Szerző: Koi Tamás

2012. február 14. 13:01

Áprilisra megduplázza 3G-s lefedettségét a Vodafone

Áprilisra csaknem a duplájára növeli 3G-s hálózatának országos, földrajzi lefedettségét a Vodafone Magyarország, azaz mindenhol biztosít majd mobil szélessávú szolgáltatást a cég, ahol jelenleg még csak 2G-s szolgáltatással van jelen.

A Vodafone mai sajtótájékoztatóján dr. Beck György, a társaság elnöke bejelentette, áprilisra, a Vodafone hálózatmodernizációs munkálatainak a végére a szolgáltató országos szintűvé terjeszti ki a 3G-s mobilhálózatának a lefedettségét. A cég mindezt a nemrég lezárult E-GSM frekvenciaaukción megszerzett új frekvenciablokkok használatba vételével, valamint a jelenleg beszédcélra használt frekvenciák átcsoportosításával tudja megoldani (ezt hívják GSM re-farmingnak a szaknyelvben).

Mindent lefednek

A piros szolgáltató a frekvenciaaukció lezárását követően a meglévő, jelenleg is használt 8 MHz-nyi frekvenciakészlete mellett a 900 Mhz-es sávban további kettő, egyenként 1 MHz-es blokkhoz férhet hozzá, melyek ráadásul egybefüggő 10 MHz-nyi sávot alkotnak a tartományban. A cég korábban többször is hangsúlyozta, hogy eltökélt célja a 3G-s adathálózat kiterjesztése az ország csaknem teljes területére - ezt a célt a jelek szerint a most megszerzett frekvenciákkal képes is lesz elérni a cég, igaz, mindezért cserébe több mint 15 milliárd forintot kellett kifizetnie az államnak.

A szolgáltató jelenleg - versenytársaihoz hasonlóan - kizárólag a 2,1 GHz-es frekvenciasávban rendelkezik adatcélú frekvenciahasználati licenccel, ez a sáv azonban a hullámterjedési mutatói miatt elsősorban a sűrűn lakott települések lefedésére alkalmas, az állomásokat ugyanis közel kell elhelyezni egymáshoz, hogy folyamatos szolgáltatást biztosíthasson az operátor. A 900 MHz-es frekvenciasáv ezzel szemben jóval nagyobb területek lefedésére alkalmas, de eddig kizárólag csak beszédcélú szolgáltatást üzemeltethettek itt a cégek.

A GSM hangszolgáltatás mellé a GSM re-farmingot lehetővé tevő új szabályozási környezetnek, valamint a frekvenciaaukciónak köszönhetően most beköltözhet az UMTS adatátviteli technológia is, mely a Vodafone esetében fele-fele arányban osztozik a frekvenciakészleten, azaz a szolgáltató a hangminőség romlása nélkül, újabb technológiák beiktatásával 5 MHz-re "szorítja vissza" a 2G-s hangszolgáltatás frekvenciakeretét, míg a fennmaradó 5 MHz-es adatszolgáltatásra különíti el.

A minimum 21 Mbps

A Vodafone-nak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavaly decemberi jelentése szerint 98,5 százalékos országos kültéri földrajzi lefedettsége van a 2G-s szolgáltatások esetében - a változásoknak köszönhetően a tervek szerint nagyjából ugyanezt a szintet éri majd el a 3G-s szolgáltatás lefedettsége is. Az UMTS hálózat maximális elméleti sávszélessége a felhasznált frekvenciától függetlenül legalább 21 Mbps lesz, mondta el a HWSW kérdésére a mai sajtótájékoztatón Döbrőssy Gábor, a Vodafone Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Bár a cég a hálózatmodernizációs munkálatok tavalyi startjakor még 14,4 Mbps minimális sávszélességről beszélt, és a DC-HSPA+ technológiával elérhető 42 Mbps-os elméleti maximumról szó sem esett, most már láthatóan ez sem tabu a szolgáltató számára: a Vodafone ma bejelentette, hogy 21 nagyvárosban, illetve Budapesten erre a sebességszintre gyorsítja a hálózatát. Döbrőssy arra a kérdésre, hogy az LTE-hálózat beindítását mikor tervezi a szolgáltató, kitérő választ adott. Mint mondta, a Vodafone igyekszik a valós igényeket kiszolgálni, az LTE-nek pedig már csak az eszközök szűkös hozzáférhetősége miatt sincs még itt az ideje.

Valójában ugyanakkor nyilvánvaló, hogy jelenleg nem állnak rendelkezésre Magyarországon azok a frekvenciasávok, melyeken minden igényt kielégítő, akár országos lefedettségű LTE-t lehetne bevezetni. A Magyar Telekom ugyan január elején az 1800 MHz-es sávban az országban elsőként elindította az LTE-szolgáltatást, a technológiában rejlő lehetőségek valójában a 2,6 GHz-es és a 800 MHz-es sávokban válnak minden szinten kiaknázhatóvá. Míg előbbi frekvenciasávban a nagyvárosok, addig utóbbiban a vidéki régiók lefedettségét oldhatják meg a szolgáltatók.

Országos LTE évek múlva

Itthon az NMHH spektrumpolitikája szerint a két sávban felszabaduló blokkok egyszerre kerülhetnek majd árverésre, ennek időpontja azonban egyelőre teljesen bizonytalan. Az biztos, hogy a 800 MHz-es sávot addig nem lehet mobiladat-szolgáltatás nyújtására használni, amíg nem történik meg az analóg tévésugárzás lekapcsolása. Szakértők szerint a politikai spekulációk miatt erre csak a 2014-ben esedékes választások után van reális esély.

A Vodafone által most telepített berendezések elméletileg azonnal készen állnak arra, hogy az LTE-szolgáltatást a mostani infrastruktúrán elindítsa a szolgáltató, igaz, ehhez szükség lehet újabb eszközök (jellemzően antennák) felszerelésére, valamint a felhordóhálózat további bővítésére is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról