Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 4. 16:29

Zöld utat kapott a Samsung kínai chipgyára

Megkapta a dél-koreai gazdasági minisztérium jóváhagyását a Samsung, hogy chipgyárat építhessen Kínában.

Mintegy 4 milliárd dollárnak megfelelő koreai wont költ el a Samsung, hogy egy modern félvezetőgyárat építsen Kínában, ahol NAND flash memóriachipek készülnek. Az üzem várhatóan 2013-ban kezdi meg a termelést, noha egyelőre az építésének helyszínéről sem döntöttek.

A tervek szerint az alapkőletételre azonban még az első félév során sor kerül, és a szerkezeti munkák majd a berendezések telepítése után 2013 második felében megkezdődik a termelés 20 nanométeres kisebb csíkszélességgel. Az üzemben havonta 100 ezer 300 milliméteres szilíciumszeletet munkálnak meg, ezzel a kínai üzem a Samsung legnagyobb gyárai közé fog tartozni. A koreai cég legnagyobb chipgyára a 10 milliárd dollárból Hwaseong városban épített  Line-16, ahol havonta 200 ezer wafert dolgoznak fel - a tiszta terület mérete megközelíti a 200 ezer négyzetmétert.

A NAND flash memóriachipek piaca 2012-ben mintegy 29 milliárd dollárt tesz ki, 2015-re pedig 35 milliárd dollár fölé nő - ennek közel felét Kína adja. A világ legnépesebb országában működnek a világ legtöbb PC-gyártó és elektronikai márkája számára az okostelefonokat, tableteket, PC-ket, zenelejátszókat, digitális kamerákat és  memóriakártyákat gyártó üzemek. A Samsung a világ legnagyobb NAND flashmemória-gyártója, bevételarányos részesedése a világpiacon meghaladja a 40 százalékot.

A Wall Street Journal és az EE Times egyaránt úgy tudja, a Samsung azzal a feltétellel kapott engedélyt a koreai kormányzattól a kínai üzem építésére, hogy extra biztonsági intézkedéseket vezet be, nehogy a féltve őrzött chipgyártási technológia illetéktelen kezekbe kerüljön.

a címlapról