:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 13. 18:06

Ablakok nélkül jön a Windows 8

A héten a kaliforniai Anaheimben zajló BUILD rendezvény „nulladik” napján a Microsoft a világon először a sajtó meghívott képviselőinek mutatta be, hogy néz ki és mit tud majd a Windows 8. Az operációs rendszer a Windows Phone 7-ből már ismerős „Metro” felülettel érkezik, amely nélkülözi az ablakokat – a név ettől függetlenül biztosan Windows marad.

A Microsoft a Wall Street Journal által szervezett All Things Digital eseményen egyszer már megmutatta a Windows 8 felületét, a „BUILD Backstage” eseményen pedig még többet tudhattak meg az érdeklődők, de az elhangzott információk még mindig sok helyen hiányosak. Az új operációs rendszer megjelenéséig azonban még hátra van legalább egy év, úgyhogy a vállalatnak még van ideje tisztázni a részleteket. A sajtó számára rendezett esemény elsősorban a Windows 8 felületével foglalkozott.

Ablakok nélkül

A Windows 7 születésekor még nem voltak ennyire sikeresek az érintőképernyős eszközök, az operációs rendszer felületének fejlesztésekor nem volt szempont az érintéses használat. Ezen akar leginkább változtatni a Microsoft az új verzióban, a Windows 8 felületét kezdetektől fogva úgy alakították ki, hogy érintéssel is könnyen vezérelhető legyen, ehhez pedig a Windows Phone 7-ben már megismert „Metro” designnyelvet vették alapul. Ez afféle előrevetítése is annak, mire számít a Microsoft a Windows 8 életciklusában, vagyis a következő 3-4 évben: a ma elterjedt PC-k helyett az emberek egyre inkább különféle érintőképernyős mobil eszközöket, például tableteket fognak használni.

Az új Windows összes verziójában a Metro UI az alapértelmezett kezdőképernyő, függetlenül attól hogy tableten, asztali PC-n vagy szerveren fut az operációs rendszer. Ezen a képernyőn a Windows Phone 7-éhez hasonló „élő csempék” („live tile”) helyezkednek el, amelyek egy-egy alkalmazást jelképeznek, de az ikonoktól eltérően folyamatosan információkat is szolgáltatnak a program állapotáról, az alkalmazás ezeken keresztül tud üzeneteket megjeleníteni. Így a felhasználó a kezdőképernyőre pillantva rögtön számos információ birtokába juthat anélkül, hogy az alkalmazásokat külön-külön meg kellene nyitnia. Ehhez persze az alkalmazást megfelelően kell elkészíteni, egy korábban megírt program csempéje csak egy statikus ikonként látszik.

A Windows 8 kezdőképernyőjén a Windows Phone 7-től eltérően nem függőlegesen lehet görgetni az alkalmazásokat jelképező csempék között, hanem vízszintesen – hasonlóan a mobilos operációs rendszerhez itt sincsenek mappák, de a csempéket csoportokba lehet rendezni és a csoportokat tetszés szerint el is nevezhetjük (pl. játékok, hírek, stb). Az érintésre optimalizált felületen egyébként számos jópofa multitouch gesztust vezetett be a Microsoft például a csempék átrendezésére – ahelyett, hogy a csempét végighúznánk a képernyőn, elég ujjal megfogni és a képernyőt, a többi csempét is húzhatjuk alatta.

A felületen az alkalmazások közötti váltás is hasonló mint a Windows Phone 7 esetében, csak itt nem a „vissza” gombbal, hanem a képernyő bal oldaláról az ujjunkat „behúzva” vagy az egérrel ide kattintva lépkedhetünk a futó programok között. „Multitaskra” ugyanakor csak korlátozottan van lehetőség, egyszerre legfeljebb két alkalmazás látható, amelyek 1:3 arányban osztják meg a rendelkezésre álló képernyőterületet.  A Windows 8-ból eltűnt a Start menü is, ahogy eddig ismertük – a desktopon a Start gombra kattintva a Metro kezdőképernyőt kapjuk.

Ha ujjunkat a képernyő jobb széléről  húzzuk be, az operációs rendszer alapképességeit felsoroló menübe kerülünk. Innen lehet keresni, tartalmat megosztani, a beállításokat módosítani, valamint a perifériákat kezelni. A keresés és a megosztás olyan tevékenységek a Windows 8-ban, amelyekre az alkalmazásokat fel lehet készíteni. A keresés esetében ez annyit tesz, hogy a beírt kulcsszóra nem csak a gépen talált állományokat vagy a webes találatokat hozza elő a Windows 8, hanem egy adott alkalmazás (pl. Twitter-kliens, alkalmazás-piactér, fotómegosztó, stb) keresésének eredményeit is.

Nem az alkalmazás, a tartalom a lényeg

A Windows 8-ban az alapértelmezett böngésző az Internet Explorer 10, amelynek a felületét úgy tervezte meg a Microsoft, hogy semmi se vonja el a felhasználó figyelmét a tényleges tartalomról, vagyis a weboldalról. Ennek megfelelően a böngésző maga – hasonlóan a mobil változatokhoz – egyáltalán nincs jelen a képernyőn, a menüjét, a címsort és a megnyitott fülek előnézeti képét csak akkor mutatja meg, ha erre utasítja a felhasználó egy gesztussal vagy kattintással.  Ez a többi „Metro” alkalmazásra is jellemző, a teljes képernyő valóban teljes képernyőt jelent, nincs ablak vagy ablakkeret vagy menü, csak tartalom – a menü előhívásához a képernyő alsó vagy felső élére érdemes bökni.

A Metro stílust nem csak a kezdőképernyő, hanem a Windows 8 sok beépített alkalmazása is megkapta, az Internet Exploreren kívül például az e-mail kliens, a naptár, a névjegyzék, fotónézegető, de átalakult a Vezérlőpult is, a leggyakoribb beállításokat egy Metro stílusú felületen is elérhetjük, ugyanakkor a részletes beállításokhoz a „klasszikus” nézetű Vezérlőpult nyílik meg a Windows 8 fejlesztői előzetesében.

Megmaradt a desktop is

Bár a Windows 8 bemutatott újdonságainak jelentős része a Metro felületre koncentrálódott, mindenképp érdemes kiemelni, hogy az operációs rendszerben megtalálható a klasszikus „desktop” is, és a visszamenőleges alkalmazás-kompatibilitás is biztosított: minden program, ami fut Windows 7-en, működik Windows 8-on is - a hagyományos desktopon az ablakkezelés és a multitasking is ugyanúgy működik mint a korábbi Windows-verziókon. Így a korábban megírt szoftverek is futni fognak, valamint az operációs rendszer ugyanúgy használható billentyűzettel és egérrel mint az eddigi összes Windows.

A Windows 8-ba a Windows Phone 7-éhez kísértetiesen hasonló virtuális billentyűzeten lehet adatokat bevinni ha érintőkijelzős gépről van szó, de támogatott a ceruza is, amihez kézírás-felismerés és szövegfelismerés is rendelkezésre áll mint ahogy eddig is, na meg a fizikai billentyűzet és az egér, amelyek a Microsoft szerint még jó ideig velünk maradnak, mert sok szöveg bevitelére vagy pontos pozicionálásra jelenleg nincs jobb eszköz náluk.

Jobb mobilitás

A Windows 8 egyik legfőbb feladata, hogy mobilizálja a Windowst. Ennek érdekében a vállalat mérnökei számos újdonsággal álltak elő, ezek között említésre lehet érdemes, hogy a Windows 8 már közölni tudja az alkalmazásokkal, ha a használt internetkapcsolat adatforgalmi korlátos („metered connection”), például mobil szélessávú előfizetés. Az erre felkészített alkalmazások pedig meg tudják változtatni a viselkedésüket, elkezdenek takarékoskodni a sávszélességgel, a képnézegetők például automatikusan a kisebb felbontású verziókat töltik le, de a Windows 8-ba épített automatikus frissítőrutin is megáll. Az új task managerben is meg lehet tekinteni, mennyi adatot forgalmaztak az egyes alkalmazások.

Az operációs rendszerbe bekerült egy új energiaállapot, a „connected stand by” is – ebben az állapotban a gép időről időre felébred egy kicsit, hogy ellenőrizze, érkeztek-e új levelek például, majd „visszaalszik”. A Microsoft szerint akár napokon keresztül is működik így egy PC akkumulátorról, miközben folyamatosan kapcsolatban tud maradni a külvilággal. A futó alkalmazásokat is képes „suspend” módba tenni az operációs rendszer, ilyenkor az általuk lefoglalt memóriaterület érintetlen marad, de a CPU-t nem terhelik, ami jótékony hatással van az akkumulátoros üzemidőre. A hatékonyabb hardverkihasználást segíti elő a „page combination” funkció is, ami afféle deduplikáció a memóriában.

ARM-változat: kevés információ

A legtöbb kérdés az újságírók részéről az ARM chipeken futó Windows 8 verzióval kapcsolatban hangzott el, azonban erről egyelőre szinte semmit sem árult el a Microsoft azon kívül hogy a hardvergyártókkal szoros együttműködésben készül. Mivel az egyes ARM-alapú rendszerchipek  között nagy különbségek vannak, a Windowst mindegyikre külön-külön igazítani kell, ami hosszú ideig tart – hogy pontosan mikor érkezik az első ARM-on is futó verzió, nem tudni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ami biztos, hogy az operációs rendszer az ARM-alapú eszközökön is ugyanúgy néz ki és ugyanúgy viselkedik mint x86-os gépeken. Az elejtett megjegyzések és célzások ugyanakkor azt sejtetik, az x86-ra már megírt alkalmazások kompatibilitását nem biztosítja ARM-on a Microsoft – a fejlesztést irányító Steven Sinofsky szerint ezeket amúgy sem az ARM-alapú ultramobil eszközök igényeihez és felhasználási szokásaihoz tervezték. Feltehetően az ARM-verzióból kimarad a klasszikus Windows desktop is, és csak a kimondottan Windows 8-ra fejlesztett, új generációs „Metro” alkalmazások futnak majd rajta.

Bár a most kiadott fejlesztői előzetesnek nem része, a Microsoft bepillantást engedett a Windows Store működésébe is, amely a Windows 8-hoz kifejlesztett alkalmazás-piactér. Maga a Store is egy Metro felületű alkalmazás, ahol a Windows 8-ra készített Metro alkalmazások között lehet böngészni (külön jelzi a felület, hogy a program x86 vagy ARM rendszeren fut-e) és azokat meg is lehet vásárolni. A fejlesztők számára számos statisztika érhető el az alkalmazásukról, például hogy mennyien töltötték le, ez hogy viszonyul a kategória átlagához, milyenek a használati statisztikák, mik a felhasználók által beküldött hibajelentések.

Új alkalmazásmodell

A Microsoft által kiadott Windows 8 fejlesztői előzetesre az eddig megszokott módon (pl. internetről letöltve vagy külső adathordozóról indítva) is lehet új alkalmazásokat telepíteni, ugyanakkor könnyen lehet hogy az ARM-os verzióhoz a Windows Phone 7 Marketplace-hez hasonlóan csak a hivatalos piactérről lehet majd új programokat beszerezni - ennek részleteiről egyelőre nem nyilatkozik a cég és ARM-on futó Windows 8 előzetes hiányában kipróbálni sem lehet még.

A BUILD konferencia programjának központjában a Metro alkalmazások állnak, a vállalat hogy ezeket milyen eszközökkel, milyen irányelvek mentén haladva érdemes azokat megtervezni és fejleszteni - a Windows 8 ugyanis nem csak a felületén, hanem az alkalmazásmodellben is teljesen megújul. Az új alkalmazásmodellről, amely erőteljesen támaszkodik a HTML5-re és a JavaScriptre, egy következő cikkünkben közlünk részleteket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.