Szerző: Gálffy Csaba

2012. május 21. 12:17

Kína is áldását adta a Google-Motorola összeolvadásra

Rábólintott Kína is a Google-Motorola Mobility felvásárlásra, így a következő hetekben hivatalosan is megszerzi a Google a telefongyártót. A beleegyezésnek azonban feltételt is szabtak a kínai hatóságok: az Androidonak 5 évig szabadon hozzáférhetőnek kell maradnia.

A feltétel

A nyílt és szabad Androidot kérte a kínai hatóság cserébe a beleegyezésért a Google-Motorola felvásárlásba - jelenti a Reuters és a Wall Street Journal. A feltételt a Google elfogadta, így a következő öt évben biztosan szabadon felhasználható marad a mobilos operációs rendszer. A kínai beleegyezéssel az utolsó akadály is elhárult a Google-Motorola felvásárlás elől, az Egyesült Államok és az EU már februárban rábólintott az ügyletre. Az ügylet így várhatóan a következő hetekben lezárul és a Motorola felett hivatalosan is átveszi az ellenőrzést a keresőóriás.

A kínai hatóságok a hétvégén jelentették be, hogy rábólintottak a felvásárlásra, azzal a feltétellel, hogy legalább a következő öt évben az Android szabadon felhasználható szoftver marad minden készülékgyártó számára. A kínai hatóságok azzal indokolták ezt a kitételt, hogy a hazai telefongyártóik számára az Android jelenti a versenyképesség zálogát - a globálisan ismertebb márkák (ZTE, Huawei) erre építik eszközeiket, de egyéb gyártók százai is ontják az androidos tableteket és okostelefonokat.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A kínai hatóságok szerint a Google természetesen a jövőben kérhet pénzt Android-alapú szolgáltatásokért, az operációs rendszer alapjainak azonban szabadnak kell maradniuk - ahogy ma is azok. Az Android jelenleg teljesen nyílt, Apache licenc alatt érhető el, az operációs rendszerre a gyártók egyéni felületet szabhatnak, sőt, leszakíthatják azt teljesen a Google-szolgáltatásokról és azokat sajátjaikkal helyettesítik. Ezt az Amazon meg is lépte, a Kindle Fire az Android 2.3-as verziójának alaposan átdolgozott változatát használja. A Google-mentes Android Kínában is egyre népszerűbb, az ottani keresőpiacot uraló Baidu is zöld robotos alapokon épít saját operációs rendszert, saját szolgáltatásokkal.

Kína kötelező

Az amerikai vállalatok felvásárlásait elsősorban a helyi igazságügyi minisztérium (DoJ - Department of Justice) ellenőrzi, neki van joga megakadályozni az ilyen üzleti lépéseket is. A globális vállalatok egyesüléseibe azonban némi beleszólása van a többi piacnak is, ahogy a termékcsomagolásra vagy az adózásra vonatkozó helyi törvényeket is be kell tartani, úgy a piaci versenyt illetően is köteles minden szereplő a szabályozásoknak megfelelően viselkedni - amennyiben továbbra is jelen akar lenni az adott piacon. Túl szigorú követelmények esetén természetesen dönthet az adott vállalat azok figyelmen kívül hagyásáról, ebben az esetben azonban vagy ki kell vonulnia az országból, vagy súlyos büntetésekkel kell szembenéznie. Mivel a jelentős piacokon ez nem opció, az ilyen méretű cégekkel szemben fontos követelményeket támaszthatnak a legnagyobb piacok, mint az EU vagy Kína.

Kína mára rendkívül fontos piaccá vált a nyugati tech-cégek számára, az amerikai és európai piacok után mára sok tekintetben a harmadik legfontosabb régió. Kínát vonzóvá teszi a nagyon magas elérhető volumen (PC-eladásokban például már a legnagyobb felvevőpiacnak számít), ami segít a költségek jobb elosztásában, illetve a robbanásszerűen növekvő középosztály, amely hasonló igényekkel rendelkezik mint nyugati társai. A Google részben kivonult már Kínából és Hong Kongba helyezte át székhelyét, a kínai piacot azonban keresőmotorként nem adták fel. A piacszerzésben fontos szerep hárul az Androidra (és a Kínában sikeres Motorolára), amelyek a Google szolgáltatásai felé terelhetik az okostelefont vásárló tömegeket.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.