Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 16. 13:38:00

Windows-patch érkezett a Bulldozerhez

Megérkezett a Windows 7 és Windows Server 2008 R2 operációs rendszerhez az a frissítés, amely az operációs rendszerek szálkezelését igazítja az AMD Bulldozer chipek sajátos felépítéséhez. Az elérhető gyorsulás az alkalmazástól függ.

Az AMD októberben elrajtolt Bulldozer architektúrára épülő chipjeiben a hely- és energiatakarékosság jegyében két-két mag osztozik az adatok betöltését és kiírását, a SRAM cache vezérlését, az x86 utasítások dekódolását, ütemezését, az elágazások spekulatív lekezelését végző vezérlőlogikán és egy közös, erőteljes lebegőpontos blokkot használnak. Mivel a magok ilyen szervezése a szoftverek felé láthatatlan, az operációs rendszerek nem tudták őket optimálisan kihasználni - az ütemező egyforma képességű magokat lát, amelyeken egyenlően próbálja meg elosztani a terhelést.

Eközben lehet, hogy érdemesebb lenne a szálakat minél kevesebb magra tennie, a tétlen magokat lekapcsolni és a munkára fogottakat pedig magasabb órajelen járatni, de lehetnek olyan esetek, amikor ennek épp az ellenkezője igaz - az ütemező mindenesetre jobb hatékonysággal működik, ha tudatában van annak, mely magok osztanak meg erőforrásokat. Az AMD már az első Bulldozer (asztali FX-sorozat) megjelenésekor jelezte, az operációs rendszer ütemezőjének módosításával némileg növekedhet a processzorok teljesítménye - a javulás mértéke természetesen erőteljesen függ a futtatott alkalmazástól.

Machine learning és Scrum alapozó képzések indulnak! (x) A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!

Az eddig publikált teszteredmények alapján egyes játékokban 2-10 százalékos gyorsulást eredményez az ütemezés optimalizálása, a magok között megosztott lebegőpontos egységeket erőteljesen használó mérnöki-tudományos alkalmazásoknál pedig 10-20 százalék is lehet a javulás - ez sem elég ahhoz ugyanakkor, hogy érdemben átrendezze az FX-sorozat és az Intel chipek erősorrendjét vagy érdemben jobb vétellé tegye játékok futtatására a Bulldozert.

Az architektúra elsődleges piacát jelentő szerverfeladatok alatt mutatott teljesítmény változásáról egyelőre nem állnak rendelkezésre adatok. Az új Opteronok által megcélzott workloadok, vagyis a masszívan párhuzamos, jobbára fixpontos műveleteket tartalmazó alkalmazások (pl. web- és mailkiszolgálás, tranzakciófeldolgozás) vélhetően keveset profitálnak majd a jobb ütemezésből, mivel ideális esetben minden magot terhelnek, az ütemezőnek kevés lehetősége van "játszani" a szálak elhelyezésével, a kihasznált magok számának csökkentésével és a turbóval.

A Windowsok ütemezőjét módosító patch a Microsoft oldaláról tölthető le, telepítéséhez Windows 7 SP1 vagy Windows Server 2008 R2 SP1 operációs rendszerre van szükség. [A Microsoft időközben eltávolította a patchet az oldaláról, így az jelenleg nem érhető el.]

a címlapról