Szerző: Dojcsák Dániel

2012. február 17. 12:40

Hitelessé válnak a celebek Facebookon

A Facebook is követi a Twitter és a Google+ példáját és bevezeti az ellenőrzött profil intézményét, ahol a felhasználó valós igazolvánnyal kell bizonyítsa kilétét. Egyelőre csak a celebritások élhetnek ezzel a lehetőséggel, de várhatóan a következő lépés a széles körű bevezetés lesz.

A legnagyobb közösségi hálózat végre bevezeti az ellenőrzött fiók funkciót személyek számára is. A szigorúbb ellenőrzésen eddig csak a márkázott Facebook-oldalak üzemeltetőinek kellett átesni abban az esetben, ha a lájkolók száma átlépte a 10 ezret. Mostantól viszont lehetőség lesz a híres embereknek is élni az ellenőrzés lehetőségével, persze ez nem kötelező.

A Facebook esetében a regisztrációt a saját valós névvel kell megtenni, de ennek ellenére a megjelenített név különbözhet. Mindössze annyi történik, hogy a valódi név a profil “about” rovatában megjelenik, ahogy eddig is. Lady Gaga esetében például eredetileg így mutatna: “Stefani Germanotta (Lady Gaga)”, vagy egyszerűen Lady Gaga és az "about" résznél a Stefani Germanotta.

Láthatatlan hitelesség

A többi szolgáltatóval ellentétben a Facebook nem használ majd semmilyen megkülönböztetést, plecsnit, jelzést arra vonatkozóan, hogy mely fiókok ellenőrzöttek és melyek nem. Ehelyett csak annyit tesz, hogy az ellenőrzött fiókok jelennek meg első helyen a keresésekben és ajánlásokban, prioritást élveznek minden más azonos vagy hasonló névvel szemben.

Első körben a Facebook nem hoz létre űrlapot a státusz kérvényezésére, hanem saját hatáskörben, valószínűleg algoritmusok általi szűrés alapján értesíti ki azokat a hírességeket, akiknek felkínálja a funkciót. A celebek a Facebook felületén kapnak majd jelzést, hasonlóképp ahhoz, mint amikor egyéb új funkciók kerülnek be a rendszerbe.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ezután az eredeti, fényképes személyi igazolványuk másolatát kell eljuttatniuk a Facebookhoz. Az azonosítás után elvileg a dokumentum másolatát a Facebook törli, csak ahhoz kell, hogy meggyőződhessenek a profil valódi tulajdonosának személyazonosságáról. Ezután meg lehet adni a művésznevet is, amit a Facebooknak szintén el kell fogadni egy ellenőrzési rutint követően.

Ez a lépés szükségszerű a csalások és visszaélések elkerülése érdekében, de a közösségi hálózatot üzemeltető cég jócskán elkésett vele. Ráadásul az, hogy a hitelességet nem jelzi semmilyen vizuális elem, tovább gyengíti a helyzetet. A Twitter, de még a magyarországi Yamm.hu esetében is működik hasonló eljárás már régóta és ott meg is győződhetünk róla, hogy a fiók tulajdonosa biztosan az-e, akinek mondja magát.

A későbbiekben várhatóan a rendszert a Facebook kiterjeszti majd az átlagos felhasználókra is, aminek egy közvetett eredménye az lehet, hogy a Facebook egyfajta igazolványként is elfogadható lesz majd a weben, melyet lehet akár egyszerű életkor vagy állampolgárság azonosításra is használni. Egy felnőtt tartalmakat nyújtó weboldal egy egyszerű Facebook API-lekéréssel meggyőződhet róla, hogy a látogató legálisan próbál belépni.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról