:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. február 23. 15:19

Árban versenyez az alternatív tintákkal az Epson

Felvette a kesztyűt az alternatív forrásból származó, nagyon olcsó tintákkal az Epson és piacra dobta átalakított, hatalmas tartályokkal rendelkező tintasugaras nyomtatóit.

Hamarosan piacra kerülnek az Epson L-sorozatú nyomtatói, amelyeket speciálisan a rendkívül árérzékeny piacokra fejlesztett a japán gyártó. A nyomtatók korábbi termékek átalakított változatai, egyedi jellemzőjük a kívül található, hatalmas kapacitású tintatartály, és a minden korábbinál olcsóbb, házilag is utántölthető festék. A piaci szegmentáció érdekében az L sorozat tagjai a nyomtatásra fókuszálnak, így a komplex feladatok, mint a hálózati nyomtatás vagy saját háttértár továbbra is a magasabb kategória kiváltsága marad.

Kelet vagyunk

A tintasugaras nyomtatókba szánt kellékanyagok piacát tekintve egyértelműen a keleti országok közé tartozunk - hangzott el a termékbemutatón. A festékeket a felhasználó szervezetek nagy része alternatív forrásokból, nem a gyártótól szerzi be, virágzik a gyári patronok utántöltésére szakosodott cégek hálózata. Az Epson szerint külön szegmens alakult ki például a tintasugaras nyomtatók komolyabb átalakítására, melynek során az eszközöket fizikailag alkalmassá teszik arra, hogy a tintát a nyomtató nagy kapacitású külső tartályokból is tudja fogadni. E megoldások azonban minden esetben a garancia elvesztésével járnak, működésük pedig nem felhasználóbarát.

Epson L100, az új igásló.

Az Epson marketingesei és mérnökei rövid töprengés után rájöttek, hogy az ilyen megoldásokra valódi piaci igény van, az évente néhányszor nyomtató otthoni felhasználó és a professzionális eszközöket használó vállalati megoldások közötti piacon egyik nagy szereplő sem versenyez megfelelő termékekkel. A japánok szerint a megoldás az L-sorozatú nyomtatócsalád lesz, amely a kis- és középvállalkozásokat, otthon berendezett irodákat célozza, valamint a speciális igényekkel rendelkező költségvetési szerveket, mint az iskolák, egyetemek, egészségügyi intézmények, önkormányzatok. A célcsoport jelentős mennyiségű, előre tervezhető nyomtatási feladattal rendelkezik, azonban nem engedheti meg magának a komoly színes lézernyomtatókkal járó azonnali kiadásokat.

Az Epson szerint a belépésével valódi alternatívát jelent majd az olcsó nyomtatás terén, a gyártó reményei szerint a költséghatékonyságra törekvő felhasználók számára is fontos ugyanis a megbízhatóság, a gyári garancia és a felhasználóbarát üzemelés. A japánok szerint a termékeik versenyképessé tételéhez azonban árban és funkcióban is meg kell felelni a felhasználók igényeinek, a hozzáadott értéket pedig a gyártó hivatalos háttere biztosítja majd.

Nagy kapacitás, olcsó hozzáférés

A rendszer közös eleme a korábbi megoldásokhoz képest hatalmasnak számító, 70 milliliteres tartály, amely a korábbi 11-13 milliliteres patronokhoz képest 5-6-szoros kapacitást nyújt. Az Epson szerint szükség is van az ekkora kapacitásra, a megcélzott réteg ugyanis rendszeresen és sokat nyomtat, emiatt a kis patronok rendkívül gyorsan kimerülnek. A tartályokhoz ugyanilyen méretű utántöltő tubusok tartoznak, a gyártó szerint a kisebb modellek egy feltöltéssel 4000 fekete-fehér vagy 6500 színes oldalt tudnak nyomtatni. A fotónyomtatásra kihegyezett nagyobb modell 1800 (10x15-ös) fotót tud készíteni egyetlen feltöltéssel.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az L100 egyszerű nyomtató, míg az L200 multifunkciós eszköz, nyomtatásra illetve faxolásra is alkalmas. Ezek árát a hazai képviselet 50 illetve 60 ezer forint körül lőtte be, ebben benne van három színes tintapatron és három darab fekete egység is. Az olcsón dolgozó profi fotósokat célozza az L800, amely hat színt kezel, így szebb fotókat képes nyomtatni mint kisebb társai. A nyomtatóhoz mind a hat patronból egy-egy jár.

A tinta utántöltése triviális feladat, a bemutató keretében ezt mi is kipróbálhattuk. Az utántöltő tubus kapacitása megfelel a tartályénak, így egyetlen utántöltéssel teljesen megtölthető a nyomtató, szükség esetén azonban a tubus visszazárható. Az utántöltő egységek egyedi számozást kaptak, amelyet a számítógép kezelőfelületén be kell billentyűzni, innen tudja a nyomtató szoftvere, hogy eredeti tintát használtunk. A gyártó fizikailag semmivel sem akadályozza meg, hogy utángyártott tintát használjunk, a nyomtató funkcionalitása nem csorbul, a garanciát azonban elveszti. Erre azonban feltételezhetően nem sok szükség van, az eredeti gyári, a többi nyomtatóba szánttal azonos minőségű tinta egységenként 2000 forintba kerül, a fotónyomtatóba szánt utántöltők darabja pedig 3000 forintot kóstál majd.

A hazai képviselet döntése szerint a nyomtatók kiskereskedelmi forgalomban nem jelennek meg, azokat a nagyobb áruházak vagy szaküzletek polcain nem fogjuk majd megtalálni, csupán az Epson legközelebbi partnereitől rendelhetőek . A cég képviselői utaltak rá, hogy a lépésre azért volt szükség, hogy a rendkívül olcsó nyomtatásra alkalmas készülékek ne harapjanak bele a magasabb profitrátával kecsegetető termékek kereskedelmébe. Ettől függetlenül az eszközöket bárki megvásárolhatja, a vásárlóra vonatkozóan semmilyen korlátozás nincs.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.