biztonsági megoldással lássa el. A piacon jelenleg két elterjedtebb technológia létezik, az Intel-féle Trusted Execution Technology (TXT) és az ARM által kifejlesztett TrustZone. Az AMD számára így két út kínálkozott: vagy kifejleszt egy saját, harmadik technológiát, vagy licenceli valamelyik szereplőét. A bejelentés nyomán úgy tűnik, hogy az AMD nem látta értelmét a saját megoldás fejlesztésének, amely rengeteg erőforrást igényelt volna, miközben a széleskörű iparági támogatottság megszerzése sem volt garantált. Az egyszerűbb megoldás tehát a teljes, készre szabott technológia licencelése volt, amely némi mérnöki munka nyomán egyszerűen integrálható a processzorra.

A TrustZone teljes mértékben ARM-technológia. Annyira az, hogy a futtatásához szükséges utasításkészlet is csak ARM processzorokon fut, így az AMD-nek szükségszerűen egy teljes ARM-magot is integrálnia kell. A választás így a legegyszerűbb és legkisebb ARM-magra, a Cortex-A5-re esett, amely egy alapszintű, ARMv7 utasításkészletet használó egység, teljesítménye azonban bőven elegendő a biztonsági platformhoz kapcsolódó feladatok elvégzéséhez.

Az AMD megoldása mindenképp meglepő. Az Intel és az ARM processzorai esetében ugyanis a biztonsági platform funkcióit az alkalmazást is futtató processzormagok látják el, míg az AMD-nél ez a feladat a "biztonsági koprocesszorra" hárul. A megközelítés hátránya, hogy az ARM TrustZone-t használó alkalmazások nem futtathatóak módosítás nélkül az AMD processzorain, bár a migrálás kifejezetten könnyűnek ígérkezik. Ez főleg a két legnagyobb növekedést kínáló platform esetében lesz kritikus: mind a Windows 8, mind az Android utasításkészlet-független futtatókörnyezetet kínál, az AMD megoldása így jól rájátszik az x86-ARM átjárhatóságra.

Tableteket céloz

Az AMD bejelentése szerint a '"biztonsági koprocesszor" először az alacsony fogyasztású, tabletekbe szánt processzorokon debütál majd, az operációs rendszerek és alkalmazások ezen a területen igénylik leginkább a hardveres biztonsági platformot. Az ilyen platformokat ma már számtalan forgatókönyvben használják, a multimédiás DRM-től az operációs rendszer lezárásáig vagy az üzleti IT egyes megoldásaiban, de például a kémszoftverek elleni védekezésben is segíthet.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A tabletek között az AMD ezzel a lépéssel akár előnybe is kerülhet az Intellel szemben, a kék chipgyártó a TXT technológiát prémium szolgáltatásként kínálja és csak az üzleti felhasználásra szánt noteszgépes processzorokba és alaplapokra integrálja, az alacsony fogyasztású Atom processzorok egyáltalán nem támogatják és az Ivy Bridge család Core i7-es modelljei sem teljeskörűen.

Természetesen nem lehet szó nélkül elmenni amellett az egyszerű tény mellett sem, hogy az AMD processzorai most először nem-x86-os architektúrát is integrálnak. Ebbe nem érdemes egyelőre semmit belemagyarázni, de az tény, hogy a Cortex-A5-tel kicsiben szerzett tapasztalatokat az AMD később belátása szerint felhasználhatja az ARM egyéb technológiái esetében is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról