Szerző: Koi Tamás

2012. január 23. 11:46

Békét kötött az Ericsson és a ZTE

Nem pereskedik egymással szabadalmi kérdésekben a ZTE és az Ericsson. A két cég hosszú hónapok eredménytelen tárgyalásai után tavaly áprilisban vonult bíróságra - az első eljárást a hatalmas szabadalmi portfólióval rendelkező Ericsson kezdeményezte.

Peren kívüli egyezséghez vezetett az Ericsson és a ZTE szabadalmi vitája Európában, a két cég közt létrejött keresztlicenc-megállapodást követően. A két hálózatieszköz-gyártó tavaly áprilisban kölcsönösen pert kezdeményezett egymás ellen különféle, mobilhálózatokkal kapcsolatos szabadalmak megsértése miatt - a vádakat a mostani megállapodás értelmében mindkét társaság ejti. A megállapodással az Ericsson megszilárdíthatja piaci pozícióját, a ZTE pedig növelheti befolyását, amit legfőképpen a szintén kínai Huaweinél nézhetnek rossz szemmel.

Az Ericsson három európai országban, Nagy-Britanniában, Olaszországban és Németországban indított eljárást kínai riválisával szemben tavaly áprilisban, miután a két cég közt négy éve húzódó vita nem hozott megoldást a tárgyalóasztalnál. Az európai gyártó szerint a ZTE engedély nélkül használta az Ericsson szabadalmait bizonyos W-CDMA és GSM mobilkommunikációs berendezéseiben, beleértve a terminálokat (modemek, mobiltelefonok), illetve a hálózati infrastruktúra elemeit.

A kínai fél tagadta, hogy engedély nélkül használta volna az Ericsson technológiáit, ezzel együtt a ZTE rosszallását fejezte ki, amiért a svédek pont a tárgyalás "végső szakaszában" álltak fel az asztaltól. A kínai állam tulajdonában álló, ugyanakkor tőzsdén is jegyzett vállalat válaszul a Kínai Állami Szabadalmi Hivatalnál eljárást indított az Ericsson ellen.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szabadalmi vita tavalyi elmérgesedése jól jelezte a kínai és az európai hálózatieszköz-gyártók közt egyre feszültebbé váló viszonyt. Bár a legnagyobb kínai gyártóval, a Huawei-jel már korábban a tárgyalóasztaloknál rendezte a viszonyokat az Ericsson, a ZTE időközben a semmiből pár év alatt a mobilipar ötödik legnagyobb infrastruktúra-beszállítójává vált, jelenléte pedig immár az európai gyártók pozícióját is veszélyezteti (a ZTE éppen tavalyelőtt nyert hálózatépítési tendert a Telenor Magyarországnál, kiütve ezzel a nyeregből az Ericssont, valamint a Nokia Siemens Networks-öt).

A ZTE most az Ericsson szabadalomállománya egy részéhez való hozzáférés érdekében jogdíjas keresztlicenc-megállapodást ír alá, amely megfelel a tisztességes, ésszerű és hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazó (Fair, Reasonable and Non- Discriminatory, FRAND) jogdíjra vonatkozó előírásoknak - áll az Ericsson által kiadott sajtóközleményben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról