Szerző: Bodnár Ádám

2011. október 28. 13:18

A Samsung az okostelefon-piac királya

Ahogy arra számítani lehetett, a Samsung átvette az okostelefon-piac vezetését, a vállalat másfélszer annyi készüléket adott el mint az Apple vagy a Nokia.

Közzétette a harmadik naptári negyedévre eső pénzügyi negyedévének számait a Samsung. A félvezető- és kijelzőgyártó üzletág gyengélkedését ellensúlyozni tudta a mobilgyártó divízió magabiztos menetelése, ennek köszönhetően a Samsung Electronics árbevétele tavalyhoz képest 3 százalékkal 41,27 billió wonra bővült, ami 37,35 milliárd dollárnak felel meg. Az üzemi eredmény 13 százalékkal 3,85 milliárd dollárnak megfelelő wonra csökkent, a nettó eredmény pedig 23 százalékkal 3,1 milliárd dollárnyi wonra apadt ugyanakkor.

Az okostelefon-piac élén

A Samsung csendben átvette az okostelefon-piac vezető helyét az Apple-től, bár a vállalat erről szemérmesen hallgat. A koreai cég mindössze annyit árult el, hogy készülékeladásai éves szinten 20 százalék felett növekedtek, a feature phone-ok, vagyis nem okostelefonok bővülése 10 százalék felett volt, elsősorban az érintőkijelzős készülékek sikerének hála. Egy éve, 2010 harmadik negyedévében a Samsung 71,4 millió mobilt adott el, idén a szállításai  meghaladták a 85 millió darabot, vagyis a leszállított mobiltelefonok számát tekintve még mindig a második a 106 millió telefont eladó Nokia mögött..

A Samsung nem tett közzé adatot okostelefon-értékesítéseire vonatkozóan sem, azonban a Strategy Analytics becslése szerint a szállítások megközelítették a 28 millió darabot, ami a teljes piac 23,8 százalékát és a gyártók versenyében az első helyet jelenti - az Apple 17,1 millió, a Nokia 16,8 millió okostelefont értékesített az őszi negyedév során Az okostelefonok mindent elsöprő sikerének és éves szinten mutatott 44 százalékos növekedésének köszönhetően a Samsung telekom- divíziója 37 százalékkal növelte bevételét, üzemi nyeresége pedig 6,2 százalékkal növekedett.

A többi részleg nem brillírozott

A Samsung többi üzletága nem tudott jó hírekkel szolgálni. A szórakoztató- és háztartási elektronikai részleg bevétele 0,4 százalékkal apadt tavalyhoz képest, hiába növelte a piaci átlag felett  a lapostévé-eladásait el a Samsung, hiába nőtt a LED- és 3D-modellek aránya a termékmixen belül, a szegmensre jellemző gyors áresés ezt ellensúlyozta.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A legrosszabbul a félvezető- és kijelzőgyártó divíziók teljesítettek, mindkét piacon általános a pangás és a korábban feleslegesen felépített kapacitások miatti túlkínálat a jellemző, ami nyomott árakat eredményez. A Samsung Semiconductor bevétele 11 százalékkal csökkent éves szinten, a memóriák forgalma ennél nagyobb mértékben, 27 százalékkal esett - a DRAM és NAND chipek áresését nem tudja kompenzálni az ultramobil eszközök térhódítása, mivel ezek viszonylag kevés memóriát tartalmaznak. A félvezetőgyártó részleg üzemi profitja tavalyhoz képest több mint 15 százalékot esett.

Hasonló pályán mozgott a kijelzőgyártó üzletág is, amely szintén a PC-piac gyengeségét nyögi, emiatt kevés notebook- és monitorpanel fogy, a kedvezőtlen gazdasági környezet pedig a tévéeladásokat fékezte. A részleg bevétele 13 százalékkal apadt, üzemi veszteséghányada mélyült.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról