Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 13. 12:51

Felfelé bukott a Windows Phone-főnök

Egy év alatt sem sikerült értelmezhető piaci jelenlétet kialakítania a Windows Phone 7-nek, a Microsoft most levonta a személyi konzekvenciákat.

Steve Ballmer elnök-vezérigazgató tegnap a Microsoft alkalmazottait levélben tájékoztatta, hogy Andy Lees helyét Terry Myerson veszi át a Windows Phone csapat élén, aki korábban a mobil operációs rendszer "főmérnöke" volt, azt megelőzően pedig az Exchange-csapatban dolgozott. Leest előléptették (vagy felfelé buktatták), a feladata mától a Windows Phone és a Windows 8 piaci bevezetésének felügyelete lesz és közvetlenül Steve Ballmernek jelent - azt viszont nem tudni, milyen részlegek vagy személyek tartoznak alá.

A Windows Phone 7 a pozitív előjelek ellenére sem tudott jelentős piaci jelenlétet kialakítani a megjelenése óta eltelt év alatt - hiába sorakoztak fel mögé nagy mobilgyártók, hiába jelent meg a platformra több tízezer alkalmazás, hiába költött egy vagyont a népszerűsítésére a Microsoft. A pozitív szakmai fogadtatás ellenére a vásárlók minden platformról az Androidhoz és kisebb részben az iOS-hez vándorolnak és az új vásárlók is ezek közül a platformok közül választanak. A Windows Phone iránti érdeklődést az ősszel megjelent Mango frissítés sem tudta érdemben növelni - a Gartner szerint az okostelefonos platformok piacán a Windows részesedése 1,5 százalék volt a harmadik negyedévben.

Nokia Lumia 800: az utolsó szalmaszál?

A gyatra kereskedelmi eredmények ellenére Steve Ballmer dolgozókhoz címzett levelében elismerően ír Lees tevékenységéről. "Abban a három évben, amit Andy a telefonos csapat vezetésével töltött, nagyon hosszú utat tettünk meg. Teljesen újragondoltuk a stratégiánkat, létrehoztuk egy erős csapatot, amely megalkotta a Windows Phone 7-et és a Mangót és új partnerkapcsolatokat és ökoszisztémát kerített a Windows Phone köré. Ez hatalmas előrelépés egy viszonylag rövid idő alatt és nagyon számítok Terryre és a csapatra, hogy további haladást érjenek el..." - írta a Microsoft vezére.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Windows Phone szekerét Terry Myersonnál már csak a Nokia lökheti meg jobban - a két vállalat tavasszal jelentette be stratégiai megállapodását, amelynek értelmében az akkor még legnagyobb, ma már csak harmadik okostelefon-gyártó a Windows Phone-ra állítja át okostelefonos termékvonalát. Az első windowsos Nokia, a Lumia 800 október végén mutatkozott be és novemberben kerültek piacra Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Hollandiában - további országokban a megjelenés csak 2012-ben esedékes.

Semmi sem drága

Redmond minden tekintetben elsődleges partnerként kezeli a Nokiát - aminek a többi windowsos gyártó issza meg a levét. Magyarországon például a Windows Phone 7.5 (Mango) és a rá épülő új telefonok (pl. HTC Radar, Titan) érkezését semmilyen kampány nem támogatta, itthon csak a Nokia Lumia modellek megjelenésével veszi kezdetét a Mango-korszak, a Microsoft minden marketing-erőforrását a 2012 elején esedékes rajtra koncentrálja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról