Szerző: Folyó Gergely

2012. június 8. 15:03

Generációváltás előtt a játékipar

Valószínűleg utoljára rendezték meg az Electronic Entertainment Expót, vagyis az E3-at a jelenlegi konzolgenerációval, ezt érezni lehetett a show minőségén is. A héten Los Angelesben ünnepelt a játékipar, és bár a nagy bejelentések elmaradtak, bőven akadt slágerjáték, amire rácsodálkozhattak az érdeklődők.

Idén június 5-7. között rendezték az E3-at, a világ legnagyobb játékos kiállítását, amit immár hagyományszerűen a konzolgyártók és a legnagyobb kiadók sajtókonferenciái vezettek fel. A rendezvényt évről-évre, így most is óriási médiaérdeklődés övezte, az online közvetítések révén az sem maradt le semmiről, aki nem jutott el Los Angelesbe. Bár az internet a show meglepetéserejének alaposan keresztbe tesz, és most is alig maradt olyan bejelentés, ami titokban maradt, az általánosságban is elmondható, hogy átütő erejű újdonságból csak kevés akadt a napokban. A legérdekesebb hírek közül szemezgettünk.

Generációváltás előtt

Sok találgatás előzte meg az E3-at, végül tisztázódni látszott: az idei kiállításon még nem láthatjuk az új generációs konzolokat, ez pedig éreztette a hatását a sajtókonferenciákon is. Szokás szerint a Microsoft kezdte meg a műsort, amivel a tavalyi showját is sikerült alulmúlnia - még a Call of Duty-bemutató is halványabbra sikerült, pedig az általában biztos pontnak nevezhető. Bár játékprezentációból akadt bőven - kint volt a Halo 4, az új Splinter Cell, Gears of War, a Forza Horizon és a South Park szerepjáték is -, a show nagy részét a kinectes és a multimédiás újdonságok töltötték ki, amik nem ütötték meg a játékosok ingerküszöbét.

02:43
 

SmartGlass Demo - E3 2012

Még több videó

A Microsoft számára mindennél fontosabb a Kinect erősítése, és az Xbox 360-ból is multimédiás márkát szeretne építeni. Ma már a legfontosabb játékok egytől-egyig támogatják a mozgásérzékelős kamerát, más kérdés, hogy ezek nem túl logikus módon inkább a hangvezérlésre támaszkodnak. Az újonnan bevezetett szolgáltatások közül a legérdekesebb az Xbox SmartGlass: a tabletekre és okostelefonokra elérhető alkalmazással tartalmat streamelhetünk az Xboxra és így a tévé képernyőjére, kényelmesen böngészhetünk a konzolon az Internet Explorer segítségével, és a Nintendo Wii U-hoz hasonlóan kiegészítő információkat is elérhetünk rajta játék és filmnézés közben.

Hogyan mászunk ki innen?

Eseménytelenül telt el a Sony konferenciája is, mert bár ígéretes játékok készülnek a PlayStation 3-ra és a Vitára, egyelőre semmi jele annak, hogy a mostanában rossz eredményekkel büszkélkedő vállalatot éppen a PlayStation-üzletág mentené meg. A korábbi pletykákkal ellentétben nem csökken a PlayStation Vita ára, viszont érkezik rá az Assassin’s Creed és a Call of Duty kézikonzolra szabott változata, illetve idén fehér színben is debütál a kütyü - a japánok ettől remélik, hogy sikerül tartani a jövő márciusig kitűzött 10 milliós eladási célt. A Sony bejelentette továbbá, hogy az androidos okostelefonokra szánt PlayStation Suite keretrendszert igyekszik valódi platformmá nevelni immár PlayStation Mobile néven - a terjeszkedés jegyében a HTC is gyárt majd PlayStation Certified telefonokat.

05:43
 

BEYOND: Two Souls™ E3 First Look

Még több videó

A PlayStation 3-hoz két kiegészítőt jelentettek be: a PlayStation Move kap majd egy autó- és motorversenyhez is beállítható kormánytartozékot, illetve gyerekeknek szánják az úgynevezett Wonderbookot, ami a Move, a PlayStation Eye és a kiterjesztetett valóság segítségével eleveníti és játékosítja meg a könyveket - külön érdekesség, hogy a Spells of Book című alkotást a Harry Potterről ismert J.K. Rowling szerzi. PlayStation 3-ra egyébként két rendkívül impozáns játék érkezik a közeljövőben: a The Last of Us a Naughty Dog legújabb akciójátéka, amiben hőseinknek egy kihalt metropoliszban kell túlélnie, míg a Beyond a Heavy Rain alkotóinál készül - ez utóbbi grafikája és filmszerűsége mindent felülmúl, amit a játékipar eddig produkálni tudott.

A Nintendo még mindig ugyanolyan

Bár a Nintendo már tavaly előrukkolt a következő generációs konzoljával, a Wii U-val, azóta semmi újdonságot nem árult el a géppel kapcsolatban, amit a konferencia után a befektetők a cég részvényeinek eladásával “háláltak meg”. A Wii U bemutatójában újfent a GamePad ismertetésére helyezték a hangsúlyt (a tabletvezérlő több ponton is változott, igaz, nem számottevően), viszont a konzol mögött dolgozó hardverről még mindig nem tudni semmit - az sem segített a japánok műsorának megítélése szempontjából, hogy a Wii U premierjének időpontja és a várható ára is titok maradt.

A Wii U-ra több címet is bemutattak, lesz új Pikmin és Mario, új változatot kap a Batman: Arkham City, a Mass Effect 3 és az Aliens: Coloniel Marines is. A konzolhoz viszont még mindig nevetségesen kevés játszható demó érhető el, a legösszeszedettebb programnak a Rayman Legends és a ZombiU tűnik. Mindkettő a Ubisofttól érkezik, látszólag ahogy a 3DS-nél, úgy most is a francia kiadó lehet az új platform legfontosabb külsős hírnöke.

01:31
 

Nintendo Wii U GamePad Hardware Trailer - E3 2012 Nintendo Press Conference

Még több videó

Játszani azért lesz mivel

Játékbejelentéseknek nem voltunk híján, igaz, valódi új címet keveset mutattak be a kiadók: ma már nemcsak a folytatásokból élnek a vállalatok, de virágkorukat élik a “rebootok” és a “remake-ek” is, mikor a fejlesztők egy jól ismert cím alatt jelentetnek meg egy új játékot, illetve mikor csupán technikai értelemben szedik ráncba azokat.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Electronic Arts nem nagyon kockáztat, új Dead Space, Medal of Honor, és Sim City van nála készülőben, de újra előveszi a Need for Speed: Most Wantedet is. A kiadó emellett a Call of Duty: Elite mintájára prémiumszolgáltatást indított a Battlefield 3-hoz, illetve megegyezett a UFC-vel: mostantól a pénzügyi gondokkal küszködő THQ helyett az EA Sports szállíthatja a legnépszerűbb MMA-s szervezet nevével fémjelzett verekedős játékokat.

A Ubisoft sem vállalta túl magát, bár érezhetően jobban igyekszik kiszolgálni az alkalmi játékosok igényeit: az új Assassin’s Creed, Far Cry és Splinter Cell mellé befért a Kinecttel is irányítható Bosszúállók-játék, készül a Just Dance negyedik része, és a Rabbids-sorozat is visszatér. A francia kiadó kínálatából mindenképpen érdemes kiemelni a Watch Dogs című programot, ami egyértelműen az E3 legnagyobb meglepetése: a hackerkedéssel dúsított akciójáték remekül fest és a hangulata is egészen egyedi.

09:44
 

[E3 2012] Watch Dogs - E3 Gameplay Demo

Még több videó

Egy csipet next-gen

A játékokat tekintve akadnak érdekes újdonságok, ugyanakkor az E3 alapján az iparág fejlődése stagnálni látszik - csak néhány vállalat tekintett már a jövőbe. Az Epic Games a tavaszi zárt ajtók mögötti bemutató után a nagyközönség előtt is felfedte az Unreal Engine negyedik generációs változatát, és a Square Enix is demózta a next-gen szerepjátékokhoz készített motorját.

A cloud gaming szolgáltatók is előreléptek egyet. Bár a Sonyval hírbehozott bejelentés elmaradt, a Gaikai lepaktált a Samsunggal, az OnLive pedig az LG-vel működik együtt a jövőben. Hamarosan mindkét gyártó okostévéiben elérhető lesz a felhőalapú játék lehetősége: ehhez egyáltalán nincs szükség új hardverre vagy konzolra, elegendő a tévén egy alkalmazást elindítani, és a felhasználók máris játszhatnak a legújabb játékokkal.

Találkozunk jövőre! Viszlát, Los Angeles?

Az idei E3-ra több mint a 45 ezren látogattak ki, a rendezvénynek helyt adó Los Angelesnek 30 ezer hotelszoba-foglalást és 40 millió dolláros forgalmat hozott a show - talán utoljára. Bár a kiállítást jövőre is megrendezik, a híresztelések szerint az E3-at lebonyolító ESA elköltöztetné az eseményt, mert elégedetlen a játékosok számára jelképpé vált kiállítócsarnok, a Convention Center átalakítási terveivel. Az épületben 16 alkalommal tartották meg az E3-at - ironikus, hogy éppen most érhet vége a pályafutása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról