:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. február 29. 10:12

Zsugorodott a szerverpiac 2011 végén

Nyilvánosságra hozta a szerverpiac negyedik negyedéves alakulásáról szóló jelentését a két legismertebb IT-piackutató cég, az IDC és a Gartner. Bár a számok az eltérő metodológia miatt nem esnek egybe, a tendenciák azonosak: a leszállított gépek száma enyhén nőtt éves összehasonlításban, az összbevétel azonban csökkent.

Vegyes eredményekkel zárta a szerverpiac a tavalyi évet. Az IDC szerint a szállítások  százalékkal 2,2 millió darabra emelkedtek, de a piac értéke 7,2 százalékkal 14,2 milliárd dollárra apadt. A rivális Gartner adatai alapján az értékesített gépek darabszáma 4,5 százalékkal 2,5 millió darabra emelkedett, miközben az értékük 5,4 százalékkal 13,9 milliárd dollárra csökkent.

Az x86-eladások a HDD-hiány és az új Xeonok érkezése is fékezte

Mindkét elemzőcég egyetértett abban, hogy a thaiföldi áradások okozta merevlemez-hiány rányomta a bélyegét a szervereladásokra. A gyártóknak a HDD-kez való szűkös hozzáférés miatt priorizálniuk kellett a szállításokat, a merevlemez-készleteket feltehetően a drágább, nagyobb nyereséggel eladható gépek kapták, így az olcsóbb modellek vásárlói könnyen hoppon maradhattak, a kereslet kielégítetlen maradt. Az IDC és a Gartner szerint a merevlemezek szállítási problémái az idei első negyedévben is hatással lesznek a szerverpiacra, de egyes gyártók, például a HP szerint akár az év közepéig is elhúzódhat a hiány.

A piac különböző szegmenseit különböző okok fogták vissza. Az x86-os gépek eladásait a HDD-hiány mellett az is fékezte, hogy a vevők már a márciusban érkező új Xeonokra épülő rendszerekre vártak. Az x86-os szegmensben a szállítások 2 százalékkal 2,1 millió darabra emelkedtek az IDC szerint, a piaci értékük azonban1,7 százalékkal 9,1 milliárd dollárra csökkent. Ezzel együtt a történelem során ez volt a második legerősebb negyedéve az x86-os gépeknek, ami a dominanciájuk erősödését mutatja - egyre több területen nőnek fel a feladathoz a Xeon- és Opteron-alapú konfigurációk, amelyek teljesítményben és megbízhatóságban is folyamatosan javulnak.

Továbbra is lejtmenetben a UNIX-piac

Az x86-os rendszerek előretörésének legnagyobb vesztesei a RISC/UNIX-dobozok, amelyek helyett a felhasználók egyre gyakrabban választják a jóval költséghatékonyabb linuxos vagy windowsos rendszereket. A tendencia a negyedik negyedévben is folytatódott, az IDC szerint a UNIX-os szerverek forgalma 10,7 százalékkal 3,4 milliárd dollárra csökkent - ennek részben oka, hogy az Oracle kivonult az Itanium platform mögül, amivel padlóra küldte a HP Integrityk eladásait. A pénzügyi krízis kitörésekor, 2008 végén a UNIX-szerverek adták a teljes szerverpiaci forgalom közel harmadát, de a részarányuk mára 25 százalék alá csökkent és a tendenciában nem is valószínű változás - a válság ilyen tekintetben örökre megváltoztatta a piacot.

A legnagyobb UNIX-szállító az IBM, amely még növelni is tudta forgalmát, a Gartner adatai szerint a Nagy Kék 1,57 milliárd dollár értékű UNIX-szervert értékesített a negyedév során, a többi szállító azonban siralmas eredményeket produkált. Az Integrityk eladásait az Oracle tette tönkre, a HP UNIX-forgalma éves összehasonlításban harmadával 561 millió dollárra zuhant, de az Oracle sem brillírozott, hiába dobta piacra a cég SPARC T4-alapú gépeit, UNIX-szerverekből származó bevétele 23,8 százalékkal 485 millió dollárra csökkent. A legnagyobb buktát a Fujitsu könyvelhette el, amelynek UNIX-eladásai közel felére estek vissza, így történhetett, hogy az IBM Power gépeket saját neve alatt értékesítő francia Groupe Bull is megelőzte a japán céget.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az egyedüli operációs rendszer, amelynek eladásai nőttek, a Linux volt, de ebben a szegmensben is csak enyhe, 2,2 százalékos bevételnövekedést mért az IDC. A linuxos szerverek a teljes piac 18,4 százalékát adták, 1,7 százalékponttal többet mint egy évvel korábban. A windowsos gépek forgalma enyhén,1,5 százalékkal 6,5 milliárd dollárra csökkent, de a teljes szerverpiacból kihasított részesedése így is nőtt, 45,8 százalékra, vagyis a szerverpiacon gyakorlatilag minden második dollárt windowsos gépre költenek.

A Lenovo megelőzte az Oracle-t, erősített a Dell

A gyártók sorrendjében nem történt érdemi változás, bevételt tekintve még mindig az IBM az első, a Nagy Kék piaci részesedése gyakorlatilag nem változott 2010 negyedik negyedévéhez képest és 36,6 százalékot tett ki az IDC szerint. A második helyen álló HP-t az Integrity "kigolyózása" érzékenyen érintette, valamint a ProLiantek szállításait is visszafogta a HDD-hiány, így a kaliforniai cég bevételarányos részesedése 29,2 százalékról 26,4-re csökkent éves összehasonlításban. A harmadik helyen álló Dell közel 10 százalékkal tudta növelni forgalmát, részesedése megközelítette a 15 százalékot, az Oracle-nek már csak 5,3 százalék, a Fujitsunak pedig 3,4 százalék jutott. Utóbbi két cég több mint 10 százalékkal kevesebb bevételt realizált a szerverpiacon mint 2010 utolsó negyedévében.

A leszállított szerverek darabszáma alapján továbbra is magabiztosan vezet a HP, a cég még 8,1 százalékkal csökkenő szállítások mellett is több mint 700 ezer gépet adott el 2011 utolsó három hónapjában a Gartner szerint, ezzel részesedése 28 százalékot tett ki. A második helyezett Dell 10 százalék felett tudta növelni szerverszállításait, az 573 ezer gép majdnem 23 százalékos részesedés megszerzésére volt elég. Darabszám alapján csak harmadik 13 százalékkal az IBM, amely egyre inkább kivonul az x86-os szegmens aljáról, a negyedik helyen álló Fujitsu már csak a teljes piac 2,8 százalékát szerezte meg, az ötödik pedig a Lenovo lett 2 százalékkal. Ez az első eset, hogy a kínai vállalat olcsó x86-os gépeivel bekerült az öt legnagyobb szervergyártó közé, kiszorítva onnan az Oracle-t, amely 49 ezernél is kevesebb gépet szállított három hónap alatt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.