Szerző: Dojcsák Dániel

2011. szeptember 30. 15:44

Kémkedéssel vádolják az Amazon Silket

Élesben még meg sem jelent, de máris személyiségi jogi aggályokkal szembesül az Amazon Kindle Fire böngészőtechnológiája, a Silk. Működésének megítélése nagyon sokat számít a frissen rajtoló termék és az egész szolgáltatáskörnyezet sikerében.

A tekintetek az Amazon Kindle Fire tabletre szegeződtek szerdán, de az izgalmas rész egyáltalán nem a hardver volt, hanem a mögé tett szolgáltatás- és tartalomkínálat. A tartalommal semmi probléma nincs, mindenki tudta, hogy az Amazon erős ezen a területen és aggályok sincsenek a felhasznált multimédiával kapcsolatban. Nem úgy a cloudban működő böngészőmegoldásról, ami valóban gyors, kényelmes és hatékony, ugyanakkor a felhasználó teljesen személyes adatainak kötelezően a rendszerbe vitele elbizonytalaníthatja az új tablet-szupersztár iránti lelkesedést.

Elvi problémák

Az Amazon Silk ugyanúgy a nyílt forrású WebKit alapokból építkezik, mint a Google Chrome vagy az Apple Safari, ezzel alapvetően nem is lenne gond. Sőt, a Silk technológiai alapjai gyakorlatilag lényegtelenek a vázolt problémákkal kapcsolatban. A gond a böngésző osztott viselkedéséből fakad, ugyanis a Silk nem egy klasszikus böngésző, ami lekéréseket végez a web különböző szegleteiből, s nem is egy egyszerű proxy szerveren megy keresztül a lekérés és a forgalom, hanem az általában a böngészőben történő folyamatok egy jelentős része átkerül a végpontról a cloudba. Ezzel jelentős sebességnövekedést lehet elérni és kevesebb erőforrást igényel az eszköz részéről a webes megjelenítés, ami még az akkumulátoros üzemidő szempontjából is előnyös. Viszont a privát szférából minden eddiginél többet kell feladni ezekért az előnyökért.

Mivel az Amazon proxy szerverén keresztül folyó webes forgalomhoz kapcsolódó feladatok részben az Amazon szerverein zajlanak, ezért az Amazon egy igen jelentős adathalmazzal fog rendelkezni a felhasználóinak viselkedésről, szokásokról, nem beszélve egy igen részletes naplózásról. Egyes IT-biztonsági szakértők viszont komolyan aggályosnak tartják, ha minden webes böngészési adat és szokás az Amazon cloudján keresztül utazik. Chester Wisniewski, a Sophos Canada vezető biztonsági tanácsadója szerint a Google AdWords-höz és Facebookhoz képest is alaposabb profilozás garanált a felhasználókról.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Silk megoldása pedig nem egyedülálló, vannak elődök, amikkel kapcsolatban nem születtek ilyen vélemények. Az Opera Mini szintén használ köztes szervereket az adatfolyam optimalizálására, igaz ott a hangsúly a weboldal elemeinek tömörítésén van. Ugyanígy a RIM Blackberry Enterprise megoldásában is egy köztes szerveren keresztül történik az adatforgalmazás, ami viszont már a tömörítésen felül vállalati kontrollra is lehetőséget ad.

Az Amazon ebben az esetben viszont egy olyan kombinációja a kontrollnak, mintha egy internetszolgáltatót és egy böngészőgyártót gyúrnánk össze. Nem titok, hogy az Amazon “ideiglenesen” tárolja a látogatott weboldalak címeit és a felhasználóhoz tartozó azonosítókat, mint az IP-cím, MAC-cím, azt állítva, hpgy ezek az információk segítségére lehetnek a technikai problémák elhárításában. “Általában nem tárolunk 30 napnál hosszabb ideig ilyen jellegű információt” - áll a hivatalos állásfoglalásban, ami azt jelenti, hogy előfordulhatnak egyelőre nem definiált esetek, amikor mégis.

Felcsillanhat a kormányzati szervek szeme is

Az Amazon rendelkezni fog a felhasználó helyett is az SSL-tanúsítványokkal, ami egy internetszolgáltatóhoz képest sokkal intimebb betekintési lehetőséget jelent a webes tevékenységekbe. Még két lépéssel tovább menve, az Amazon Kindle Fire felhasználók internetes forgalmára nagy valószínűséggel az amerikai kormányzat vagy bíróság is szeretne magának majd rálátást. A BlackBerry-felhasználók esetében ez már megtörtént Indiában és az Egyesült Arab Emirátusokban, az Amazon Silk elterjedésével azonban más kormányzatok is láthatnak fantáziát abban, hogy az ezernyi internetszolgáltató helyett egyetlen ponton kapcsolódjanak be a rendszerbe.

Egyelőre azonban konkrét jogi lépésekről nincs szó, a személyiségi jogokért aggódó szervezetek és önjelölt vészmadarak azonnali színre lépése viszont előrevetíti, hogy itt az Amazonnak kell hitelesen garantálni, hogy a Silk legális és etikus.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról