:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. február 1. 15:43

Hirai Kazuo veszi át a Sony irányítását

A Sony áprilisban kezdődő pénzügyi évétől Hirai Kazuo veszi át a kormányrudat Howard Stringertől, aki az igazgatótanács elnökeként dolgozik tovább.

A Sony vezetőváltással fejezi be nagyszabású átalakulását, amelynek célja a szórakoztatóelektronikai, videojátékos és informatikai tevékenységek minél szorosabb integrációja. A vállalat 2011 márciusában döntött út, hogy összeolvasztja a konzumelektronikai részleget a Networked divízióval, amely a PlayStation konzolokért és VAIO PC-kér is felel. A vállalat Hirai "Kaz" Kazuót, a PlayStation-részleg vezetőjét tette meg az egyesült részleg élére, és egyúttal Howard Stringer elnök-vezérigazgató helyettesévé is kinevezték, amiből mindenki biztosra vette, Hirai lesz a Sony következő vezetője Akkor azonban még úgy tűnt, Stringer jó ideig magánál tartja a kormányrudat.

Elpocsékolt évek

Egy ma kommunikált döntés értelmében azonban  Hirai a tervezettnél korábban, idén áprilisban átveszi a Sony irányítását a wales-i születésű Stringertől, vagyis az új pénzügyi évnek újra egy japán vezetővel vág neki a japán elektronikai óriás. Sokáig egyébként úgy tűnt, a szórakoztató részleget vezető Josioka Hirosi lesz a Sony következő vezére, azonban az átszervezés után az ő szerepe csökkent, mint ahogy a tévéket, hifiket, digitális fényképezőket és kamerákat gyártó, régóta veszteséggel küzdő üzletágának a jelentősége is egyre olvad a vállalaton belül. A konzumelektronikai piacon a Sony mára vitathatatlanul elvesztette vezető szerepét - és differenciáló képességét.

Josioka Hirosi, Howard Stringer, Hirai Kazuo

A vállalat neve a 80-as, 90-es években egybeforrt a szórakoztatóelektronikában az innovációval és a minőséggel, azonban néhány elhibázott döntésnek köszönhetően az ezredforduló után olyan vállalatok ragadták magukhoz a piaci kezdeményezést mint az Apple, a Microsoft, a Samsung vagy éppen az LG - a tévé ma már Samsung vagy LG, a mobiltelefon és a zenelejátszó már Apple, a konzolpiacon pedig egyenrangú versenytárs a korábban lenézett Microsoft. A Sony válaszul dollármilliárdokat költött kutatás-fejlesztésre, azonban látható siker nélkül, a második évezredben a PlayStationön kívül egyetlen olyan terméket sem tudott produkálni a vállalat, amely meg tudta volna határozni saját piacát, érdemben javította volna a cég megítélését vagy pénzügyileg komoly sikert aratott volna.

Hirai a 90-es évek közepén került a Sonyhoz, ahol oroszlánrésze volt a PlayStation konzol és az üzletág felvirágoztatásában. Sikereinek köszönhetően folyamatosan halad felfelé a ranglétrán, 2006-ban átvette a Sony Computer Entertainment operatív irányítását, 2007-ben pedig a részleg vezérigazgatójává nevezték ki, miután a PlayStation 3 késésébe végleg belebukott az érdemei elismerése mellett felfelé buktatott Ken Kutaragi. 2009-ben, amikor a Sony összevonta a PC-részleget a PlayStation-divízióval, és megalakult a Networked Products & Services Group részleg, Hirai lett a vezetője.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Sony minden bizonnyal azt várja Hiraitól, hogy a korábbi tapasztalatait felhasználva az egész céget fordítsa meg és tegye nyereségessé. Ez volt a legfontosabb feladata Stringernek is, aki jó irányba indult és nem félt egy-két fájdalmas döntéstől sem, azonban az erőfeszítéseit nem koronázta siker - a vállalatóriás utoljára a 2008 márciusában véget ért pénzügyi évben tudott profitot termelni, azóta folyamatosan veszteséges, az idei évben a hiánya feltehetően 1 milliárd dollár körül lesz - igaz, ebben meghatározó szerepe van  a Japánt és Thaiföldet sújtó természeti katasztrófáknak, és a folyamatosan erősödő jennek is.

A Sony pénzügyi teljesítménye (milliárd jen)

Új irány, de jó irány?

Hirai és a Sony reménye, hogy az üzletágak, termékek és tevékenységek (PC, konzol, okostelefon, tablet, szórakoztatóelektronika, médiatartalom, szoftver) szoros integrációja révén olyan vonzó kínálattal áll elő, amellyel újra magára tudja irányítani a vevők és nem utolsósorban a fejlesztők figyelmét. Hogy ez mennyire sikerül majd, az a jövő zenéje, az viszont nem éppen kecsegtető, hogy a vállalat a nappalikat nem saját, hanem a Google okostévé-platformjára építve szeretné visszahódítani, ezzel megint kiadva a kezéből a totális kontrollt és függőséget alakítva ki egy lehetséges riválisával.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.