Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 6. 11:27

Virtualizációval biztosítaná a mobilokat a VMware

A múlt heti VMworld rendezvényen elrajtolt a Horizon Mobile és a hozzá kapcsolódó Horizon Manager, amelyek segítségével a vállalatoknál használt okostelefonok biztonsági kihívásaira próbál meg frappáns választ adni a VMware.

Vállalati környezetben az okostelefonok használatával kapcsolatos egyik legnagyobb kihívást az adatbiztonság jelenti: a dolgozók előszeretettel használják saját, privát készüléküket munkára, arról érik el a vállalati levelezést és a vállalati adatokat - a készülék elvesztése vagy illetéktelen kezekbe kerülése, vagy akár egy kártevő fertőzése nem csak a privát, hanem a céges információkat is veszélynek teszi ki, épp úgy mint a PC-k esetében.

Két Android egy mobilon

A virtualizációs piacot vezető VMware szerint erre a problémára egy lehetséges megoldást jelent, ha a privát készülékre egy virtualizált lemezképként felkerül a vállalati okostelefon rendszerkép, amely teljes egészében a cég IT-részlegének irányítása alatt áll, központilag szabályozott, milyen alkalmazások telepíthetők, milyen információk érhetők el, illetve hogy a felhasználó milyen feladatokat hajthat végre. Ezzel

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az okostelefonok virtualizációján egy ideje már dolgozó VMware a múlt héten mutatta be a nagyközönségnek a Mobile Virtualization Platformra (MVP) épülő Horizon Mobile-t, amely lehetővé teszi egy androidos készülékre egy távolról kontrollált operációs rendszer telepítését virtuális gépként, valamint a hozzá tartozó Horizon Mobile Managert, amellyel az adminisztrátorok távolról is ellenőrzés alatt tarthatják ezt a rendszert .

A Horizon Manager segítségével sablonokból létrehozhatók a dolgozók különféle csoportjai számára szükséges alkalmazásokat tartalmazó okostelefonos rendszerképek, amelyek a Horizon Mobile segítségével elszigetelve futhatnak a készülékeken. A rendszerképek biztonsági és hozzáférési paraméterei aprólékosan beállíthatók, például hogy kötelező legyen a PIN kóddal való lezárás, ne lehessen semmilyen információt "kopipésztelni", a készülék elvesztése esetén pedig automatikusan törlődjön minden adat. A Horizon Mobile Managerből lehet a vállalati rendszerre távolról a cég által korábban jóváhagyott, az adott dolgozó számára szükséges alkalmazásokat telepíteni és a meglevőeket frissíteni is.

05:39
 

Horizon Mobile - The full story from LG, Samsung and VMware

Még több videó

2012-ben érkezhet

A megközelítés előnye, hogy a munkára használt, céges leveleket vagy céges adatokat tartalmazó rendszerkép elszigetelt és ellenőrzött marad a dolgozó magánhasználatú okostelefonján az alkalmazásoktól és adatoktól - a VMware szerint így a dolgozónak nem kell egy céges és egy privát mobilt is magánál tartania, a vállalati adatokkal végzett tevékenysége pedig ellenőrizhető és korlátozható marad. A Horizon Mobile egyelőre Android operációs rendszert támogat és kezdetben az LG és a Samsung okostelefonjain és tabletjein lesz elérhető, valamikor 2012-ben.

A virtualizáció természetesen némi teljesítményveszteséggel jár, ezért érdemes erős processzorral szerelt, sok memóriát tartalmazó készüléket "alátenni", de a Las Vegas-i eseményen elhangzottak alapján egy ma már inkább csak felső kategóriásnak számító, egymagos, 1 GHz-es processzorra épülő okostelefon már elegendő erővel rendelkezik két operációs rendszer párhuzamos futtatásához, amelyek között a váltás is villámgyors.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról