Szerző: Folyó Gergely

2011. december 1. 12:43

Csontszerű anyagot készítettek 3D-nyomtatóval

A Washington Állami Egyetem kutatói átalakított 3D-nyomtatóval készítettek csontszerű anyagot, ami a sérült csonton afféle vázként szolgálhat majd az újonnan kialakuló csontsejtek számára. Élő állatokon már működik az ötlet.

Néhány éven belül egyedi megrendelésre készülhet az a csontszerű anyag, ami arra hivatott, hogy a megsérült csont mellett “állvány” módjára segítse az új csontsejtek növekedését. Az új technológián a Washington Állami Egyetem kutatói dolgoznak, Susmita Bose professzor, a projekt egyik vezetője azt mondta: az anyag mellékhatások nélkül szívódik fel, a tudósok jelenleg azon dolgoznak, hogy ez némileg kontrollált keretek között történjen, vagyis amikor a csontsejtek már körbenőtték azt.

A kísérletezés immár négy éve folyik, ekkor kezdték meg a csontszerű anyag előállítását. A tudósok szerint az áttörést az jelentette, hogy rájöttek: a kerámiapor kétszer olyan strapabíró lesz, ha szilíciumdioxidot és cinkoxidot adnak hozzá a fő alapanyagához, a kálcium-foszfáthoz - így már kellően erős ahhoz, hogy közreműködjön a csontnövesztésben.

01:28
 

WSU Researchers Use a 3D Printer to Make Bone-like Material

Még több videó

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az ötlet egyik legfontosabb alapeleme, hogy a váz átalakított, de egyébként kereskedelmi forgalomban is kapható ProMetal 3D nyomtatóval készül, így gyakorlatilag bármilyen forma elkészíthető, amit számítógépen megrajzolnak. A nyomtató műanyag kötőanyagot fúj a porra, az utasításoknak megfelelően körbevágja, és mindezt addig ismételgeti a hajszálhoz képest feleannyira vékony - 20 mikronos - rétegekkel, amíg a forma el nem készül. Nem jelent problémát a modell előkészítése sem: Dr. Bose szerint, ha az orvos CT-vizsgálattal tud készíteni felvételt például a hiányzó csontdarabról, akkor azt ők könnyen át tudják alakítani CAD-fájllá.

Az első kísérletek alkalmával a kutatók fiatal csontsejteken próbálták ki az eljárást, és a megfigyelések szerint az új csontsejtek már a váz csatlakoztatása utáni első héten elkezdtek növekedni. Később a csapat élő állatokon, nyulakon és patkányokon is kipróbálta a módszert, és az eredmények állítólag ígéretesek. Dr. Bose szerint a sebészek 10-20 éven belül alkalmazhatják az újdonságot mind ortopédiai, mind fogászati kezelések során - lesz is miért: a folyamat tizedannyiba kerül, mint a korábban felvetett eljárások. A kutatást az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) is 1,5 millió dollárral támogatja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról