Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 16. 13:38

Windows-patch érkezett a Bulldozerhez

Megérkezett a Windows 7 és Windows Server 2008 R2 operációs rendszerhez az a frissítés, amely az operációs rendszerek szálkezelését igazítja az AMD Bulldozer chipek sajátos felépítéséhez. Az elérhető gyorsulás az alkalmazástól függ.

Az AMD októberben elrajtolt Bulldozer architektúrára épülő chipjeiben a hely- és energiatakarékosság jegyében két-két mag osztozik az adatok betöltését és kiírását, a SRAM cache vezérlését, az x86 utasítások dekódolását, ütemezését, az elágazások spekulatív lekezelését végző vezérlőlogikán és egy közös, erőteljes lebegőpontos blokkot használnak. Mivel a magok ilyen szervezése a szoftverek felé láthatatlan, az operációs rendszerek nem tudták őket optimálisan kihasználni - az ütemező egyforma képességű magokat lát, amelyeken egyenlően próbálja meg elosztani a terhelést.

Eközben lehet, hogy érdemesebb lenne a szálakat minél kevesebb magra tennie, a tétlen magokat lekapcsolni és a munkára fogottakat pedig magasabb órajelen járatni, de lehetnek olyan esetek, amikor ennek épp az ellenkezője igaz - az ütemező mindenesetre jobb hatékonysággal működik, ha tudatában van annak, mely magok osztanak meg erőforrásokat. Az AMD már az első Bulldozer (asztali FX-sorozat) megjelenésekor jelezte, az operációs rendszer ütemezőjének módosításával némileg növekedhet a processzorok teljesítménye - a javulás mértéke természetesen erőteljesen függ a futtatott alkalmazástól.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az eddig publikált teszteredmények alapján egyes játékokban 2-10 százalékos gyorsulást eredményez az ütemezés optimalizálása, a magok között megosztott lebegőpontos egységeket erőteljesen használó mérnöki-tudományos alkalmazásoknál pedig 10-20 százalék is lehet a javulás - ez sem elég ahhoz ugyanakkor, hogy érdemben átrendezze az FX-sorozat és az Intel chipek erősorrendjét vagy érdemben jobb vétellé tegye játékok futtatására a Bulldozert.

Az architektúra elsődleges piacát jelentő szerverfeladatok alatt mutatott teljesítmény változásáról egyelőre nem állnak rendelkezésre adatok. Az új Opteronok által megcélzott workloadok, vagyis a masszívan párhuzamos, jobbára fixpontos műveleteket tartalmazó alkalmazások (pl. web- és mailkiszolgálás, tranzakciófeldolgozás) vélhetően keveset profitálnak majd a jobb ütemezésből, mivel ideális esetben minden magot terhelnek, az ütemezőnek kevés lehetősége van "játszani" a szálak elhelyezésével, a kihasznált magok számának csökkentésével és a turbóval.

A Windowsok ütemezőjét módosító patch a Microsoft oldaláról tölthető le, telepítéséhez Windows 7 SP1 vagy Windows Server 2008 R2 SP1 operációs rendszerre van szükség. [A Microsoft időközben eltávolította a patchet az oldaláról, így az jelenleg nem érhető el.]

a címlapról