Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Tízezer önkéntest keres az EU a nagy szélessáv-teszthez

Koi Tamás, 2011. szeptember 28. 09:46
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Két éven át tartó, átfogó projekt keretében mérné fel az európai háztartások vezetékes szélessáv-kapcsolatának paramétereit az Európai Bizottság.

hirdetés

Több mint tízezer önkéntes bevonásával, két éven keresztül tartó átfogó teszteléssel kívánja feltérképezni az Európai Unió a térség országaiban működő nagyobb vezetékes internetszolgáltatók által nyújtott kapcsolatok minőségét. A projektet egy hálózati auditra szakosodott cég, a SamKnows végzi, mely egy, a felhasználó otthoni hálózatába kötött eszközön, a Whiteboxon keresztül gyűjt adatokat a kapcsolat állapotáról. A paramétereket ezután rendszerezik és rendszeres időközönként riportolják a megbízónak.

A Whitebox lényegében nem más, mint egy módosított szoftverrel ellátott, TP-Link router, melyet az otthoni router és a vezetékkel a hálózathoz csatlakoztatott eszközök közé kell bekötni. A berendezés folyamatosan figyeli a kapcsolat aktív állapotát, és inaktív időszakban többféle sebességtesztet futtat. A mérések közt szerepel többek közt többszálú HTTP le- és feltöltési teszt, csomagveszteség-mérés, DNS-lekérdezés válaszidő és hibaszázalék valamint videó-adatfolyam teljesítmény. Fontos, hogy a Whitebox semmilyen személyes jellegű felhasználói adatot nem továbbít a központnak, nem arra szolgál, hogy a felhasználó böngészési szokásait nyomon kövesse.

A projekthez való csatlakozás az internetkapcsolat használója számára is szolgál előnnyel, hiszen a mért adatokhoz nem csak a SamKnows, valamint az EU, hanem maga a felhasználó is hozzáfér egy erre a célra rendszeresített webes felületen, melyet egyedi bejelentkezési azonosító megadásával csak ő láthat. A SamKnows emellett havonta e-mailben is részletes riportot küld a tesztben résztvevőknek, melyben a mérések kivonatolt eredményei szerepelnek.

A projekt valójában egy kontroll-mechanizmus, mellyel az EU lényegében azt próbálja felderíteni, hogy a szolgáltatók által jelentett hálózati paraméterértékek megfelelnek-e a valóságnak. Az EU-nak minden alapja megvan a vizsgálódásra, hiszen tavaly rekord összeget, mintegy 1,8 milliárd eurónyi támogatást biztosított a vezetékes szélessávú hálózatok kiépítéséhez - ez a 2009-es összeg több mint négyszerese.

A projektben magyarországi jelentkezők is részt vehetnek, feliratkozni a SamKnows magyar nyelvű oldalán lehet. A részvétel feltétele, hogy a felhasználó a nagy internetszolgáltatók egyikének ügyfele legyen. Emellett fontos szempont, hogy a Whitebox egységek a mérésekhez havonta átlagosan 3 gigabájt letöltési és 1 gigabájt feltöltési forgalmat generálnak, így forgalomkorlátos csomagok esetén nem javasolt a részvétel. A Whiteboxot a kétéves tesztidőszak lejártát követően megtarthatja a felhasználó.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.