Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 27. 09:44

Szétválnak a Samsung és a Sony útjai

A Samsung kivásárolja a Sonyt 2004-ben alapított LCD-paneleket gyártó vegyesvállalatukból, adták hírül a felek. A Sony egyes tévéihez továbbra is a Samsungtól vásárolja a paneleket.

A Samsung és a Sony 2004-ben alapították az S-LCD nevű vegyesvállalatot, amely LCD-panelek gyártására szakosodott. Az eredeti cél az volt, hogy a panelgyártáshoz szükséges hatalmas beruházásokat megosszák a cégek, az S-LCD története során több mint 3,3 milliárd dollárt költött tőkeberuházásra, hogy felépítse és folyamatosan modernizálja a dél-koreai Tagnjeong városban található üzemét. A vegyesvállalat később a dél-amerikai kereslet erőteljes bővülése és a logisztikai költségek alacsonyan tartása érdekében a mexikói Baja Californiában is létrehozott egy panelgyártó üzemet.

A kijelzőgyártás a 2000-es évek elején viszonylag jól jövedelmező tevékenységgé vált, mára azonban az évek során kiépített extra gyártókapacitások eredményeképp túltermelési válság alakult ki, ami az árak eséséhez vezetett. Ennek hatásait nyögik a gyártók jelenleg, a Samsung kijelzőgyártási tevékenysége az idei pénzügyi év mindhárom negyedévében masszív veszteséget termelt. A Sony számára a tulajdonrész eladása lehetővé teszi a tőke felszabadítását és jövedelmezőbb befektetését.

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Az S-LCD-ben a Samsung 50 százalékos részesedéssel és még egy részvénnyel rendelkezik, a fennmaradó tulajdonrész a Sonyé. A tegnapi bejelentés szerint a Samsung 1,08 billió koreai wonért (mintegy 940 millió dollárért) vásárolja ki a Sony tulajdonrészét a vegyesvállalatból.

A japán vállalat a jelenlegi üzleti negyedévben 66 milliárd jenes (847 millió dolláros) egyszeri költséget könyvel el, amely az S-LCD vegyesvállalatban meglevő tulajdonrész értékvesztésével és az árfolyamváltozással függ össze. A Sony úgy számol, hogy a tulajdonrész eladása után évente mintegy 50 milliárd jent (641 millió dollárt) takaríthat meg azzal, hogy a saját gyártás helyett piaci áron vásárolja az S-LCD-től a tévéihez szükséges LCD-paneleket, és ez segítheti a részleg nyereségtermelő képességének javítását.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.