:

Szerző: Koi Tamás

2012. május 11. 13:00

Galaxy Tab 8.9 LTE - viszlát Wi-Fi!

Amikor kiderült, hogy a világ legnépszerűbb tabletjének új verziója csak az amerikai mobilhálózatokon használható LTE üzemmódban, milliók kiáltottak fel fájdalmukban Európában. Ettől még szerencsére van európai hálózatokkal kompatibilis LTE-s tablet, ez a Samsung Galaxy Tab 8.9.

A Samsung kis túlzással az egyetlen olyan tradicionális mobilgyártó, mely képes labdába rúgni a mindent elöntő iPad-áradat mellett a tabletpiacon is. A koreaiakat lehet vádolni sok mindennel, de a cég ettől még az Apple-nél sokkal előbb csinált LTE-s tabletet, a 8.9 hüvelykes képátlójú modellekről nem is beszélve. Ráadásul a Galaxy Tab 8.9 LTE az európai mobilhálózatokon, így Magyarországon is használható LTE-üzemmódban. De vajon kinek ér ez meg 30 ezer forintnyi felárat?

A hárombetűs varázsszó

A Samsung LTE-s tabletje külsőre semmiben sem különbözik a pár hónappal korábban piacra került, LTE nélküli kistesójától: a fejlett kommunikációs képességekről mindössze a hátoldalon található LTE felirat árulkodik. A tablet természetesen a GPRS, EDGE és DC-HSPA+ hálózatokkal is kompatibilis, emellett Wi-Fi rádió is van benne, kommunikációs képességeit tekintve tehát a jelenleg elérhető egyik legjobb megoldással van dolgunk.

A kütyü természetesen más szempontból is érdekes lehet, a 8.9 hüvelykes kijelző ugyanis optimális méretnek tűnhet a 7 és 10.1 hüvelykes megoldások közt, bár alapvetően azt gondoljuk, hogy ez egyéni preferencia kérdése is. Ez a tablet már nem fér el zsebben, viszont nem is foglal akkora helyet mint a nagyobb modellek. Emellett viszonylag könnyű is, tömege nem éri el a fél kilogrammot.

A Galaxy Tab 8.9 LTE borítása egyáltalán nem tartalmaz fémet, az eszköz fogása a jó tapintású hátlapnak köszönhetően ettől függetlenül teljesen rendben van, akárcsak az összeszerelés minősége. A vékony kialakításnak és a műanyagoknak köszönhetően ugyanakkor többször az az érzés uralkodott el rajtam, hogy a Galaxy Tab 8.9 LTE-t egy könnyedebb mozdulattal ketté lehetne törni, leejteni éppen ezért végképp nem ajánlott, pláne keményebb burkolatra.

A kütyü PLS TFT kijelzője 1280x800 pixelt jelenít meg a teljes képfelületen, aminél persze van ma már jobb is, de ma piacon lévő megoldások körébe ettől még tökéletesen passzol a közepes Galaxy Tab. Ami a fényerőt és a kontrasztot illeti, itt szintén az átlagot hozza. Az új iPad képernyőjéhez, vagy akár egy HD megjelentővel rendelkező okostelefonhoz (pl. HTC One X, Samsung Galaxy Nexus, Sony Xperia S) szokott szem számára azonban feltűnő lesz a tablet alacsony pixelsűrűsége. Érdemes megjegyezni, hogy a Samsungnak van már Super AMOLED panellel ellátott tabletje is (Galaxy Tab 7.7), ami abszolút etalonnak számít a mezőnyben, ráadásul ugyanezt a felbontást 7,7 hüvelyken produkálja, vagyis minden tekintetben élesebb képet kínál a Galaxy Tab 8.9-nél.

Ennek a tabletnek kétségtelenül nem a kijelző az erőssége, és nem is az egyébként meglehetősen erős hardverrel megtámogatott szoftverkörnyezet. A tabletben 1,5 GHz-es Qualcomm APQ8060 rendszerchip dolgozik (két Scorpion CPU, Adreno 220 GPU), de tapasztalataim szerint olykor még ez is kevés ahhoz, hogy az Android 3.2 (Honeycomb) operációs rendszert, valamint az alatta futó programokat teljesen akadásmentesen tárja a szemünk elé. A nyáron várható 4.0-s (Ice Cream Sandwich) frissítéssel ez a helyzet valamicskét javulhat, kérdés, hogy a TouchWiz kezelőfelület mennyit ront vagy javít a gyári Androidon. Az interfészről és a rendszerkörnyezet tudásáról részletesebben korábbi írásunkban találhatók információk.

Kell alá a hálózat

A Galaxy Tab 8.9 LTE tudásának teljes kiaknázásához kivételesen nem az átalakított, egyedivé tett kezelőfelületre, vagy jó programokra, sokkal inkább egy LTE előfizetéssel aktivált SIM-kártyára van szükségünk. A megfelelő előfizetés esetén ha az eszköz LTE-hálózatot észlel, automatikusan arra csatlakozik - ma Magyarországon kizárólag a T-Mobile-nak van ilyen hálózata, Budapesten, ám hamarosan a vidéki városok is csatlakozhatnak.

A T-Mobile hálózatát korábban egy USB-s modem segítségével már teszteltük, szerencsére a HWSW irodájában szinte tökéletes paramétereket ad a rendszer, beltérben a valós letöltési sebesség a modemmel 30-40 Mbps körül mozgott általában, a feltöltés pedig nagyjából ennek az értéknek a felét nyújtotta. A T-Mobile LTE-hálózata egyedül a válaszidők tekintetében nem vette fel minden tekintetben a versenyt a vezetékes hálózatokkal, bár ez éppúgy lehetett az eszköz korlátja is, mint az infrastruktúráé.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Samsung tabletjének hála, ez utóbbi teóriát sikerült kizárnunk, a Galaxy Tab 8.9 LTE ugyanis minden szempontból szinte hajszálra ugyanazt a sebességet hozta mint a tavaly év végi teszthez használt Huawei modem. A szintetikus mérések mellett természetesen végeztünk másféle, életszerűbb teszteket is: a böngészés már egy HSPA+ tableten sem mondható lassúnak, LTE-vel nem éreztünk számottevő különbséget, az alkalmazások letöltése és a nagyobb fájlok mozgatásához (például Dropboxon keresztül) már jól jött a gyors hálózat.

A Galaxy Tab 8.9 LTE a tapasztalatok alapján mégis modemként válhat be a legjobban, a kütyü amolyan kettős életet élve nappal tablet, éjszaka pedig mobilnetes eszköz, amit az otthoni számítógéphez, vagy a notebookhoz csatlakoztatva a vezetékes net kiváltására használhatunk. A T-Mobile díjcsomag-felépítését elnézve mással nem is nagyon lehet indokolni egy tabletnél a havi 40 gigabájtos adatforgalmi limitet, vagyis a konstrukció valósággal ordít azután, hogy osszuk meg az internetet más eszközökkel.

Az LTE-modemmel - megfelelő szolgáltatáslefedettség esetén - nem mellékesen a Wi-Fi rádió is teljesen kiváltható, ami az eddigiekhez képes különös, fordított helyzetet szül: míg korábban egy mobilnetes tablettel az adatforgalmi korlát és a behatárolt tempó miatt a szabad Wi-Fi hálózatokra vadásztunk, addig most pont fordított a helyzet: mindenhol az LTE/4G jelet lestük, nem véletlenül: ideális esetben itt már gyorsabb adatelérési sebesség érhető el a Wi-Finél. Ha már itt tartunk, a tablet internetelérése értelemszerűen akár Wi-Fi Hotspot módban is megosztható, bár az talán kevéssé életszerű helyzet, hogy valaki csak ezért tartson a táskájában egy tabletet, vannak erre más eszközök is.

Vége a Wi-Fi vadászatnak

A Samsung LTE-képes tabletje a marketingkommunikációban sokszor 4G-sként aposztrofált korszak egyik első fecskéje lehet, mintegy betekintést nyújtva abba, mire lesznek képesek a közeli jövőben megjelenő csúcskategóriás mobil eszközök. Az LTE-hálózatok országos kiépítésével pedig elképzelhető, hogy valóban egyre kevesebbet fogjuk bekapcsolni a Wi-Fi rádiót ezeken a készülékeken, mivel szinte semmi előnyt nem fog nyújtani a felhasználó számára.

A Galaxy Tab 8.9 ilyen értelemben azért kicsit megelőzi a korát, bár jobb lenne, ha nem csak a mobilkommunikációs képességek terén tenné ezt. Az LTE-képesség nélkül a kütyü semmi kiemelkedőt nem nyújt, ami nem feltétlenül baj persze, de ha a csúcskategóriában igazán sikeres akar lenni, a többi részletre sem ártana odafigyelni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.