Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Beérte a Westmere-t az Interlagos

Bodnár Ádám, 2011. november 15. 11:26
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Miután tegnap hivatalosan is elrajtolt az AMD új szerverprocesszora, a Bulldozer, megjelentek a különféle gyártóktól származó teszteredmények is. A HP által futtatott benchmarkok alapján a 16 magos Interlagos online tranzakciófeldolgozás alatt nyújtott teljesítménye nagy előrelépés és egy szinten van a Westmere-rel.

Feljött az AMD

A HP publikálta az első olyan TPC-E teszteredményeket a Transaction Performance Council oldalán, amelyekből képet kaphatunk a Bulldozer online tranzakciófeldolgozás alatt mutatott teljesítményéről. Hiába a Magny Coursnál gyengébb magok, a nagyobb magszám, a nagyobb, 12 helyett 16 megabájtos harmadszintű gyorsítótár és a gyorsabb, 1600 MHz-es DDR3 memóriák támogatása még az azonos rendszerinfrastruktúrában is jelentős teljesítményelőnyt biztosít.

OLTP feladatok alatt működik igazán az AMD megközelítése, amely mentén a Bulldozert tervezte. Ahogy a HWSW-n már számtalanszor leírtuk, a Bulldozer magjai kettes csoportokba vannak szervezve és a csoportok megosztoznak az utasítás frontenden, valamint a lebegőpontos egységen. Az AMD számításai szerint a teljesítménykritikus alkalmazások többsége 80 százalék feletti arányban hajt végre fixpontos műveleteket, vagyis csak kevesebb mint 20 százalékban történik lebegőpontos számítás vagy egyéb adatmanipuláció, így a modulonként megosztott FPU nem jelent akkora hátrányt a teljesítményben mint amekkora az előnye a helytakarékosság és a fogyasztás terén.

A TPC-E tesztek az AMD-t igazolják. A két darab 2,6 GHz-es Opteron 6282SE processzorral és 256 gigabájt memóriával kitömött HP ProLiant DL385 G7 szerver 1234,84 tranzakciót dolgozott fel egyetlen másodperc alatt, ez közel 40 százalékos növekedés a 2,3 GHz-es Opteron 6176SE-vel szerelt ProLiant DL385 G7 szerver 887 pontos eredményéhez képest, amelyet szintén a HP publikált még 2010 tavaszán. Igaz, abban a gépben csak 128 gigabájt memória volt és csak 1333 MHz-es, mivel az Opteron 6100-as sorozat ennél gyorsabbat nem támogatott.

De hol a Valencia?

Az AMD ugyan a 16 magos Interlagos mellett a 8 magos, Valencia kódnevű, 4200-as sorozatú Opteronokat is bemutatta, de ezeknek a processzoroknak egyelőre semmi nyoma, egy gyártó sem publikált teszteredményeket. Ennek oka feltehetően a pletykaként már korábban is terjedő információ, amely szerint az AMD csak az Interlagos szállítását kezdte meg, a Valencia csak később érkezhet.

A Xeon X5690-nel is készített korábban TPC-E teljesítménytesztet a HP, amelyhez a kétfoglalatos ProLiant DL380 G7 szervert használta. A hatmagos, 3,46 GHz-es processzorral szerelt kiszolgáló teszteredménye 1284,1 tranzakció másodpercenként, vagyis kijelenthető, hogy online tranzakciókezelési teljesítményben az AMD behozta lemaradását az Intellel szemben - a jól párhuzamosítható feladatban az Opteron nagyobb magszáma ellensúlyozni tudja a Xeon órajelfölényét. A tesztekben közös, hogy mindannyiuk során Windows Server 2008 R2 operációs rendszert és SQL Server 2008 R2 adatbázist használt a HP.

Ár-teljesítmény

Érdekesség, hogy az új Opteronok rendkívül kedvező árazása ellenére nincs jelentős árkülönbség az AMD- és az Intel-alapú szerver között: az Opteron 6282SE-vel szerelt ProLiant DL385 G7 konfiguráció 316 ezer dollárba kerül, míg a Xeon X5690-re épülő szervernél 320 ezer dolláros árat adott meg a HP. A minimális árkülönbség és az Intel oldalára billenő teljesítményelőny miatt így az Opteron ár-teljesítmény aránya még rosszabb is mint a Xeoné, de a különbség jelentéktelen, a 3 százalékot sem éri el.

A jövőben ezt a helyzetet azonban látványosan átrendezheti, ha a Microsoft a SQL Server 2012 megjelenésekor valóban áttér a processzormag-alapú licencelésre, ez ugyanis erősen leronthatja az Opteronok gazdaságossági mutatóit. A vállalat által korábban publikált információk alapján az Enterprise verzió licence magonként 6874 dollár, vagyis a teszteben is szereplő kétfoglalatos, 32 magos Opteron konfiguráció esetében csak a SQL Server szoftverlicenc ára 219 ezer dollárt tesz ki, míg a Xeon X5690 esetében ez 82 ezer dollár, vagyis bő egyharmada.

SAP Sales and Distribution

Időközben a HP nyilvánosságra hozta egy másik iparági sztenderdnek számító benchmark, az SAP 2-tier Sales and Distribution futtatásával kapott eredményeket is, amelyeket 6200-as sorozatú Opteronokkal szerelt ProLiant szerverein végzett el. A négyfoglalatos ProLiant DL585 G7 szerver Opteron 6282SE processzorokkal megtömve 11450 usert szolgált ki 0,98 másodperces maximális válaszidő mellett és 62570 SAPS pontot ért el a tesztben, a kétfoglalatos DL385 G7 konfiguráció eredménye pedig 5805 felhasználó mellett 31720 pont - az operációs rendszer itt is Windows Server 2008 R2, az adatbázis-szerver pedig Microsoft SQL Server 2008 R2. Az Interlagos elődje, a 12 magos Magny Cours a HP azonos gépeiben négyfoglalatos konfigurációban 51580, illetve 24530 SAPS pontot ért el, vagyis az új processzor 20-30 százalék közötti teljesítménynövekedést hoz.

A hatmagos Westmere Xeon EP-t ezzel megelőzi az Interlagos, a két Xeon X5690-nel szerelt ProLiant DL380 G7 a HP által futtatott SAP S/D tesztben 28480 pontos eredménnyel zárt, ennél az új Opteron 11 százalékkal jobb. A tízmagos Xeon E7 teljesítményét azonban nem tudja befogni az Interlagos, a gyártótól függően 68-69 ezer pont körüli eredmény négyfoglalatos konfigurációban azt jelenti, az Intel előnye továbbra is bő 15 százalék, kétfoglalatos kiépítés esetén pedig több mint 20 százalék.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.