Szerző: Koi Tamás

2011. október 3. 11:29

Hamarosan mindenki vehet magának otthonra bázisállomást

Hamarosan a magánszemélyek számára is elérhető Magyarországon az a technológia, mely a mobil térerőt hivatott javítani elsősorban olyan helyiségekben, melyekben az árnyékolás, vagy az egyéb rádiós paraméterek miatt nem, vagy nem megfelelő minőségben lehetett használni a szolgáltatást.

A Vodafone Magyarország bejelentette, hogy október második felétől lakossági ügyfelei számára is elérhetővé teszi a Mini Bázis nevű, vállalati ügyfelek részére tavasztól hozzáférhető femtocellákat. A femtocella-technológia  jellemzően olyan területek 3G-s lefedésére használható, ahol technikai, vagy anyagi okokból a hagyományos bázisállomásokkal nem megoldható az ellátás. A femtocellák hazai megjelenése előtt technikai akadály eddig sem volt, a szolgáltatók azonban korábban a magas frekvenciadíjak miatt idén tavaszig, a frekvenciadíj-rendelet módosításáig nem tudták volna gazdaságosan forgalmazni az otthoni/irodai bázisállomásokat.

A kezdetben az üzleti felhasználók számára kínált, leginkább egy otthoni, kisirodai routerhez hasonlító femtocella a telefon vagy a terminál számára éppúgy viselkedik, mint egy hagyományos, tornyon vagy éppen háztetőn elhelyezett mobilos bázisállomás. Lényeges különbség azonban, hogy az eszköz a Vodafone maghálózatával nem dedikált vonalon, hanem szélessávú vezetékes internetkapcsolaton keresztül áll összeköttetésben.


Jobbra a lakossági ügyfeleknek árusított Mini Bázis

A femtocellák működéséhez éppen ezért elengedhetetlen, hogy a telepítés helyszínén legyen egy legalább 1 Mbps letöltési és 256 kbps feltöltési sebességet biztosító vezetékes internetkapcsolat, a mobilszolgáltatás minősége, valamint a mobil adatkapcsolattal elérhető maximális sávszélesség alapvetően a vezetékes hálózat képességeitől függ. A Vodafone által forgalmazott Alcatel-Lucent femtocellák eleinte 7,2 Mbps maximáis sávszélességű adatkapcsolat létesítésére lesznek képesek, de a Vodafone illetékesei szerint ősszel érkezik egy olyan szoftverfrissítés az eszközhöz, amivel akár 21 Mbps sávszélesség is kiosztható a csatlakozó kliensek közt.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A hang- és adatkapcsolat felépítésére egyaránt használható eszköz rádiós hatósugara a Vodafone tájékoztatása szerint nagyjából 30-40 méter, az eszköz egyszerre, egyidejűleg maximum négy terminált (telefon vagy modem) tud kezelni. A Mini Bázis használata földrajzi helyhez kötött, vagyis kizárólag az ügyfél által a vásárláskor megadott címen működik (jóllehet ez csak akkor ellenőrizhető biztosan, ha a közelben lévő Vodafone bázisállomás az úgynevezett handoverrel átveszi a telefont a Mini Bázistól - feltéve, hogy van egyáltalán a közelben más bázisállomás).

Az otthon telepíthető femtocelláért 37,5 ezer forintot kér a szolgáltató (vagy megvásárolható részletfizetéssel is), az eszközön keresztül bonyolított hívások és az adatforgalom számlázása a SIM-kártyához hozzárendelt díjcsomag alapján történik.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról