Szerző: Koi Tamás

2011. október 3. 11:29

Hamarosan mindenki vehet magának otthonra bázisállomást

Hamarosan a magánszemélyek számára is elérhető Magyarországon az a technológia, mely a mobil térerőt hivatott javítani elsősorban olyan helyiségekben, melyekben az árnyékolás, vagy az egyéb rádiós paraméterek miatt nem, vagy nem megfelelő minőségben lehetett használni a szolgáltatást.

A Vodafone Magyarország bejelentette, hogy október második felétől lakossági ügyfelei számára is elérhetővé teszi a Mini Bázis nevű, vállalati ügyfelek részére tavasztól hozzáférhető femtocellákat. A femtocella-technológia  jellemzően olyan területek 3G-s lefedésére használható, ahol technikai, vagy anyagi okokból a hagyományos bázisállomásokkal nem megoldható az ellátás. A femtocellák hazai megjelenése előtt technikai akadály eddig sem volt, a szolgáltatók azonban korábban a magas frekvenciadíjak miatt idén tavaszig, a frekvenciadíj-rendelet módosításáig nem tudták volna gazdaságosan forgalmazni az otthoni/irodai bázisállomásokat.

A kezdetben az üzleti felhasználók számára kínált, leginkább egy otthoni, kisirodai routerhez hasonlító femtocella a telefon vagy a terminál számára éppúgy viselkedik, mint egy hagyományos, tornyon vagy éppen háztetőn elhelyezett mobilos bázisállomás. Lényeges különbség azonban, hogy az eszköz a Vodafone maghálózatával nem dedikált vonalon, hanem szélessávú vezetékes internetkapcsolaton keresztül áll összeköttetésben.


Jobbra a lakossági ügyfeleknek árusított Mini Bázis

A femtocellák működéséhez éppen ezért elengedhetetlen, hogy a telepítés helyszínén legyen egy legalább 1 Mbps letöltési és 256 kbps feltöltési sebességet biztosító vezetékes internetkapcsolat, a mobilszolgáltatás minősége, valamint a mobil adatkapcsolattal elérhető maximális sávszélesség alapvetően a vezetékes hálózat képességeitől függ. A Vodafone által forgalmazott Alcatel-Lucent femtocellák eleinte 7,2 Mbps maximáis sávszélességű adatkapcsolat létesítésére lesznek képesek, de a Vodafone illetékesei szerint ősszel érkezik egy olyan szoftverfrissítés az eszközhöz, amivel akár 21 Mbps sávszélesség is kiosztható a csatlakozó kliensek közt.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A hang- és adatkapcsolat felépítésére egyaránt használható eszköz rádiós hatósugara a Vodafone tájékoztatása szerint nagyjából 30-40 méter, az eszköz egyszerre, egyidejűleg maximum négy terminált (telefon vagy modem) tud kezelni. A Mini Bázis használata földrajzi helyhez kötött, vagyis kizárólag az ügyfél által a vásárláskor megadott címen működik (jóllehet ez csak akkor ellenőrizhető biztosan, ha a közelben lévő Vodafone bázisállomás az úgynevezett handoverrel átveszi a telefont a Mini Bázistól - feltéve, hogy van egyáltalán a közelben más bázisállomás).

Az otthon telepíthető femtocelláért 37,5 ezer forintot kér a szolgáltató (vagy megvásárolható részletfizetéssel is), az eszközön keresztül bonyolított hívások és az adatforgalom számlázása a SIM-kártyához hozzárendelt díjcsomag alapján történik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról