Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 2. 13:40

Mégsem kell 1,3 milliárd dollárt fizetnie az SAP-nak

Az Oaklandi Bíróság szerint túlságosan magas az Oracle 1,3 milliárd dolláros követelése abban a jogdíjsértési perben, amelyben az SAP vétkességét már kimondták. Ha Larry Ellison cége nem elégszik meg a Phyllis Hamilton bírónő által méltányosnak talált 272 millió dolláros összeggel, új tárgyalást kell kezdeni.

Tovább folytatódik a TomorrowNow-saga, miután a bíróság tegnap kimondta, túlzottan magas az Oracle által követelt 1,3 milliárd dolláros kártérítés a szerzőijog-sértési ügyben. Amint arról korábban a HWSW is beszámolt, az SAP leányvállalataként működő TomorrowNow illegálisan töltött le dokumentációkat az Oracle weboldaláról, amit később az Oracle által indított per során be is ismert. Első fokon a bíróság 1,3 milliárd dollár megfizetésére kötelezte a szoftvervállalatot, azonban a mostani ítélet szerint nem érte ekkora kár a céget. "A megítélt összeg sokszorosan meghaladta az Oracle-nek okozott kárt" - írta Phyllis Hamilton bírónő, hozzátéve, hogy az 1,3 milliárd dollár "nem állt arányban a bemutatott bizonyítékok súlyával és túlságosan is eltúlzott volt."

Az SAP 2005-ben vásárolta fel a J.D.Edwards és PeopleSoft szoftverek támogatására szakosodott TomorrowNow vállalatot, miután a J.D.Edwards és a PeopleSoft az Oracle kezébe került. A TomorrowNow bekebelezésével az SAP azoknak szeretett volna alternatívát nyújtani, akik nem akartak az Oracle ügyfelei lenni, de továbbra is használni szerették volna J.D. Edwards vagy PeopleSoft rendszereiket.

A botrány 2007-ben pattant ki, amikor az Oracle nyilvánosságra hozta, különösen nagy forgalmat tapasztalt az ügyfelek számára fenntartott, jelszóval védett weboldalán, ahonnan a PeopleSoft és J.D. Edwards felhasználók tölthetnek le szoftvereket, dokumentációkat. A forgalmi adatok elemzése után kiderült, hogy a letöltéseket valójában nem az ügyfelek indították, ugyanis a megadott jelszavakhoz tartozó e-mail címek, nevek és telefonszámok mind hamisak voltak. Az adatok a TomorrowNow-nál kötöttek ki, a cég olyan ügyfelek nevében indított letöltéseket, amelyek akkoriban vándoroltak át hozzá.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az első fokú ítéletet arra alapozták, hogy az SAP-nak mekkora értékben kellett volna Oracle szoftverlicenceket vásárolnia, hogy legálisan juthasson hozzá a több tízezer támogatási dokumentumhoz és a szoftverekhez. A mostani döntés értelmében azonban ez irreális, egy gyártó valószínűleg sosem vett volna ekkora értékben licencet a legnagyobb versenytársától és az összeg megállapításánálaz Oracle által elszenvedett bevételkiesést kell alapul venni - az SAP szerint ez 28 és 408 millió dollár közé eshet.

Phyllis Hamilton 272 millió dolláros összeget állapított meg, amelyet ha az Oracle nem fogad el, új tárgyalássorozat kezdődik. A vállalatnak szeptember 30-ig kell nyilatkoznia a szándékáról, de feltehetően a cég nem elégszik meg az összeggel - amennyiben az ügy folytatódik, továbbra is bizonytalanságot okozhat az SAP-nál, amely az Oracle legnagyobb versenytársa az üzleti szoftverek piacán és kétséget ébreszthet a potenciális vásárlókban. "Jelentős bizonyítékok állnak rendelkezésre azt illetően, milyen masszív volt a lopás mértéke, hogy az SAP vezetése is érintett volt és hogy mekkora szellemi tulajdonról van szó" - mondta az oracle szóvivője. "Meggyőződésünk hogy az első döntés jó volt és továbbra is igényt tartunk arra a kártérítésre, ami megillet minket."

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról