:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 2. 13:40

Mégsem kell 1,3 milliárd dollárt fizetnie az SAP-nak

Az Oaklandi Bíróság szerint túlságosan magas az Oracle 1,3 milliárd dolláros követelése abban a jogdíjsértési perben, amelyben az SAP vétkességét már kimondták. Ha Larry Ellison cége nem elégszik meg a Phyllis Hamilton bírónő által méltányosnak talált 272 millió dolláros összeggel, új tárgyalást kell kezdeni.

Tovább folytatódik a TomorrowNow-saga, miután a bíróság tegnap kimondta, túlzottan magas az Oracle által követelt 1,3 milliárd dolláros kártérítés a szerzőijog-sértési ügyben. Amint arról korábban a HWSW is beszámolt, az SAP leányvállalataként működő TomorrowNow illegálisan töltött le dokumentációkat az Oracle weboldaláról, amit később az Oracle által indított per során be is ismert. Első fokon a bíróság 1,3 milliárd dollár megfizetésére kötelezte a szoftvervállalatot, azonban a mostani ítélet szerint nem érte ekkora kár a céget. "A megítélt összeg sokszorosan meghaladta az Oracle-nek okozott kárt" - írta Phyllis Hamilton bírónő, hozzátéve, hogy az 1,3 milliárd dollár "nem állt arányban a bemutatott bizonyítékok súlyával és túlságosan is eltúlzott volt."

Az SAP 2005-ben vásárolta fel a J.D.Edwards és PeopleSoft szoftverek támogatására szakosodott TomorrowNow vállalatot, miután a J.D.Edwards és a PeopleSoft az Oracle kezébe került. A TomorrowNow bekebelezésével az SAP azoknak szeretett volna alternatívát nyújtani, akik nem akartak az Oracle ügyfelei lenni, de továbbra is használni szerették volna J.D. Edwards vagy PeopleSoft rendszereiket.

A botrány 2007-ben pattant ki, amikor az Oracle nyilvánosságra hozta, különösen nagy forgalmat tapasztalt az ügyfelek számára fenntartott, jelszóval védett weboldalán, ahonnan a PeopleSoft és J.D. Edwards felhasználók tölthetnek le szoftvereket, dokumentációkat. A forgalmi adatok elemzése után kiderült, hogy a letöltéseket valójában nem az ügyfelek indították, ugyanis a megadott jelszavakhoz tartozó e-mail címek, nevek és telefonszámok mind hamisak voltak. Az adatok a TomorrowNow-nál kötöttek ki, a cég olyan ügyfelek nevében indított letöltéseket, amelyek akkoriban vándoroltak át hozzá.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az első fokú ítéletet arra alapozták, hogy az SAP-nak mekkora értékben kellett volna Oracle szoftverlicenceket vásárolnia, hogy legálisan juthasson hozzá a több tízezer támogatási dokumentumhoz és a szoftverekhez. A mostani döntés értelmében azonban ez irreális, egy gyártó valószínűleg sosem vett volna ekkora értékben licencet a legnagyobb versenytársától és az összeg megállapításánálaz Oracle által elszenvedett bevételkiesést kell alapul venni - az SAP szerint ez 28 és 408 millió dollár közé eshet.

Phyllis Hamilton 272 millió dolláros összeget állapított meg, amelyet ha az Oracle nem fogad el, új tárgyalássorozat kezdődik. A vállalatnak szeptember 30-ig kell nyilatkoznia a szándékáról, de feltehetően a cég nem elégszik meg az összeggel - amennyiben az ügy folytatódik, továbbra is bizonytalanságot okozhat az SAP-nál, amely az Oracle legnagyobb versenytársa az üzleti szoftverek piacán és kétséget ébreszthet a potenciális vásárlókban. "Jelentős bizonyítékok állnak rendelkezésre azt illetően, milyen masszív volt a lopás mértéke, hogy az SAP vezetése is érintett volt és hogy mekkora szellemi tulajdonról van szó" - mondta az oracle szóvivője. "Meggyőződésünk hogy az első döntés jó volt és továbbra is igényt tartunk arra a kártérítésre, ami megillet minket."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.