Szerző: Gálffy Csaba

2012. január 5. 16:03

Ultrabook-kategóriás ThinkPadek érkeznek

Bemutatta idei üzleti palettájának nagy részét a Lenovo - megelőzve így a CES-en általában kialakuló bejelentésdömpinget. Frissülni fog a T- és az Edge-sorozat is, az X1 pedig Androidot kap második operációs rendszerként.

A Consumer Electronics Show hagyományosan az elektronikai ipar egyik legfontosabb éves seregszemléje, minden gyártó fokozottan ügyel arra, hogy számos termékéről ebben a periódusban rántsa le a leplet. A Lenovo azonban nem szerette volna, ha a következő évre szánt noteszgépek bejelentése elkeveredne a versenytársak között, így még a kiállítás megnyitója előtt leleplezte azokat.

ThinkPad T430u - az Ultrabook

A legnagyobb várakozás minden bizonnyal a T-sorozat legújabb tagját övezi, a ThinkPad-család igáslovának számító vonal üzleti Ultrabookkal gazdagodik. A T430u néven érkező modell Ivy Bridge alapokon érkezik, valamikor a harmadik negyedév folyamán, tehát legalább fél évet várni kell még, mire boltokba kerül. A Lenovo szerint a T430u indulóára 850 dollár lesz.

A T430u nevének megfelelően 14 hüvelykes kijelzővel érkezik, vastagsága nem haladja meg a 20 millimétert, tömege pedig 1,8 kilogramm alatt marad. A gyártó egyelőre nem adja ki a hardver pontos műszaki paramétereit - lévén hogy az Intel még nem mutatta be a gépben szolgáló processzorokat. Annyit azonban már tudni lehet, hogy akinek nem elegendő az Ivy Bridge (amúgy továbbfejlesztett) GPU-jának teljesítménye, az a gépet rendelheti NVIDIA diszkrét grafikával is. A csatlakozókról többet tudni, így a T430u kap kártyaolvasót, két USB-csatlakozót, teljes méretű Ethernet- és HDMI-csatlakozót is.

A noteszgép kialakítása szakít a korábbi generációs T-, illetve X-sorozattal, így szigetszerű billentyűzetet és újabb verziójú érintőpanelt kapott és eltűnnek a tapipad dedikált egérgombjai - . a márka hagyományos beviteli eszköze, a TrackPoint megmaradt. A kijelző felbontásáról és technológiájáról nincs információ, a termékfotók alapján azonban nem kerül tükröződő borítás mögé a panel.

ThinkPad Hybrid X1 - Androiddal a hosszú filmekért

A Lenovo az új technológiák tesztelésére használt X1-ből is kiad egy új modellt, ezúttal Hybrid X1 néven. Az elnevezés arra vonatkozik, hogy a noteszgépet két operációs rendszerrel és két különböző processzorral szállítják, amelyek között váltani lehet. A Hybrid X1 hardvere nem tér majd el a ma kapható változattól, a készülékház és a Sandy Bridge processzorok is azonosak maradnak, melléjük kerül azonban egy Qualcomm processzor csatlakozik, amelynek feladata egy Android-változat futtatása lesz.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A kétmagos, 1,2 GHz-en ketyegő Snapdragon APQ8060 még nem a Krait magokra épül, hanem a korábbi család óvatosan modernizált változata. Feladata az Instant Media Mode névre keresztelt Android-derivatíva futtatása lesz. Az IMM csak Windows alól indítható majd, futása alatt az Intel processzor és a fő háttértár, illetve a rendszermemória hibernál, így áramot csak az androidos rendszer fogyaszt. Az érdekes megoldás előnye pontosan ez, az alacsonyabb energiafogyasztás, így például interkontinentális repülés alatt filmnézéshez vagy más, Windowst nem igénylő feladatok elvégzéséhez érdemes lesz operációs rendszert váltani. A Hybrid X1 a második negyedév során jelenik meg, 1600 dolláros induló áron.

Edge sorozat

A két zászlóshajó mellett a Lenovo új modellekkel tűzdelte meg a ThinkPad Edge sorozatot is. Itt a nagy dobást az S430 névre keresztelt termék jelenti, amely egyelőre az első bejelentett termék, amely egyszerre tartalmazza az Ivy Bridge CPU-kat és a Thunderbolt-csatlakozókat. Ez utóbbi implementációja a Sony Vaio Z sorozattól eltérően már az Intel által is megszabott DisplayPort csatlakozót használja, így várhatóan kompatibilis lesz az Apple számítógépek mellé készült perifériákkal is. Az S430 különlegessége, hogy a vékony készülékházba NVIDIA grafika és optikai meghajtó is fért. A noteszgép júniusban jelenik meg 750 dolláros ajánlott áron.

A mainstream Edge-ek is kapnak Ivy Bridge-frissítést, a 14 hüvelykes E430 és a 15 hüvelykes E530 is hardverplatformot vált. A sorozat új színekkel is gyarapodik, a piros és fekete mellett lesz kék színű ThinkPad Edge is a piacon. Az E-sorozat a társainál korábban, áprilisban megjelenik már, 550 dolláros belépő ár mellett. A gépekből AMD Fusion alapú változatok is megjelennek, ezek "messziről" az 5-re végződő modellszám alapján lehet felismerni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról