Szerző: Bodnár Ádám

2012. június 5. 09:54

Új Opteronokkal erősített az AMD

Több processzorral frissítette tavaly ősszel piacra dobott, Bulldozer mikroarchitektúrára épülő Opteronjainak családját az AMD.

Összesen öt új Opteront dobott piacra az AMD, ezek közül hármat kifejezetten a nagy energiahatékonyságot igénylő alkalmazási területekre. Ezeket a processzorokat a modellszámuk végére biggyesztett HE jelölés mutatja amely a High Efficiency rövidítése.

Válogatják

A kínálatba két hatmagos, egy nyolcmagos és egy tizenhatmagos processzor került be. Az új Opteron 4200 és 6200 sorozatú lapkák érdekessége, hogy a korábbiakhoz képest változatlan fogyasztás mellett nagyobb teljesítményt érnek el, feltehetően a gyártástechnológia és a design finomhangolása, valamint az ún. "speed binning" révén. A félvezetőgyártás a legnagyobb precizitás ellenére is számottevő változékonyságot hordoz magában, ami a miniatürizációval csak növekedik. Az egyes szilíciumostyák megmunkálása közötti rendkívül apró eltérések különböző órajel-fogyasztási görbét mutató lapkákat eredményeznek.

Csak a legyártott lapka tesztelése során derül ki, hogy a specifikált feszültség mellett mekkora órajelen működik stabilan, a chipgyártók ez alapján válogatják ki a processzorokkal és látják el különböző modellszámokkal. Ha a gyártás már régóta folyik, az adott processzortípusból meghatározott feszültség mellett igen magas órajelet elérő változatok is kereskedelmi mennyiségben állhatnak rendelkezésre, ez ad lehetőséget a gyártóknak új, gyorsabb modellek piacra dobására.

Új modellek

A kétfoglalatos szerverekbe szánt Opteron 4200-as chipek ("Valencia") a szilícium szintjén gyakorlatilag megegyeznek a desktopokra szánt Zambezikkel, azonban az asztali gépekben használt AM3+ helyett C32 foglalatba illeszkednek. Minden Opteron 4200-as sorozatú chip kétcsatornás DDR3 memóriavezérlővel rendelkezik és 1600 MHz-es effektív órajelű memóriamodulokat támogat. A lapkák nyolc magot tartalmaznak, amelyekből bizonyos modellek esetében kettőt letilt az AMD. A chipek TDP-je 35-95 watt, ami megegyezik a korábbi generációs Opteronokéval, így nincs szükség a szerverek áttervezésére, egy BIOS-frissítés után a C32 foglalatú gépek máris fogadhatják a Valenciákat.

Az Opteron 4200 sorozat újdonságai közül a 4240 a legolcsóbb, listaára mindössze 316 dollár. A chip hat magja 3,4 GHz-en működik, de turbóval akár 3,8 GHz-re is nőhet az órajelük - az előrelépés csupán 100 MHz a tavaly ősszel bejelentett Opteron 4238-hoz képest. A 8 megabájt L3 cache-t tartalmazó lapka 95 wattos hőkerettel rendelkezik. Szintén a 4200-as sorozatba érkezik a hatmagos 4230HE, amely csak 2,9 (turbóval 3,7) GHz-en működik, viszont beéri 65 wattal, ára 366 dollár, emellett elérhető a nyolcmagos 4276HE, amelynek névleges órajele 2,6 GHz (turbóval 3,6 GHz), és szintén 65 wattot fogyaszt, ára 455 dollár.

Két Valencia egybetokozásával áll elő a G34-es foglalatba illeszkedő Interlagos, amelynek csúcsváltozatai 16 processzormagot állítanak csatasorba. A duplázás miatt a memóriacsatornák száma is kétszer annyi mint a Valencia esetében, és az L3 mérete is 16 megabájt 8 helyett és 3 helyett 4 aktív Hyper-Transport linkkel rendelkeznek. A négyfoglalatos szerverekbe szánt Opteron 6200-as család tagjai a nagyobb magszám miatt  alacsonyabb órajelen járnak a 4200-a chipenél, hogy beférjenek a korábbi Opteronoknál meghatározott 85-140 wattos TDP-keretbe.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A 6200-as sorozatban két újdonságot állított csatasorba az AMD, a 6278 modellszámú tizenhatmagos chip 95 wattos keretből 2,4 GHz-es órajelet ér el, ez turbóval 2,7 GHz-re is nőhet. Az Opteronok új csúcsmodellje a 6284HE, amelyet kifejezetten mérnöki-tudományos számítások elvégzésére szánt a cég. A 140 wattot fogyasztó lapka névleges órajele 2,7 GHz, de ez 3,4 GHz-is is növekedhet - ez 100 MHz-es előrelépés az ősszel bemutatott 6282SE verzióhoz képest.

Az AMD kimondottan a jól párhuzamosítható, masszívan skálázódó szerverfeladatokat célozta meg az új Opteronokkal, a chip felépítése a sok fixpontos feladattal járó terheléseknek kedvez mint amilyen a Java kiszolgálás, a webkiszolgálás vagy az adatbázisok, de a magas magszám és a nagy memóriasávszélesség (az Interlagos esetében 4 darab DDR3-1600 vezérlő) a mérnöki-tudományos workloadok alatt is jól teljesít.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról