Szerző: Gálffy Csaba

2012. május 15. 12:58

Megjelent a négyutas Sandy Bridge-E

A belépő szinttől a csúcsig gyakorlatilag teljesen megújította Xeon termékcsaládját az Intel. Az egyutas szerverekbe és munkaállomásokba megérkeztek az Ivy Bridge-alapú 22 nanométeres processzorok, a kétutas szerverekbe az eddigi E5-2600 család mellett megjelent az olcsóbb E5-2400, és végre elérhetőek a négyutas E5-4600-as sorozat tagjai is.

Meglepetés: mobil Ivy Bridge a szerverben

A belépő szintű szerverek és munkaállomások számára az E3-1200 v2 család tagjait kínálja az Intel. Úgy tűnik, hogy a konzumer piacon megszokott második, illetve harmadik generációs Core architektúra helyett az elegánsabb "v2" utótaggal fogja a chipgyártó megkülönböztetni a Sandy Bridge és Ivy Bridge architektúrát használó Xeon E3 változatokat. Az E3-1200 v2 családba 11 új modell érkezett, a csúcsot az asztali Ivy Bridge-ből derivált, négymagos, 87 wattos E3-1290 v2 képviseli, amelynek névleges órajele 3,7 GHz, amit megfelelő terhelés mellett képes 4,1 GHz-re is felturbózni. A processzor ára tálcás kivitelben 885 dollár.

Az E3 sorozat inkább szervereket célzó darabjai az alacsony fogyasztású, L utótaggal rendelkező darabok, amelyeket 17-45 watt között kínál a gyártó. Ezek gyakorlatilag mobilprocesszorok, amelyeket kifejezetten mikroszerverekbe, nagyon nagy sűrűséget célzó klaszterekbe szán az Intel. A legkisebb változat a kétmagos E3-1220L v2, amely 2,3 GHz-es névleges sebességen üzemel, turbó órajele pedig 3,5 GHz. A lapka 3 megabájtos gyorsítótárat kapott, konzumer társaihoz képest pedig egyetlen jelentős eltérés, hogy támogatja az ECC memóriát is. A lapka tálcás ára 189 dollár.

Kifejezetten meglepő, hogy míg a konzumer szegmensben hatalmas várakozás előzi meg a mainstream, kétmagos Ivy Bridge bemutatását, gyakorlatilag ugyanazt a processzort szerveres kiadásban és validációval most bemutatja az Intel. Ez a HWSW sejtése szerint arra utalhat, hogy a korábbi információk helytállóak voltak, a konzumer Ivy Bridge késésében fontos szerepe volt a piaci verseny hiányának, illetve a felhalmozott Sandy Bridge-készletnek, amelyen az Intel előbb túl kívánt adni.

Olcsóbb kétutas lapkák, lecserélt négyutas kínálat

A szerveres hierarchián eggyel feljebb kapaszkodva az E5-2400-as sorozat az újdonság, amely a korábban már bemutatott Sandy Bridge-E architektúrát használja, az EP helyett azonban EN utótaggal. A nagyobb E5-2600-as családhoz képest csak 3 memóriacsatornát támogatnak 4 helyett, a maximális támogatott memóriamennyiség is 750 gigabájt helyett 375 gigabájtra csökken, valamint az órajelek is jóval alacsonyabbak.A processzorok 4, 6 és 8 magos verzióban is elérhetőek, a 9 új modell között pedig két alacsony fogyasztású is megtalálható.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A csúcsot az E5-2470 képviseli majd, amely 8 magos, 2,3 GHz-es névleges frekvencián fut, 20 megabájtos harmadszintű gyorsítótárat kapott, fogyasztása 95 watt és 1440 dollárba kerül. A belépő szintet a mindössze 188 dolláros E5-2403 képviseli, négy maggal, 1,8 GHz-es névleges sebességgel (Turbo Boost és Hyper-Threading nincs). A processzor fogyasztása 80 watt, a harmadszintű gyorsítótár mérete pedig "csak" 10 megabájt.

A Sandy Bridge-EP végre a négyutas Xeonokat is lecserélte, a korosodó Westmere-EX architektúra így ezután csak a felsőkategóriás E7-es családot hajtja. Az E5-4600 sorozattal szerverenként 32 mag és akár 48 DIMM a felső határ. A család csúcsa a nyolcmagos E5-4650, névleges órajele 2,7 GHz, turbó frekvenciája 3,3 GHz, az integrált gyorsítótár mérete 20 megabájt. A lapka hőkerete 130 watt, és másfél terabájt memóriát képes kezelni négycsatornás vezérlőjén keresztül - ára 3616 dollár. Az alsó végletet az E5-4603 képviseli, négy maggal, 95 wattos fogyasztással, 10 megabájtos gyorsítótárral és turbó nélküli 2 GHz-es sebességgel. Az alacsonyabb teljesítményért cserébe a lapja mindössze 551 dollárba kerül.

Ugranak a gyártók

Az új Xeonokkal együtt a nagy szervergyártók is frissítették kínálatukat, a HP ProLiant, az IBM System x, a Dell PowerEdge sorozat egyaránt új tagokkal gazdagodott. Az új modellek közül említésre lehet érdemes a Dell PowerEdge R820, amely a cég állítása szerint világ első 2U kivitelű négyfoglalatos Xeon-szervere. Az extra nagy teljesítménysűrűségre utazó vásárlók kedvéért kifejleszett gép ráadásul remekül bővíthető is, a maximális támogatott memóriakapacitás 1,5 terabájt (!), amelyhez 48 DIMM aljzat áll rendelkezésre, emellett 16 belső diszkhelyet és 7 PCI Express foglalatot is kialakítottak belül.

Hasonló modellt egyébként az IBM is csatasorba állított, az x3750 M4 szintén négy CPU-foglalattal rendelkezik 2U kivitelben, 1,5 terabájt memóriát támogat, 16 belső diszkhellyel rendelkezik és 8 PCI Express aljzattal büszkélkedhet. A Dell kínálatában feltűnt még egy kétfoglalatos blade szerver is. Az M420 érdekessége, hogy "negyed magasságú", vagyis összesen 32 darab pakolható belőlük egy M1000e blade keretbe.

A PowerEdge C5220-ról a Dell még a múlt héten rántotta le a leplet, a mikroszerver egy alacsony fogyasztású Xeon E3 (vagy Core i3) befogadására alkalmas. Az eszköz a 3U magas Dell C5000 keretet használja, amelybe akár 12 ilyen mikroszerver is beépíthető. A keret tartalmazza a közös, redundáns 1400 wattos tápegységet is, valamint a menedzsmentmodult is. A mikroszerverek saját gigabites hálózati interfésszel rendelkeznek, egyenként pedig 32 gigabájt memóriát képesek fogadni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról