Szerző: Dojcsák Dániel

2011. szeptember 27. 12:30

Tükör nélküli cserélhető objektíves gép a Nikontól is

Akár divatból, akár a technológia fejlődése miatt, de az egyik legnagyobb DSLR-gyártó Nikon is előlépett első tükör nélküli cserélhető objetíves fényképezőjével. A Nikon kényesen ügyel arra, hogy ne veszélyeztesse a felső kategóriákat, de minőségi gépeket tett le az asztalra.

Múlt héten Magyarországon is bemutatkozott a Nikon legújabb termékkategóriája, a Nikon 1 sorozat, aminek egyelőre csak két tagja van, az olcsóbb, egyszerűbb J1 és a kompromisszumokat nem tűrő V1. Habár a Nikon határozottan állítja, hogy a piacon egy teljesen új műfajt jelentenek gépei,  valójában ugyanarra a területre érkezett az új sorozat mint az Olympus PEN, a Sony NEX vagy a Panasonic DCMG. Ez a kategória a MILC, vagyis "mirrorless interchangeable lens camera", magyarul tükör nélküli, de cserélhető objektíves fényképezőgép.

Elmúlik a DSLR-korszak?

Ezek közös tulajdonsága, hogy a tükörreflexes gépek tudását, minőségét megközelítik, a cserélhető objektív és a beállítási lehetőségek megmaradtak - az egyetlen dolog, ami hiányzik ezekből a gépekből, az a tükör felcsapódásának hangja. Az előnye ezeknek a gépeknek pedig az, hogy a méretük és súlyuk jelentősen kisebb, így kényelmes bárhova magunkkal cipelni őket utazás vagy kirándulás közben. A Nikon kisebbik J1-ese mindössze 230, az elektronikus átnézeti keresővel és komolyabb vázzal szerelt V1 pedig 382 gramm objektív nélkül, azaz akár egy övre erősítve is könnyen hordható, külön táska nélkül.

A Nikon képviselői a bemutatón elmondták, hogy ez a kategória nem a kompakt kategóriából nőtt ki, s nem is a DSLR-t butították le, hanem minden részében egy alapoktól induló fejlesztés eredménye. Ez többek közt azt is jelenti, hogy a gépben egy új fényszenzor és egy eddig nem látott feldolgozó chip, az EXPEED 3 kapott helyett, aminek köszönhetően soha nem látott sebességű exponálásra van lehetőség. A gépek 10,1 megapixeles felbontásra képesek, viszont így 60 teljes képet tud készíteni a pici kamera másodpercenként. Természetesen ma már nem jelenhet meg fényképező anélkül, hogy ne tudna HD-videót készíteni. A Nikon 1 ebben sem kell szégyenkezzen, ugyanis teljes sebességgel képes Full HD felbontású videót készíteni, a 10-100-as objektív simán mozgó, csendes elektronikus zoomjával pedig könnyű mozgóképet komponálni

Új formátum, új objektívek

Az új generáció szintén fontos újdonsága, hogy a Nikon több mint 50 éve használt F-bajonettet lecserélve megjelenik a CX sorozattal egy új szabvány. A Nikon-tulajdonosok bizonyára nem jönnek lázba, ha a meglévő 40 darabos felhozatalból kiválogatott saját objektíveket nem tudják ezeken a vázakon használni. A CX formátumhoz készült objektívcsalád ráadásul kezdetben csak 4 taggal büszkélkedhet. Ezek közül az első az 1 Nikkor VR 10-30mm F3.5-F5.6 (ekvivalens 27-81mm), ezzel érkezik majd a J1 és a V1 is. Ezen felül választhatunk még az 1 Nikkor 10mm fix, az 1 Nikkor VR 30-110mm (81-297) és az 1 Nikkor VR 10-100mm (27-270) objektívek közül. Utóbbit főként videózáshoz fejlesztették, ami miatt elektronikus zoomot kapott. Az ígéretek szerint a jövőben további objektívek érkeznek majd, addig is lehetséges egy adapterrel a régi Nikon objektívek használata is.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az 1-es sorozatú vázon és az objektíveken is minden bajonett fémből készül, azzal viszont számolni kell, hogy a megszokott 2/3-os érzékelő helyett itt egy sokkal kisebb CMOS szenzort kapunk. A gyújtótávolságot 2,7-es szorzóval tudjuk átszámolni, ami azt jelenti, hogy egy már meglévő nagylátószögű Nikon objektívet adapterrel használva nem csak a fényerőből veszítünk, de a látószög is csökken. Cserébe viszont ott az új hibrid autofókusz, a gyors sorozatfelvételi mód, illetve az a képesség, hogy az élességállításkor a gép azonnal elkezd fotókat készíteni, az exponáló gomb megnyomásakor pedig egy komplex algoritmus kiválasztja a legjobb képet. Ha nem tetszik, akkor még mindig válogathatunk a több tucat elkészült képből a gép által kiválasztott néhány variáció közül. A gép tud lassított felvételeket is készíteni.

Olcsó J1, kompromisszummentes V1

A két új fényképezőgép közül a J1 olcsóbb hatást kelt, a háza alumíniumból van és az elektronikus átnézeti kereső is hiányzik róla. A V1 már inkább tűnik "igazi" fényképezőnek a magnézium ötvözetből készült házzal és az 1,44 megapixeles keresőn keresztül lehet a képet komponálni, a hátsó LCD helyett. Ez azért is szerencsés, mert csak az LCD-t használva az akkumulátor sem biztos, hogy ki fog bírni egy több napos kirándulást. A J1-ből hiányzik a mechanikus zár is, az elektronikus verzióval 1/16000-30 mp záridőt érhetünk el, a V1 mechanikus zárja pedig 1/4000-30mp-re képes.

A Nikon új gépei nem kimondottan divatcikkek, de a J1 több színben is megjelenik, igaz a drágább V1 csak fekete és ezüst színben lesz kapható. Ami viszont kissé komolytalannak tűnik, hogy akár az alapobjektívet is meg lehet vásárolni rózsaszínben, de a fogyasztói igények diktálnak itt is. A J1 hivatalosan ajánlott ára (az USA-ban) 650 dollár, a V1 pedig 900 dollárba kerül majd, az objektívek pedig 250-750 dolláros áron szerezhetőek majd be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról