Szerző: Gálffy Csaba

2012. május 15. 14:14

Frissült a ThinkPad portfólió: itt az X1 Carbon is

Végre felnőtt a zászlóshajó státuszhoz a Lenovo ThinkPad X1, kijavították az előző generáció hiányosságait. A felhozatal többnyire azonos a tavalyival, a legnagyobb változást az új processzorok mellett az új billentyűzet jelenti.

Az év eleji bejelentéseket követően ma a ThinkPad portfólió maradékának frissítését is bemutatta a Lenovo. Az új gépek egységesen XX30 formátumú nevet kaptak, közös jellemzőjük az Intel Ivy Bridge platform használata, így az új 22 nanométeres processzorok és az USB 3.0-s csatlakozók is szériafelszereltségnek számítanak. A generációváltás másik jellemzője az új "ThinkPad Precision" billentyűzet, amely a ma modernnek számító szigetes kialakítást kapta - a jövőben minden ThinkPad ilyen billentyűzettel rendelkezik majd.

Új X, L, W és T gépek

Az X-sorozat megmaradt 12,5 hüvelykesnek, a mai divattal ellentétben azonban nem "ultrabookosította" ultrahordozható gépeit a Lenovo. A szokásos vastagság megtartásának jótékony hatása érzékelhető a csatlakozók listáján, amelyen továbbra is sok USB-port található, de megmaradt a teljes értékű Ethernet-aljzat is. Az X-család továbbra is kéttagú, a hagyományos kialakítású X230 mellett az érintőképernyős X230T teljesít majd szolgálatot - a Windows 8 közelgő rajtjának köszönhetően várhatóan élénkül az érdeklődés a modell iránt. Az érintőképernyőnél használt technológiáról nincs információnk, az azonban biztos, hogy kezelhető a mellékelt stylusszal is.

A belépő szintet az L-sorozat képviseli, az L430 és az L530 a T-család szerényebb, olcsóbb komponensekből összerakott változata. A jóárasítás azonban a hardvert nem érinti, az L-ek is rendelkeznek a fél óra alatt 80 százalékra töltődő akkus technológiával, diszkrét grafikával és a hosszú akkus üzemidővel.

A T-sorozat háromtagú, a T430 és a T530 mellett a T430s lesz majd megvásárolható (a T430u már korábban bemutatkozott). A család tagjai 720p-s mozgóképet rögzítő webkamerát és a legjobb minőségű készülékházat kapják, a T420s egyes verziói pedig Thunderbolt-csatlakozóval is rendelkezni fognak. Szokás szerint a hordozható munkaállomás, a W530 messze a legnagyobb tömegű a családban, a 2,7 kilós gép négymagos Ivy Bridge processzort, maximum 32 gigabájt RAM-ot, RAID-be rendezhető meghajtókat és friss NVIDIA Quadro GPU-t kap, ára pedig 1500 dollár fölött lesz.

Valódi zászlóshajó

A ThinkPad X1 első generációja felemás visszhangra lelt a ThinkPad-fanatikusok körében, az üveg borítású, alacsony felbontású kijelző, és a látszólag öncélú vékonyítás a termékcsalád igáslovai, az X200 és a T400 sorozathoz képes komoly visszalépést jelentettek. A Lenovo a visszajelzések alapján teljesen újrarajzolta az X1-et, így nyugodtan kijelenthető, hogy immár ez a cég ThinkPad-családjának legfejlettebb tagja.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A legnagyobb problémának számító kijelzőt illette a legnagyobb változás: a 13,3 hüvelykes, 1366x768 pixel felbontású panelt 14 hüvelykes, 1600x900 felbontásúra cserélték - a felhasznált technológiáról azonban nincs információ. Jó hír azonban, hogy eltűnt a képernyő üveg borítása, a használhatóság érdekében matt borítást kapott a panel, így várhatóan napfényben, kültéren is jól olvasható marad.

A készülékházat is a mai divathoz igazította a Lenovo, az ultrabookokhoz képest kissé vaskos X1 sokat vékonyodott (21 milliméterről 18 milliméterre). Az amerikai kollégák első kézből szerzett tapasztalatai szerint a gombok ennek ellenére kifejezetten hosszú úton járnak, így az X1-et nem érte utol az ultrabookokat sújtó pattogós gombsor betegsége. A fogyás a vastagságon kívül a tömeget is jótékonyan érintette, az 1,69 kilogrammos tömeg 1,36-ra olvadt, ami már érezhető különbséget jelent. A tömegcsökkentést szénszálas burkolatok felhasználásával érte el a Lenovo, ezért is lett a második generáció neve X1 Carbon.

A noteszgép várhatóan júliusig piacra kerül, a végfelhasználói árról egyelőre nem nyilatkozik a Lenovo.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról