Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Nem lesz Skype a legolcsóbb Lumián

Koi Tamás, 2012. május 23. 15:10
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Nem tölthetik le a Skype azonnali üzenetküldő- és VoIP-alkalmazást a Nokia Lumia 610-es okostelefonjukra a készülék tulajdonosai. A hivatalos indoklás szerint a program futtatását nem bírja el a hardver.

Nem támogatja a Nokia legolcsóbb Windows Phone-os okostelefonját, a Lumia 610-et a Skype azonnali üzenektüldő és VoIP-alkalmazás - erősítette meg a finn gyártó ázsiai képviselete. Az indoklás szerint a program a középkategóriás készüléken nem nyújt megfelelő felhasználói élményt, ráadásul később sincs esély rá, hogy egy újabb verzió ezen változtasson. Az eddig meglehetősen egységes Windows Phone ökoszisztémában ez az első olyan, számottevő jelentőségű korlátozás, mely egy bizonyos telefontípusra vonatkozik.

Az olcsóbb, főleg a kínai gyártók által uralt alsó-középkategóriában versenybe induló Lumia 610-nak amúgy az eddigi modellekhez képest valóban szerényebbek a képességei: a telefonba a többi típustól eltérően 1 GHz helyett csupán 800 MHz-es processzor kerül, míg a rendszermemória is csupán a fele (512 MB helyett 256 MB) a megszokottnak. A Nokia egyébként egy hónappal korábban még úgy vélte, ez nem akadálya a Skype futtatásának, mostanra azonban a jelek szerint bebizonyosodott, hogy a program futási sebessége nem megfelelő az olcsóbb hardveren.

A Lumia 610-tulajdonosok számára az alkalmazás már el is tűnt a Windows Phone Marketplace-ről, és a Nokia hivatalos álláspontja szerint vissza sem fog kerülni oda, jóllehet a cégnek éppenséggel lehetne némi ráhatása arra, hogy a programot a fejlesztők optimalizálják a lassabb hardverre is. Az ügy egyben felveti azt a kérdést, hogy a piactéren található alkalmazások mekkora hányada fut megfelelően a készüléken, illetve a jövőben érkező szoftvereknél milyen kompatibilitási arányra számíthatnak a felhasználók. A Nokia szerint a Windows Phone Marketplace-en jelenleg elérhető szoftverek 95 százaléka tökéletesen fut a Lumia 610-en.

A Nokia új okostelefonja rövidesen hazánkban is kapható lesz, a Lumia 610 sajtóbemutatója éppen a múlt héten volt a cég budapesti irodájában. Tapasztalataink alapján az olcsó készülék egyáltalán nem kelt olcsó benyomást, ráadásul a Windows Phone kezelőfelületet használva sem tűnt fel egy pillanatra sem, hogy a hardver számottevően gyengébb lenne, mint a korábbi modellek esetében. A gyártó június elejére ígérte az első magyarországi példányokat, a készülékek ajánlott fogyasztói ára kártyafüggetlenül 69 ezer forint lesz a cég márkaboltjaiban.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.