Szerző: Dojcsák Dániel

2011. december 15. 14:34

Ingyen navigáció HTML5-alapon

A TeleNav meglepő dologgal hívja fel magára a figyelmet. A kaliforniai cég nem egy újabb natív alkalmazást készített, hanem egy teljesen platformfüggetlen megoldással rukkolt elő. A HTML5 alapokon nyugvó, böngészőben futó alkalmazás képes teljesértékű hangutasításokra és turn-by-turn navigációra. A szoftver bármilyen mobil eszközök működik, sőt, a navigáció beágyazható weboldalakra is.

A gyártó koncepciója az Amazon Kindle Cloud Readerből jön, ahol a könyvek nem az eszközön tárolódnak, hanem az Amazon szerveréről érhetik el a felhasználók a tartalmat. Ebben az esetben is mindössze a böngészőben kell megnyitni a megfelelő URL-t és a TeleNav a böngészőben fog futni natív alkalmazás vagy bármilyen más elem telepítése nélkül. A TeleNav így nem csak a térképeket, POI-kat, de magát a szoftvert is folyamatosan tudja finomítani, frissíteni, anélkül, hogy a felhasználóknak ezért bármit tennie kellene.

A TeleNav kommunikációs vezetője megerősítette, hogy a webes, HTML5 alapú szoftver képes az eszközök GPS-chipjével kommunikálni, tehát pontosan ugyanazt az eredményt kapjuk majd, mint a natív alkalmazások esetében - bár hogy hogyan, arról egyelőre nincs információ. A leginkább ígéretes lehetőség a beágyazhatóság, azaz könnyen megoldható, hogy egy hotel vagy bármilyen cím weboldalán kapunk egy gombot, amivel azonnal indul a böngészőben a navigáció is, attól függetlenül, hogy iPhone, Android, Windows Phone vagy bármilyen más rendszert futtató okostelefon van nálunk. Az egyetlen kitétel, hogy a egy fejlett böngésző fusson az eszközön.

A HTML5 szuperhős erre is képes

A TeleNav natív szoftveréhez képest természetesen kissé szegényesebb a funkciókészlet, de a lényeges elemek azért megtalálhatók, a 3D-s animált térképek, a hangutasítások és az automata újratervezés a böngészős verzióban is feltűnnek majd. A bejelentés szerint a megoldás a fejlesztők és a felhasználók számára is ingyenes lesz és minden nagyobb okostelefon-platformon biztosan működik majd.

Nem tudni, hogy a böngészőben futó navigációs szoftver képes-e offline tárolni térképeket, vagy minden esetben a teljes érintett útvonal környezetét le kell töltenie. Az sem tisztázott egyelőre, hogy az adatkapcsolat megszakadásakor mi történik - a Google Maps Navigation esetében például elegendő, ha a tervezéskor van adatkapcsolat. A hangutasításoknál is kérdéses, hogy a mobilok speech-to-text funkciójára épít-e a program, vagy az adathálózaton keresztül jönnek a hangminták is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szolgáltatás 2012 elején indul majd, feltehetőleg először az Egyesült Államokra korlátozva a használatot. Az, hogy a TeleNav többi funkcióiból mennyi kerül át, majd csak akkor fog kiderülni, a lehetőségek közt ott van az utcanév felolvasás, a sávsegítség, a sebesség korlátokra való figyelmeztetés és a POI adatbázis. Azok a fejlesztők, akiknek felkeltette az érdeklődését a termék, jelentkezhetnek további információkért és részletekért a TeleNav weboldalán keresztül.

A felhasználók pedig izgatottan várhatják a HTML5 újabb sikerét. Az Androidot használók számára a termék nem lesz túl izgalmas, hiszen a Google Maps élő navigációja már jó ideje működik és igaz, hogy nem böngészőben fut, de ingyenesen elérhető, szintén kínál hangutasításokat, 3D-s térképet és bármilyen címre kattintva azonnal indítható. Sőt a Maps többi funkciójával, például a Traffickel kombinálva hasznosabb bármelyik offline navigációnál. Az iPhone-felhasználók viszont örülhetnek majd, mert számukra eddig csak az időkorlátos (szolgáltatók által felajánlott) navigációk, illetve a drága programok voltak elérhetőek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról