Szerző: Dojcsák Dániel

2011. december 15. 14:34

Ingyen navigáció HTML5-alapon

A TeleNav meglepő dologgal hívja fel magára a figyelmet. A kaliforniai cég nem egy újabb natív alkalmazást készített, hanem egy teljesen platformfüggetlen megoldással rukkolt elő. A HTML5 alapokon nyugvó, böngészőben futó alkalmazás képes teljesértékű hangutasításokra és turn-by-turn navigációra. A szoftver bármilyen mobil eszközök működik, sőt, a navigáció beágyazható weboldalakra is.

A gyártó koncepciója az Amazon Kindle Cloud Readerből jön, ahol a könyvek nem az eszközön tárolódnak, hanem az Amazon szerveréről érhetik el a felhasználók a tartalmat. Ebben az esetben is mindössze a böngészőben kell megnyitni a megfelelő URL-t és a TeleNav a böngészőben fog futni natív alkalmazás vagy bármilyen más elem telepítése nélkül. A TeleNav így nem csak a térképeket, POI-kat, de magát a szoftvert is folyamatosan tudja finomítani, frissíteni, anélkül, hogy a felhasználóknak ezért bármit tennie kellene.

A TeleNav kommunikációs vezetője megerősítette, hogy a webes, HTML5 alapú szoftver képes az eszközök GPS-chipjével kommunikálni, tehát pontosan ugyanazt az eredményt kapjuk majd, mint a natív alkalmazások esetében - bár hogy hogyan, arról egyelőre nincs információ. A leginkább ígéretes lehetőség a beágyazhatóság, azaz könnyen megoldható, hogy egy hotel vagy bármilyen cím weboldalán kapunk egy gombot, amivel azonnal indul a böngészőben a navigáció is, attól függetlenül, hogy iPhone, Android, Windows Phone vagy bármilyen más rendszert futtató okostelefon van nálunk. Az egyetlen kitétel, hogy a egy fejlett böngésző fusson az eszközön.

A HTML5 szuperhős erre is képes

A TeleNav natív szoftveréhez képest természetesen kissé szegényesebb a funkciókészlet, de a lényeges elemek azért megtalálhatók, a 3D-s animált térképek, a hangutasítások és az automata újratervezés a böngészős verzióban is feltűnnek majd. A bejelentés szerint a megoldás a fejlesztők és a felhasználók számára is ingyenes lesz és minden nagyobb okostelefon-platformon biztosan működik majd.

Nem tudni, hogy a böngészőben futó navigációs szoftver képes-e offline tárolni térképeket, vagy minden esetben a teljes érintett útvonal környezetét le kell töltenie. Az sem tisztázott egyelőre, hogy az adatkapcsolat megszakadásakor mi történik - a Google Maps Navigation esetében például elegendő, ha a tervezéskor van adatkapcsolat. A hangutasításoknál is kérdéses, hogy a mobilok speech-to-text funkciójára épít-e a program, vagy az adathálózaton keresztül jönnek a hangminták is.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A szolgáltatás 2012 elején indul majd, feltehetőleg először az Egyesült Államokra korlátozva a használatot. Az, hogy a TeleNav többi funkcióiból mennyi kerül át, majd csak akkor fog kiderülni, a lehetőségek közt ott van az utcanév felolvasás, a sávsegítség, a sebesség korlátokra való figyelmeztetés és a POI adatbázis. Azok a fejlesztők, akiknek felkeltette az érdeklődését a termék, jelentkezhetnek további információkért és részletekért a TeleNav weboldalán keresztül.

A felhasználók pedig izgatottan várhatják a HTML5 újabb sikerét. Az Androidot használók számára a termék nem lesz túl izgalmas, hiszen a Google Maps élő navigációja már jó ideje működik és igaz, hogy nem böngészőben fut, de ingyenesen elérhető, szintén kínál hangutasításokat, 3D-s térképet és bármilyen címre kattintva azonnal indítható. Sőt a Maps többi funkciójával, például a Traffickel kombinálva hasznosabb bármelyik offline navigációnál. Az iPhone-felhasználók viszont örülhetnek majd, mert számukra eddig csak az időkorlátos (szolgáltatók által felajánlott) navigációk, illetve a drága programok voltak elérhetőek.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról