Szerző: Dojcsák Dániel

2011. december 20. 13:50

Jön a Google saját Nexus tabletje

A Google fél éven belül piacra dob egy prémium tabletet. Ahogyan az okostelefonoknál is több verzió után jött elő a cég dedikált készülékkel, úgy a tablet fronton is megvárták, amíg épkézláb rendszer jött össze.

A Google és az Apple “brutális versengése” újabb fordulóhoz érkezik, a Google ugyanis a következő fél évben piacra dob egy olyan tabletet, ami minden szempontból a legmagasabb minőséget képviseli - mondta az olasz Corriere della Sera lapnak Eric Schmidt. Ezt ráadásul a cég megfejelte azzal is, hogy a hangfelismerő rendszere is nagyot ugrik majd hamarosan, hogy méltó ellenfele lehessen a Sirinek.

Odi et amo

Schmidt egyébként méltatta Steve Jobs munkásságát, kiemelve azt a tényt, hogy az Apple alapító átemelte a vertikális üzleti piacokról a fogyasztói piacra a tabletet, mint eszközt. “Steve Jobs korunk Michelangelója. Felismerte a forradalmi potenciált a tabletben és létrehozott egy olyan lenyűgöző terméket, mint az iPad” - dicsérte az Apple egykori vezérét a Google-elnök. Persze ezt követően azzal folytatta, hogy “a cégeink versengenek egymással, ez a kapitalizmus”.

A lebegtetés mögé a Google nem tett konkrét részleteket, specifikációkat - még az sem teljesen biztos, hogy az eddigi Nexus termékvonalba épül majd be a még nem létező Google tablet. Valószínű, hogy a szokások szerint valamelyik elkötelezett gyártó prezentálja majd a hardvert, amire rákerül a Google emblémája. A forgatókönyv hasonló lehet, mint a Motorola Xoom esetében, amikor a két cég együtt dolgozott az első Honeycombot futtató androidos tableten. Az átmeneti szoftververzió viszont még nem volt kiforrott, nem csoda, hogy a platformtulajdonos nem tűzte zászlajára az első próbálkozást, ahogyan anno nem hívta Google mobilnak az első referencia okostelefonokat sem, amik Androiddal érkeztek. A látványos szerepvállalás viszont azt sejteti, hogy a Google az Ice Cream Sandwichet  már érettnek ítéli.

Samsung vagy Motorola?

A legnagyobb kérdés, hogy a Google tabletet a több forduló óta “Nexus-partner” Samsung készíti, amely a Galaxy tab többféle vátozatával egyébként is jelen van a tabletpiacon, vagy esetleg a nemrég felvásárolt Motorola Mobilityvel fog össze a Google és házon belül készül a tablet, amely így nem csak egy márkázott termék lesz.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Google számára továbbra sem cél a hardverpiac meghódítása, nem erre építi a növekedését. Viszont fontos, hogy a platform egyetlen eredeti fejlesztőjeként megmutassa, hogyan képzeli el a rendszer jövőjét, milyen irányba indul el. A referenciakészülék feladata kettős: mércét állít a többi gyártónak, utat mutat számukra,  illetve segíti a fejlesztőket is az előre tervezésben.

Az Android a tabletpiacon eddig nem tudta megismételni az okostelefonok terén bemutatott diadalmenetét, a sikertelensége leginkább az Android 3.0 "Honeycomb" kiforratlanságrá, a készülékek hektikus teljesítményére, a rossz felületre és a nagy kijelzőre készített alkalmazások hiányára vezethető vissza. Ezen okok miatt az eddig megjelent androidos táblagépek képtelenek voltak felvenni a versenyt az iPaddel, sőt, még a látványos vesszőfutást produkáló HP TouchPad is nagyobb eladásokat produkált 2011-ben náluk - igaz, ehhez arra is szükség volt, hogy a HP nyomott áron adjon túl a készleteken.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról