:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 9. 16:37

A Compalnak már Kína is túl drága

Költségcsökkentési okok miatt Vietnam felé terjeszkedik a Compal Electronics, amely a Quanta Computer mögött a világ második legnagyobb szerződéses notebookgyártója - a tajvani cég szinte az összes nagy márka számára végez bérgyártást, ügyfele többek közt a Dell, a HP és a Toshiba is.

A tajvani Digitimes ipari lap szerint a Compal igazgatótanácsának elnöke, Ray Chen szerint fel kell pörgetni a gyártást a vállalat vietnami üzemében, amennyiben Kínában nem találnak megfelelő mennyiségű képzett munkaerőt és a bérek továbbra is emelkednek - másképp fogalmazva a Compal számára a növekvő bérköltségek miatt lassan a világ elektronikai gyártásának fellegvárává vált Kína is túl drága lett.

Az elektronikai gyártás földrajzilag és gazdaságilag is rendkívül koncentrált - maroknyi tajvani vállalat állítja elő a globális termelés nagyját, a cégek hatalmas ipari parkokban található, hangár méretű üzemekben gyártják a notebookat, asztali PC-ket, okostelefonokat, zenelejátszókat és más berendezéseket az ismert márkák számára. A bérgyártást igénybe vevő cégek számára a kiszervezés célja a tőkearányos megtérülési mutatók javítása mellett a költségek csökkentése. A bérgyártók a megrendelésekért folytatott harc közepette pedig folyamatosan csökkenteni kényszerülnek saját költségeiket, ez vezetett oda, hogy a termelés Tajvanról az ezredforduló táján Kína iparosodott keleti partjára költözött.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Bár a gyártás erőteljesen automatizált, számos folyamatot a mai napig szakmunkások végeznek, például részegységek összeillesztését, tokozások lezárását, matricák felhelyezését,  ellenőrzést, tesztelést. A hatalmas volumen miatt az elektronikai bérgyártás munkaerő-igénye is óriási, a bérköltség pedig jelentős tétel a könyvelésben, amelyen spórolni lehet, a megtakarítás egy részét a gyártó átadhatja a megrendelőnek, hogy újabb üzleteket szerezzen, másik része pedig  nyereségtöbbletként jelentkezik.

A (részben a külföldről idetelepült bérgyártás révén) felfutó gazdasági növekedéssel együtt azonban a bérek is látványosan emelkedtek Kínában, így a gyártóknak új régiók után kell néznie, ha tartani akarják a költségszintjüket - az egyik lehetséges célpont Vietnam. A Compal 2009-ben tette be a lábát Vietnamba azzal a céllal, hogy 2013-ra az összes legyártott noteszgépének felét a Hanoihoz közeli Vinh Phuc Ipari Parkban található gyárában állítsa elő. A vietnami Compal-gyárban eddig csak kis volumenű termelés folyt, idézi a Digitimes Ray Chent, 2011 második felében azonban elkezdődött a termelés felfuttatása.

Vietnamban a munkabérek a közelmúltban erőteljesen nőttek ugyan, de még így is csak fele olyan magasak mint Kínában - a minimálbér 2 millió dong körül van, ami jelenlegi árfolyamon a 24 ezer forintot sem éri el. az átlagos fizetés pedig mintegy 3,2 millió dong, azaz 38 ezer forint. Ezzel szemben a kínai elektronikai gyártás fellegvárának számító Sencsenben a minimálbér január elsejétől 14 százalékkal, 1500 jüanra (55 ezer forint) emelkedik, az átlagfizetés pedig már 3300 jüan (120 ezer forint) fölött van.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.