Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Bemutatkozott a BlackBerryk vadonatúj szoftverplatformja

Koi Tamás, 2011. október 19. 10:07
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A jövőben a kanadai Research in Motion is egyplatformos stratégiára áll át, a cég az okostelefonok és tabletek mezőnyében az Android, az iOS és a Windows mellett egy negyedik pólust képvisel majd saját, QNX-alapú rendszerével, melynek neve BBX lesz.

hirdetés

A BlackBerry okostelefonokat és PlayBook tableteket gyártó kanadai Research in Motion (RIM) a tegnap megkezdődött DevCon Americas konferencián fellebbentette a fátylat új, QNX-alapú platformjáról, mely a későbbiekben tableteken és telefonokon egyaránt használ. A BBX névre keresztelt platformból a PlayBook megjelenését követően már láthatott némi ízelítőt a nagyközönség, hiszen a kütyüre telepített BlackBerry Tablet OS lényegében ugyanez a rendszer, csak más névvel.

Egy platform mind felett

A RIM felsővezetői részéről korábban elhangzó nyilatkozatok alapján biztosra lehetett venni, hogy a cég előbb-utóbb a BlackBerryknél is hátrahagyja a több mint tízéves múltra visszatekintő, Java-alapú BlackBerry OS-t, mely az új, ősszel megjelent BlackBerrykkel (9900, 9850, 9810, 9360) ért el a 7-es verzióhoz. Bár a továbbfejlesztett hardvernek és az optimalizációknak köszönhetően a rendszer használhatóságát és az interfész-dizájnt tekintve felnőtt a többi okostelefonos platform közé, hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a fejlesztők számára jóval kevesebb lehetőséget kínál mint az Android vagy az iOS.

A kanadai vállalat ezt a trendet kívánja megfordítani a BBX, illetve a BBX-OS bevezetésével, hiszen az új operációs rendszerre fejlesztői eszközök és nyelvek egész garmadája áll rendelkezésre. Így többek közt a PlayBookhoz már elérhető Native SDK (C/C++ nyelven készülő alkalmazásoknak), a WebWorks (HTML5, CSS és JavaScript-támogatással), emellett Adobe AIR/Flash fejlesztői környezetekkel kompatibilis az új rendszer, továbbá az androidos alkalmazások fejlesztői a hamarosan megjelenő BlackBerry Runtime for Android Apps révén könnyedén portolhatják a Google platformjára készített szoftvereiket BBX-re.


Demó a Cascades UI Frameworkkel

A BBX a fenti nyelvek és fejlesztői környezetek mellett teljes támogatást nyújt majd a tat (The Astonishing Tribe) által készített Cascades UI Frameworkhöz, mely a grafikus menüelemek és a programokon belüli grafikus műveletek látványos megvalósítását célozza. A platform készítői a Cascades képességeit a DevConon látványos demóval mutatták be, a PlayBookon futó felület teljesen gördülékeny 2D-3D váltásokra képes, valamint zökkenőmentesen jeleníti meg egyszerre a 2D és 3D grafikus elemeket.

PlayBook 2.0 egyelőre csak fejlesztőknek

A RIM a DevCon kezdetével bejelentette, hogy a fejlesztők számára hozzáférhető a tavaly ugyanezen a rendezvényen bemutatott PlayBook operációs rendszerének 2.0-s verziója. A mától elérhető tesztváltozat többek közt tartalmazza az androidos alkalmazások futtatásához szükséges összes komponenst, valamint támogatja a pár hete megjelent Adobe AIR 3.0 és Flash 11 verziókat, illetve a WebGL-t. Az androidos alkalmazások fejlesztői a portoláshoz szükséges minden segítséget és emulátort megtalálnak a RIM erre a célra létrehozott weboldalán.

Bár többen azt várták, hogy a BlackBerry-gyártó a DevConon új, BBX-alapú okostelefonokat is bemutat, a nagy leleplezés a jelek szerint egyelőre várat magára, ugyanakkor jól látszik, hogy a cég az egységes platformban komoly potenciált lát. Könnyen lehet, hogy a BBX jelenti majd a RIM számára az igazi kilábalást a jelenlegi, nehéz helyzetből, és a cég azzal a stratégiával, hogy nyit az Android irányába, de mégis egyedi platformmal rendelkezik, hosszabb távon előnyt tud majd kovácsolni.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.