:

Szerző: Folyó Gergely

2011. december 5. 16:03

Belülről alakul át az Xbox 360

Kedden érkezik meg az Xbox 360 legújabb rendszerfrissítése, ami nemcsak a konzol kezelőfelületét alakítja át teljesen, de egy sor új szolgáltatást is bevezet: még inkább előtérbe kerül, hogy az Xbox nem egyszerű játékgép, hanem multimédiás központ, emellett a Microsoft a Windows Phone és a Windows közti kapcsolatot is szorosabbra fűzi a konzollal.

December 6-án ingyenes rendszerfrissítés érkezik az Xbox 360-hoz, aminek köszönhetően a konzol teljes átalakításon esik át, már ami a kezelőfelületet és az elérhető szolgáltatásokat illeti. A menetrendszerűen érkező update jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, hogy a Microsoft a nyári E3-ra tartogatta a valóban grandiózusnak tekinthető változtatások bejelentését - más kérdés, hogy az újdonságoknak a magyar felhasználók csak egy részét élvezhetik majd.

Ide is megjött a Metro

A legszembetűnőbb változtatás maga az Xbox 360 kezelőfelületének átalakítása lesz - ezzel minden játékos találkozni fog. A Microsoft az Xboxon is bevezeti a Metro dizájnt, azaz mostantól a főbb menüpontok alatt a Windows Phone 7 mobil operációs rendszeren megismert “csempék” várják a felhasználókat. Miután az Xbox-tulajdonosok között a mai napig akad olyan, aki az eredeti pengés kezelőfelületre esküszik, valószínűleg a Metro sem nyeri el maradéktalanul mindenki tetszését, de a lényeg nem is ez: a remondiak célja az átalakítással egyértelműen az volt, hogy immár külsőleg is közelebb hozzák egymáshoz az Xboxot, a Windows Phone 7-et, illetve a jövőre várható Windows 8-at.

A Microsoft az Xbox Live-ot átfogó játékos rendszerként képzeli el, és bár a konzol, a PC és az okostelefon összehangolásában óriási lehetőségek rejlenek, a megvalósítási folyamatnak a vállalat még csak az elején jár. A dashboard frissítéssel párhuzamosan Windows Phone 7 alkalmazásboltjából is letölthetővé válik az úgynevezett Xbox Companion program, ami révén az Xbox távirányítójaként használhatjuk a windowsos telefonunkat: kutathatunk a játékok és a szolgáltatások között, böngészhetünk a Zune videókatalógusában, továbbá a barátaink aktivitását és az achievementjeinket is ellenőrizhetjük. A szinergiáról leginkább a cloud mentési lehetőség árulkodik: ezzel gyakorlatilag bármelyik Xboxról hozzáférhetünk a játékállásainkhoz, sőt a korábbi nyilatkozatok alapján az sincs kizárva, hogy egy gyengébb számítási teljesítményt megkövetelő játékot a buszon utazva, telefonon folytassunk tovább.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Xbox menürendszerének átszabása során külön fület kaptak a közösségi funkciók, itt férhetünk hozzá a barátaink listájához, illetve az olyan alkalmazásokhoz, mint a Facebook vagy a Twitter. A játékok, a filmek és a zenék mellett elkülönítették az alkalmazásboltot is - a jövőben az egyszerűség kedvéért itt lesznek elérhetők az olyan extra szolgáltatások, mint például a YouTube. Bár az újdonságok folyamatos gyarapodásával könnyen elveszhetnénk az Xbox Live-on, valójában a kezelés rengeteget egyszerűsödött, mind a kontrolleres, mind a kinectes irányítást tekintve. A Microsoft a Binget is bevezette a Live-ra, ahol még csak pötyögnünk sem kell: elég hangosan annyit mondani a Kinectnek, hogy “Batman”, és a rendszer összegyűjti az összes tartalmat, amiben a képregényhős feltűnik - legyen az játék, zene, film vagy tévéműsor.

Set-top boxot csináltak az Xboxból

A tévéműsoroknál érdemes elidőzni egy keveset, ezek ugyanis szintén fontos újdonságot jelentenek: a dashboard-frissítéssel együtt a Microsoft bejelentette, hogy több mint 40 tévécsatornával és szolgáltatóval kötött megállapodást, aminek keretében az xboxosok temérdek élő és on-demand tévés tartalomhoz férhetnek hozzá - sajnos ez az, amiből a magyar felhasználók teljesen kimaradnak egyelőre. A meglévő szolgáltatások mellé felsorakozik többek között a Dailymotion, a DIGI+, a Sky Go, a Verizon FiOS TV, a VEVO, a Vudu, a BBC és az HBO GO is - sőt hamarosan az élő UFC-mérkőzésekre is be lehet fizetni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.