Szerző: Dojcsák Dániel

2011. december 8. 17:38

Sony Ericsson Xperia Active: pörgős fiataloknak

A Sony Ericsson komolyan gondolta azt a felvetést, hogy az Android azért jó platform, mert mindenféle felhasználói igényt ki lehet elégíteni a különböző modellekkel. Az idei felhozatalban már láthattuk az Arc különböző méretű és kialakítású reinkarnációit, most pedig megnézzük mit hozott ki a gyártó a Mini átgyúrásából.

A Sony Ericsson Xperia Active valójában nem más mint egy némileg átalakított Xperia Mini. A készülék méretei és hardveres paraméterei nagyjából egyeznek, a csajos, csillogós dizájn helyett itt azonban a sportos életmódot kedvelőknek igyekezett kedvezni a tervezőcsapat. Nem véletlen, hogy Magyarországon a Red Bull Mobile kínálatában jelent meg először a mobil, a tesztpéldányt is tőlük kaptuk, így az extra alkalmazásokat is ki tudtuk próbálni.

Az Xperia Active első fontos tulajdonsága, hogy por- és vízálló. Ugyan a specifikációkban nem mindenhol szerepel, de a mobil megfelel az IP67-es besorolásnak, ami azt jelenti, hogy amennyiben a borítást megfelelően a helyére illesztettük, akkor semmilyen száraz anyag nem juthat a készülék belsejébe, illetve 1 méter mélységig 30 percen keresztül biztosan bírja a vizet is.

Ez kevés ahhoz, hogy hosszabb úszásokra is magunkkal vigyük a telefont, vízisportok űzése közben közben pedig még a felszín közelében is sokkal nagyobb lehet a nyomás, ha nagyobb sebességgel haladunk vagy a víz áramlik (szörf, vízisí, rafting). Ezért extrém vizes sportokra kifejezetten nem ajánlott az Xperia Active, de a barátainkat közelről, akár a vízből is fotózhatjuk vele, nem kell attól tartanunk, hogy baja esik

Akvárium-mobil

Ütésállóságról nem szól a fáma, de a rugalmasnak tűnő műanyag, illetve a karcálló üveg kijelzőborítás biztosan kibír kisebb eséseket derékmagasságból, ami kirándulás vagy sport közben lehet fontos. A Motorola Defyhez képest itt egyébként a védő burkolat komolyabbnak látszik, nem egy, hanem egyből két hátlapot kapunk. Az alsó finoman illeszkedik az akkumulátor fölé, nem kell bepattintani, a külsőt viszont igen. Ezen található egyébként a zárható micro USB-csatlakozó és a fülhallgató aljzata is. A gumifedelet kinyitva értelemszerűen a szerkezet elveszíti vízállóságát. A fél órás próbát álló vízben a tesztkészülék gond nélkül kiállta, víz alatt sem jött zavarba, leszámítva persze, hogy a kapacitív érintőkijelző vízben nem működik.

A sportos jelleget a nehéz körülményeket tűrő kialakítás mellett a mobil jobb alsó sarkára elhelyezett akasztó is erősíti. A lyuk viszonylag széles, erősebb rögzítések is beleférnek, futáshoz, kerékpározáshoz, kiránduláshoz praktikus lehet egy vastagabb zsinórra fűzni a mobilt, ami így mindig kéznél lesz és az akasztó akkor sem fárad el, ha sokat ugrálunk. A szetthez jár egy karra csatolható tartó tok is. Ez feszesen tartja az Xperiát, futáshoz érdemes ezt használni. Igaz a mobil kezelése kicsit kényelmetlenné válik, mert a fólia túl vastag és nem is tökéletesen illeszkedik - ha valaki az Apple kiegészítőkhöz van szokva, az inkább ne nézzen meg egy ilyet.

Az Active egyébként szinte mindenben megegyezik az Xperia Minivel, azaz 1 GHz-es Scorpion processzor, Adreno 205 grafikus gyorsító és 240*320-as SLCD kijelző van benne. Ez a modell is megkapta a Sony Bravia motort, illetve itt is a Miniből ismert, sarkokból kezelhető, oldalanként csak egy widgetet engedő kezelőfelület köszön vissza. Belső memóriából az Xperia Mininél némileg többet, 1 ggiabájtot kapott az Active, ebből 320 áll a felhasználó rendelkezésére, hogy alkalmazásokat telepítsen. Akkumulátorból viszont ugyanaz az 1200 mAh-s került bele, ami már nagyon nem tűnik sportosnak - egy komolyabb túrát, kirándulást biztosan nem bír ki a készülék, ha közben valamilyen GPS-alapú követőprogramot is használunk.

A teljesítménnyel nincs gond, a mobil a kis képernyőfelbontásnak köszönhetően villámgyors, a szenzorok jól működnek, a GPS is viszonylag hamar magára talál és az érintőképernyő is jól működik, reszponzív, pontos és a forgatás is megy vele. Az egyetlen probléma, ha már fiatalos készülékről beszélünk, az nyilván a kis felbontás lesz. Nem a kép minőségével van a gond, hanem azzal, hogy sok játék nem fog futni az Active-on, illetve a nagyobb méretre tervezett kezelőfelületek kényelmetlenek lehetnek. Aki fogott a kezébe Minit, az bizonyára el tudta dönteni, hogy ez a kijelző  elegendő-e számára, illetve azt, hogy vállalható-e a kezelés könnyűsége vagy sem. Ez nem feltétlen baj, csak egy adottság: az óriás kijelzőt jó nyomkodni, de egy nagy telefont nem jó hurcolni.

Halvány Red Bull tartalmak

Az extrém sportok egyik legnagyobb támogatója, a Red Bull is kitett magáért, a szokásos alkalmazásokon felül az Active vásárlói néhány extra programot is kapnak az energiaital nevét viselő mobilszolgáltatótól. Ezek alapjában véve hasznosak, de a kivitelezésük nem sikerült minden esetben túl jól. A felhasználó szempontjából ezért szinte teljesen feleslegesen vannak ott a márkázott appok, mindegyik képességre jobb megoldások vannak az Android Marketen - ingyen és pénzért.

A Red Bull tartalmak közt találunk egy helykeresőt, ami például képes megmutatni, hogy hol vannak Red Bull események a közelünkben, ha valaki esetleg nem tudna ezek nélkül létezni. Az egyetlen érdekesnek hangzó lehetőség, hogy a “Red Bull” éttermek és szórakozóhelyek esetében az RBM előfizetők soron kívül juthatnak be, például a Romkertbe, vagy a Costesbe. Továbbá találunk a mobilon zenehallgató alkalmazást, amivel néhány válogatott mixet hallgathatunk streamelve. Jó, aennyiben szeretünk arra fél-egy percet várni, hogy elinduljon egy alkalmazás és benne a tartalom, ami nem túl testre szabható. Minden előadót megtalálunk, ami valamilyen módon kötődik a Red Bullhoz, más viszont nincs. Van még két játék, egy motoros és egy casual slingshot játék a Red Bull Air Race tematikájára felfűzve.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Ami a sportos programokat illeti, találunk egy lépésszámlálót, ami ahelyett, hogy szépen elfutna a háttérben, odatelepszik egy csíkkal az értesítési területre, a kis kijelzőn pedig túl drága minden pixel ahhoz, hogy ilyen hívságokkal foglaljuk a tartalom elől a helyet. Van még előtelepítve egy iránytű és egy zseblámpa, amivel a LED vakut és a kijelzőt is használhatjuk folyamatos fényforrásként. A fényt állíthatjuk villogóra, sőt, SOS-jelzést is adhatunk vele.

A legkomplexebb extra  egy sport tracker, amivel rögzíthetjük tevékenységeinket. A mozgásról készülhet GPS-log, ez kiegészül majd mindenféle statisztikai adattal, látjuk a kiválasztott mozgástípust, az időtartamot, távolságot, átlagsebességet, átlag ütemet, emelkedést, maximum sebességet, az elégetett kalóriát és a szüneteket. Már a mobil képernyőjén megnézhetjük a grafikonokat és kiértékelhetjük az edzést.

Közösségi sportolás

A naplók feltölthetőek egy központi szerverre és meg is oszthatóak az eredmények közösségi oldalakon. A műfaj ismert szereplőihez képest (Runkeeper, CardioTrainer, Endomondo) nem rossz az alkalmazás funkcionalitása, sem a kialakítás. de az zavaró, hogy bizonyos menük elérésekor rendszeresen kifagy a program. Egyébként a Coach fedőnevű alkalmazás valójában a Runtastic átmárkázott verziója, abból is a PRO változat. Az Android Marketben ezért 1200 forintot kellene fizetnünk, ott ráadásul egy szebb, világosabb dizájnnal érkezik a program.

A megosztás és a naplózás viszont jól működik, kocasportolók és koca geekek örömüket lelhetik benne. Az okostelefonos sportolás egyik fő motivációja, a közösséghez tartozás viszont előbb-utóbb átcsábítja majd a felhasználót egy olyan rendszerbe, ahol barátai is vannak, hogy az eredmények összemérhetőek legyenek és hogy alkalmazáson belül is láthatóak legyenek egymás edzései, ne csak a Facebook megosztásokon keresztül. (Ez fontos motivátor ahhoz, hogy ne hagyjuk abba a rendszeres mozgást).

A Red Bull által prezentált alkalmazások nem rosszak, nem is feleslegesek, nem is csúnyák, de korlátozzák a felhasználó szabadságát. A jelenlegi Androidban a gyárilag telepített alkalmazások még nem távolíthatóak el, így a teljesen felesleges Red Bull portál, vagy a tartalomszolgáltatás, illetve a Red Bull kegyhely kereső feleslegesen foglalja a kevéske belső memóriát (24 megabájtot folglalnak az a 320-ból). Az első lépésekhez lehet, hogy jól jöhet egy újdonsült okostelefon-használónak, de két hét után már gyűlölni fogj őket - ez biztosan nem a márka iránti elkötelezettséget segíti. A lokalizáció sem sikerült túl fényesen, a Red Bull tartalmakból olyan kevés van hazánkban, mint előfizetőből, másrészt a programok hol magyarul vannak, hol angolul, a fordítások szörnyűek és többnyire az ékezetek is hiányoznak.

Egy nyúzható okos eszköz minden háztartásba jól jön

Az Active önmagában pedig egy igen jó készülék, ha valaki rászánja a pénzt, akkor akár kirándulós mobil eszköznek is kiváló. Nem árt kiegészíteni egy külső vagy tartalék akkumulátorral, és akkor aztán lehet nyúzni bármilyen kültéri akcióban, nem törik szilánkosra a kijelzője és nem is ázik be. Előfizetéssel és két év hűséggel már 5 ezer forintért is hazavihető, de kártyafüggetlenül is csak 80 ezer forintba kerül, azaz valamivel kevesebbe, mint a Motorola Defy+. A szintén vízálló Motorola készülék hardvere hasonló, a kijelzője és a felbontása viszont nagyobb - a kettő közül választva mindenképp kompromisszumot kell kötni.

Az Xperia Active akasztóka jópofa megoldás, bár tényleg kiránduló telefonná derogálja a mobilt. Ezt leszámítva a kialakítás szép, az anyaghasználat és az illesztések rendben vannak. Az Active jól mutat a 2011-es Xperia sorozatban, hiszen nem mindenkinek akar tetszeni, egyfajta igényt viszont jól kielégít. Második mobilnak kéne.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról