Szerző: Folyó Gergely

2011. november 10. 13:02

Letarolja a piacot a Call of Duty: Modern Warfare 3

A korábbi előrejelzéseknél sokkal jobban teljesített az Activision Blizzard a harmadik naptári negyedévben, ráadásul a digitálisan terjesztett tartalmak és előfizetések a teljes árbevétel több mint felét tették ki. Kedden megjelent a Call of Duty: Modern Warfare 3 - ahogy az várható volt, az FPS minden rekordot megdöntött.

Az uborkaszezon ellenére is kiváló számokat tudott felmutatni a szeptemberrel véget érő negyedév után az Activision Blizzard. Bár ez az időszak sosem dúskál játékmegjelenésekben, a kiadó korábbi slágercímei jól fogytak, és ami még fontosabb, a digitális csatornákon befolyt bevételek is jelentősen nőttek, így magasabb hasznot könyvelhetett el a vállalat. A recept még mindig a régi: a Call of Duty- és a Blizzard-játékok produkálják a legnagyobb forgalmat továbbra is.

Call of Duty, Blizzard, Call of Duty

Az Activision Blizzard az elmúlt negyedévet 754 millió dolláros árbevétellel zárta, ami ugyan szerény növekedés a tavalyi év hasonló időszakának 745 millió dolláros forgalmához képest, de jóval több mint az előrejelzett 650 millió dollár. Ráadásul a vállalat eredménye is jókorát nőtt, a 148 millió dolláros üzemi eredmény részvényenként 13 centet jelent, tavaly csak 4 cent esett minden papírra  és a mostani negyedévre is csak 5 centet jósoltak a kiadó pénzügyi szakemberei.

A profit növekedéséhez a digitális csatornákon befolyt bevételek járultak hozzá főleg: az előfizetések, a letölthető kiegészítők és játékok, illetve mobiljátékok után kevesebb kiadása van a kiadóknak, vagyis arányosan a haszon is nagyobb. Az Activision Blizzard harmadik negyedéves bevételének 57 százalékát tették ki az online terjesztett tartalmak, a 427 millió dolláros forgalom a folytatása annak a növekvő tendenciának, amit a vállalat évek óta produkál: a szeptembert megelőző tizenkét hónap 1,69 milliárd dolláros “digitális bevétele” 39 százalékos növekedést jelent a 2009 szeptemberében könyvelt hasonló eredményhez képest. Mindez az üzemi eredményhányadra is jótékony hatással van: az elmúlt egy év számai szerint 19 százalékon állt ez a mutató a tavalyi 9,5 és a tavaly előtti 5,9 százalék után, ami rekord a vállalat történetében.

A kiadó legnépszerűbb játéka a Call of Duty: Black Ops volt, ami az eladások értékét tekintve Európában és az Egyesült Államokban is csúcstartó idén: a játékosok eddig több mint 2,8 milliárd órát töltöttek el online játékkal, az egyedi felhasználók száma pedig 29 százalékkal több, mint a Modern Warfare 2 esetében. A harmadik negyedévben a tíz legnépszerűbb PC-s játékok közé tartozott a World of Warcraft: Cataclysm és a Starcraft II: Wings of Liberty, sőt utóbbi idén a legtöbb bevételt hozó PC-s játék volt.

A Modern Warfare 3 már most rekorder

Az üzleti jelentés napján, kedden jelent meg a Call of Duty: Modern Warfare 3, az öt platformon is elérhető játék pedig már most rekorder. Bár az Activision Blizzard hivatalosan még nem közölt számokat, azt elárulta, hogy eddig egyetlen videojátékot sem rendeltek elő ilyen mennyiségben, amiből következik az is, hogy egyetlen cím sem rajtolt el akkora nyitókészlettel, mint az új FPS.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Míg az elemzők korábban 9 milliós előrendeléseket és 6 milliós első napi eladásokat jósoltak, addig a megjelenés után készült jelentések szerint a játékból 9,3 millió példányt vittek haza a játékosok egyetlen nap, ami szintén egyértelmű rekord: a korábbi csúcsot a Call of Duty: Black Ops tartotta a maga 7 milliós eladásával. Becslések szerint egyébként világszerte 1,5 millió ember állt sorba éjfélkor az üzleteknél, hogy első között vehesse át a saját példányát.

Még több digitális tartalom

Az Activision Blizzard a jövőben még inkább ráfekszik a digitális tartalmakra és szolgáltatásokra. A Modern Warfare 3 megjelenésével együtt elrajtolt a Call of Duty: Elite, ami egy online közösségi felület a Call of Duty-játékosok összefogására, illetve gőzerővel készül a Call of Duty ingyenes, mikrotranzakciók révén finanszírozott online változata, amit a kínai piacra szán a vállalat.

Bár a mostani üzleti eredményekben még nem látszik, az októberben megjelent Skylanders: Spyro’s Adventures ötlete is bevált. A videojáték lényege, hogy az új játszható karakterekhez műanyag akciófigurák formájában juthatnak hozzá a játékosok, és a hírek szerint az üzletek folyamatosan rendelik a játékbábukat, annyira népszerűek a vásárlók körében. Az Activision egyébkén a Skylanders köré is tervez egy online szolgáltatást, bár erről egyelőre nem sokat tudunk.

A Blizzard valamennyi játéka már fontos tényező az online piacon, de itt is terjeszkedne a vállalat. A World of Warcraftnak már készül a negyedik kiegészítője, Mists of Pandaria címmel, de már biztos, hogy érkezik egy ötödik is. A StarCraft II-re is két kiegészítő vár még, ráadásul erre a játékra épül majd a Blizzard DOTA, a népszerű Warcraft III-as mod új változata is. A Diablo III, amihez szintén tervez kiegészítőt a kiadó, egyik fő bevételgeneráló funkciója az online aukciós ház lehet, ahol a felhasználók valódi pénzért vásárolhatnak játékbeli felszereléseket - az adás-vétel után természetesen egyszeri tranzakciós költséget számol fel a Blizzard. Végül köztudott, hogy jön a fejlesztőcég legújabb MMO-ja is, ahogy egyébként a Halo-sorozatról elhíresült Bungie is az Activision szárnyai alatt fejleszti az új online játékát.

Az Activision Blizzard a vártnál jobb eredmények miatt az idei naptári évre szóló előrejelzésén is váloztatott: az év végére 4,18 milliárd dollár helyett 4,33 milliárd dollár bevételt, és a részvényenkénti 68 centes eredmény helyett 76 centet vár. Érdekesség, hogy idén egyetlen Blizzard-játék sem jelent meg, jövőre viszont legalább kettő érkezik majd, amiből az egyik biztosan a Diablo III lesz, és nem maradunk Call of Duty nélkül sem, ezt már most megerősítette a kiadó.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról