Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 3. 14:13

Butítva dobná piacra eszközeit a Samsung

Ausztrál bírósági dokumentumok szerint a Samsung ajánlatot tett az Apple-nek, miszerint készek kivenni a vitatott funkciókat a készülékekből, amennyiben ez a tiltó határozat alóli mentesítést jelentené.

A Samsung kész lenne ideiglenesen kivenni termékeiből az Apple által kifogásolt funkciókat, amennyiben ez a tiltó határozat feloldásához vezetne - derül ki a dél-koreaiak által az ausztrál bíróságnak benyújtott papírokból. Ugyan a dokumentumok csak a déli ország peres eljárására és csak a Galaxy Tab 10.1-re vonatkoznak, a lépés következményei messzire mutatnak.

A Samsung ajánlata szerint az ausztrál perben kifogásolt két multitouch-alapú funkciót szoftveresen eltüntetnék a Galaxy Tab 10.1-ből. A termék jelenleg (a németországi helyzethez hasonlóan) előzetes tiltó határozat miatt nem kerülhet piacra a kontinensnyi országban, köszönhetően az Apple által megfelelő időben elindított pernek. A per az eredeti 23 szabadalomsértésről 3-ra redukálódott, ezek közül kettő a multitiouch szoftveres megoldásával, egy pedig a multitouch-képes kijelzők gyártásával kapcsolatos.

Engednek

A Samsung most hajlandónak mutatkozik arra, hogy a szoftveres megoldásokat kivegye a Galaxy Tab 10.1-ből. A kérdéses szabadalmak közül az első a véletlen érintésből származó input szűrésére, a második pedig a képek kétujjas nagyításakor tapasztalható "zoom bounce" effektusra vonatkozik - ez utóbbi a túlságosan felnagyított vagy lekicsinyített képeket húzza vissza kezelhetőbb méretre.

Az androidos gyártókra két irányból szakadtak súlyos szabadalmi problémák. A Microsoft és az Apple gyakorlatilag egyidőben kezdte el agresszíven támadni a Google platformját, azonban egészen különböző okokból. Míg a Microsoft egyszerűen jogdíjra utazott, és mára már a HTC és a Samsung is megvásárolta a licencet, az Apple céljai egészen eltérőek.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ahogy arról korábban többször nyilatkozott az almás gyártó, a kezükben lévő szabadalmakat nem kívánják licencelni, azokat inkább az adott funkciók letiltására kívánják felhasználni. Ez összhangban van a szabadalmi rendszer mögött álló hagyományos állásponttal, miszerint a bejegyzett szabadalom bizonyos ideig korlátlan monopóliumot biztosít a feltalálónak, amelyet az belátása szerint használhat. Az álláspont nem zárja ki a szabadalmak licencelését sem, de az csupán egyik lehetséges hasznosítási módnak számít.

Elérik, amit akarnak

Az Apple pedig a korábbi megnyilvánulások szerint a monopólium kiaknázására utazik: a levédett megoldásokat fenn szeretné tartani saját platformja és saját készülékei számára, mint megkülönböztető funkciót az androidos készülékek tömegével szemben. Ennek megfelelően az iPhone fejlesztése során minden ötletet és megoldást bejegyeztek, kezdve a "gumis" görgetéstől multitouch funkciókig, és az operációs rendszer egyéb elemeiig.

Az Apple stratégiája akár be is válhat. Amennyiben a jogi háború eredményeként ki tudják kényszeríteni, hogy ezek a megoldások csak az iPhone-ban legyenek jelen, akkor könnyedén tudják saját terméküket a piac csúcsára pozicionálni, az Androidnak pedig kényszerűen be kell érnie a másodrangú operációs rendszer szerepével.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról