Szerző: Koi Tamás

2011. december 9. 12:04

Vietnami operátor léphet be a magyar mobilpiacra

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság pénteken fél tizenkettőkor nyilvánosságra hozta azoknak a cégeknek, illetve konzorciumoknak a nevét, melyek indulni kívánnak a nyáron meghirdetett, január végén záródó frekvenciaaukción.

A Magyar Telekom, a Vodafone Magyarország és a Telenor Magyarország mellett az RCS&RDS S.A. (a DIGI tulajdonosa), a Magyar Posta és a Viettel Group indul a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) januárban kezdődő frekvenciaaukcióján, mely lehetővé teszi egy új mobilpiaci szereplő megjelenését Magyarországon, illetve lehetőséget biztosít az inkumbens mobilszolgáltatóknak arra, hogy újabb frekvenciablokkokhoz jussanak hozzá, ezzel szolgáltatásukat bővítsék.

Jó reggelt, Vietnam!

A hat jelentkező közül három, a Posta, a Viettel és az RCS&RDS licitálhat az aukció első fordulójában, melyben a 900 MHz-es E-GSM sáv egybefüggő, 5 MHz-es duplex blokkjához lehet hozzájutni. Ennek kikiáltási ára négymilliárd forint, a liciten nyertes pályázó emellett 3-3 darab 5 MHz-es duplex frekvenciablokk opciós vételi jogát nyeri meg az 1800-as és a 2100-as sávban. Mindez összességében azt jelenti, hogy - kellő anyagi háttérrel - hasonló frekvenciakészlet állhat rendelkezésére, mint a Vodafone-nak, a Telenornak és a Magyar Telekomnak.

Ha az első fordulóban valamiért nem születik megfelelő ajánlat, a hatóság a második fordulóban a Magyar Telekomnak, a Vodafone-nak és a Telenornak is lehetőséget biztosít a licitálásra, azzal a feltétellel, hogy egy cég legfeljebb 7,8 MHz-nyi frekvenciához juthat hozzá az E-GSM sávból. Ha az új szereplő az első fordulóban elviszi a 5 MHz-es "A" jelű frekvenciablokkot, a meglévő szolgáltatók összesen 5,8 MHz-nyi frekvencián osztozhatnak.

Az újonnan piacra lépni szándékozó jelentkezők közül a Magyar Posta számít a legkevésbé meglepő szereplőnek: iparági bennfentesek tulajdonképpen hónapok óta biztosak voltak benne, hogy a liciten elindul egy állami szereplőkből álló konzorcium is, igaz, a hatóság közleményéből nem derül ki, hogy a Postán kívül mely cégek szerepelnek a konzorciumban, netán egyedül pályázik a vállalat (erre elvileg a kiírási dokumentáció alapján nem lenne lehetősége). Iparági értesülések szerint a Posta a Magyar Villamos Művekkel együtt pályázik.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A romániai magyar vállalkozó, Teszári Zoltán többségi tulajdonában lévő RCS&RDS, vagyis a DIGI szerepvállalása annak fényében kevéssé meglepő, hogy a cég Romániában évek óta jelen van a mobilpiacon - ugyanakkor a vállalat rendkívül zárkózott kommunikációja miatt eddig még az esélylatolgatások kapcsán sem igazán említették a nevét a frekvenciatender potenciális szereplői közt. A cég egyébként Olaszországban és Spanyolországban is jelen van szolgáltatásaival, MVNO konstrukcióban, így többen úgy spekuláltak, hogy a Digi Magyarországon is inkább ezt a megoldást választja majd. A társaság egyébként éppen egy hete kapott egy 300 millió eurós hitelt hitelfinanszírozási céllal - ebből 200 milliót már le is hívott.

Meglepetés!

Az igazi meglepetést kétségtelenül a vietnami mobilpiac legnagyobb szereplőjének számító, a helyi védelmi minisztérium által irányított, száz százalékos állami tulajdonban lévő Viettel jelentkezése jelenti: a cégről azon kívül, hogy az ország távközlési piacán jelentős befolyással bír, annyit tudni, hogy hat távol-keleti országban van jelen, összesen 63 millió ügyféllel. Az sem teljesen világos, hogy a Viettel egyedül, vagy több konzorciumi taggal együtt indulna a liciten, bár valószínűsíthető, hogy a kiírás elvárásainak minden tekintetben megfelel a társaság.

Egyelőre ugyanakkor korántsem biztos, hogy a fenti cégek licitálhatnak majd a január 5-én kezdődő első fordulóban: a hatóság január 2-ig vizsgálja a beadott dokumentumokat, és amennyiben indokolt, hiánypótlásra hívja fel a jelentkezőket. Az árverési folyamat eredményhirdetése január 31-én várható, egy új piaci szereplő ettől a dátumtól számított egy éven belül kell megkezdje a szolgáltatást úgy, hogy a Magyar Telekom, a Vodafone és a Telenor köteles nemzeti roamingszerződést kötni vele.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról