:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. február 2. 15:12

A Sony negyedéves vesztesége az űrből is látszik

Minden összefogott a Sony ellen az ünnepi negyedévben: az erősödő jen és a thaiföldi árvíz miatt a cég költségei nőttek, miközben a gazdasági bizonytalanság közepette a legtöbb terméke iránt csökkent a kereslet - üdvözítő kivételt jelentettek a PlayStation 3 konzolok és hozzájuk tartozó játékok.

Gigászi veszteséggel zárta az ünnepi szezonra eső harmadik pénzügyi negyedévét a Sony. A vállalat bevételeit a kedvezőtlen piaci körülmények mellett a jen erősödése és a thaiföldi árvíz is sújtotta, a Samsunggal közös S-LCD kijelzőgyártó leányvállalat eladásából származó értékcsökkenés pedig hatalmas veszteséget okozott.

Közel 2 milliárd dolláros mínusz

A Sony negyedéves bevétele 23,9 milliárd dollárnak megfelelő 1823 milliárd jenre csökkent, ami éves szinten 17 százalékos negatív változást jelent, a tavalyi 72,3 milliárd jenes (950 millió dolláros) profitot pedig egy hatalmas, 159 milliárd jenes nettó veszteség váltotta, ami több mint 2,1 milliárd dollárnak felel meg - ebből 108,8 milliárd jen az S-LCD vegyesvállalatban birtokolt tulajdonrész eladásából származó veszteség elkönyveléséből számlájára írható.

A Sony két nagy üzletága egyaránt pocsék negyedéven van túl: a konzumelektronikai részlegnél negyedével 996 milliárd jenre csökkent a bevétel, amihez 85 milliárdos üzemi veszteség társult. A Sony jóval kevesebb lapostévét, digitális fényképezőt, videokamerát és PC-t tudott eladni mint egy évvel korábban, PLayStation 3-ból ugyanakkor 6,3 millió helyett 6,5 millió fogyott és a játékeladások is megugrottak - mindkettő az ősz során debütált sikercímeknek (Battlefield, Call of Duty, Elder Scrolls, Metal Gear Solid HD stb.) köszönhető.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A professzionális elektronikai részleg, amely például stúdiókamerákat és -berendezéseket, félvezetőket és más elektronikai alkatrészeket állít elő, szintén szenvedett: bevételei ötödével 304 milliárd jenre csökkentek, üzemi vesztesége 14,8 milliárd jent tett ki. A Sony Pictures némi bevételnövekedés mellett romló eredményességről számolt be, a Sony Music csökkenő bevételről és üzemi eredményről adott számot. Ironikus módon a Sony legeredményesebb részlege a pénzügyi szolgáltatásokért felelős üzletág volt, amely 32 milliárd jenes üzemi eredményt ért el 220 milliárdos forgalom mellett.

Romló éves kilátások

A Sony a gyenge eredmények hatására az éves kilátásait is rontotta, a cég kevesebb bevételre számít a márciusban véget érő pénzügyi évben mint korábban, amit a romló piaci körülményekkel és a konzumelektronikai üzletág gyenge teljesítményével magyaráz, valamint az intenzív mobilpiaci versennyel, ahol egyre kevésbé állja a sarat az időközben a Sony kezébe került Sony Ericsson. A legfrissebb prognózis szerint a 6400 milliárd jenes (84 milliárd dolláros) forgalomhoz 220 milliárdos veszteség társul majd, ami megközelíti a 3 milliárd dollárt.

A Sony tegnap jelentette be, hogy áprilistól Hirai Kazuo veszi át az elnök-vezérigazgatói pozíciót Howard Stringertől - küldetése egy új versenyképes, nyereséges Sony megépítése lesz. A vállalat utoljára a 2008 márciusában véget ért pénzügyi negyedévben volt nyereséges.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról