Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 27. 09:44

Szétválnak a Samsung és a Sony útjai

A Samsung kivásárolja a Sonyt 2004-ben alapított LCD-paneleket gyártó vegyesvállalatukból, adták hírül a felek. A Sony egyes tévéihez továbbra is a Samsungtól vásárolja a paneleket.

HIRDETÉS

A Samsung és a Sony 2004-ben alapították az S-LCD nevű vegyesvállalatot, amely LCD-panelek gyártására szakosodott. Az eredeti cél az volt, hogy a panelgyártáshoz szükséges hatalmas beruházásokat megosszák a cégek, az S-LCD története során több mint 3,3 milliárd dollárt költött tőkeberuházásra, hogy felépítse és folyamatosan modernizálja a dél-koreai Tagnjeong városban található üzemét. A vegyesvállalat később a dél-amerikai kereslet erőteljes bővülése és a logisztikai költségek alacsonyan tartása érdekében a mexikói Baja Californiában is létrehozott egy panelgyártó üzemet.

A kijelzőgyártás a 2000-es évek elején viszonylag jól jövedelmező tevékenységgé vált, mára azonban az évek során kiépített extra gyártókapacitások eredményeképp túltermelési válság alakult ki, ami az árak eséséhez vezetett. Ennek hatásait nyögik a gyártók jelenleg, a Samsung kijelzőgyártási tevékenysége az idei pénzügyi év mindhárom negyedévében masszív veszteséget termelt. A Sony számára a tulajdonrész eladása lehetővé teszi a tőke felszabadítását és jövedelmezőbb befektetését.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az S-LCD-ben a Samsung 50 százalékos részesedéssel és még egy részvénnyel rendelkezik, a fennmaradó tulajdonrész a Sonyé. A tegnapi bejelentés szerint a Samsung 1,08 billió koreai wonért (mintegy 940 millió dollárért) vásárolja ki a Sony tulajdonrészét a vegyesvállalatból.

A japán vállalat a jelenlegi üzleti negyedévben 66 milliárd jenes (847 millió dolláros) egyszeri költséget könyvel el, amely az S-LCD vegyesvállalatban meglevő tulajdonrész értékvesztésével és az árfolyamváltozással függ össze. A Sony úgy számol, hogy a tulajdonrész eladása után évente mintegy 50 milliárd jent (641 millió dollárt) takaríthat meg azzal, hogy a saját gyártás helyett piaci áron vásárolja az S-LCD-től a tévéihez szükséges LCD-paneleket, és ez segítheti a részleg nyereségtermelő képességének javítását.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 16:32

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.