Szerző: Folyó Gergely

2011. augusztus 31. 15:27

Beültetett chippel figyelnék a daganatok növekedését

Német kutatók érzékelőket ültetnének a rákos betegek testébe, amelyek közvetlenül a daganat mellől figyelnék azok növekedését, fejlődését. Az orvosoknak vezeték nélkül jelző chip segítségével meg lehet állapítani, mikor van szükség beavatkozásra vagy kezelésre, ezzel a felesleges gyógyszerezés is elkerülhető.

Bár az azonnali beavatkozás kézenfekvő alternatíva, ha a pácienst daganattal diagnosztizálják, bizonyos esetekben az operáció kockázatokkal járhat. A gerincközeli tumorok eltávolítása például nehéz feladat az ideghálózat miatt, máskor pedig az okoz gondot, hogy a daganat rendkívül lassan fejlődik, de a beteg már idős - a műtét ez esetben úgy okozza az életminőség romlását, hogy a várható élettartam már nem növelhető jelentősen. A felesleges beavatkozás mellett a kemoterápiának is több mellékhatása van, hiszen ilyenkor az egész testet begyógyszerezik, ez pedig az egészséges sejteket sem kíméli többek között.

Kezelés gyorsabban és hatékonyabban

A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) kutatói Bernhard Wolf vezetésével olyan érzékelőn dolgoznak, melynek segítségével kiküszöbölhetők lennének a fenti nehézségek. A chipet a daganat közelébe ültetik majd, így folyamatosan tudja monitorozni a környező szövetfolyadék oxigén-koncentrációját: ha itt visszaesést mér, az arra utal, hogy a tumor egyre gyorsabban növekszik és agresszívvá válhat. Az érzékelő vezeték nélkül továbbítja az eredményeket a betegnél lévő, akár zsebben is hordható vevőegységnek, ahonnan végül az orvosok kapják meg őket, ezek alapján pedig el lehet dönteni, van-e szüksége a páciensnek műtétre vagy gyógykezelésre.

A beültetett chip másik nagy előnye, hogy a betegnek nem kell rendszeresen kórházba járnia a vizsgálatok miatt, az új módszer nem csak kényelmesebb, de naprakészebb is. “Normális esetben a betegnek kórházba kellene mennie a vizsgálathoz, és gépekkel, például MRI-vel kellene felmérni az oxigén telítettségi szintjét, de ezzel a rendszerrel ezt akár menet közben is megtehetjük” - nyilatkozta Sven Becker projektvezető.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az első teszteket már elvégezték a kutatók, az elsődleges kihívást az jelentette számukra, hogy olyan eszközt készítsenek, ami hosszú távon képes automatikusan ellátni a feladatát még fehérje-szennyezés és sejttörmelékek jelenetlétében is. Mindemellett a chipnek gyakorlatilag “láthatatlannak” kell maradnia a szervezet számára, hogy idővel ne lökődjön ki a testből, ezért a mérnökök az érzékelőt, jeladót és az akkumulátort egy biokompatibilis műanyag tokba zárták. A kutatók leírása szerint jelenleg két köröm nagyságú a szerkezet méretét a jövőben tovább csökkentenék, illetve más funkciókkal is felvérteznék majd.

Legfeljebb tíz évet kell várni rá

Ha az állatokon végzett kísérletek is rendben lezajlanak, jöhet a következő fejlesztési fázis. A tervek szerint a chip a jövőben a savtartalmat és a hőmérsékletet is mérné, illetve egy pumpával is felszerelnék, ami - ha arra szükség van - közvetlenül a daganat felé bocsátaná ki a kemoterápiás szereket. A kutatók azt mondják, ezzel a módszerrel jóval kevesebb mellékhatással jár majd és sokkal hatékonyabbá, gyorsabbá válik a kezelés, elvégre a terápia során kifejezetten a tumort veszik célba.

Az IntelliTuM (Intelligent Implant for Tumor Monitoring) projektet a német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF) is támogatja 500 ezer euróval, és bár az eddigi eredmények is biztatóak, a fejlesztés még kezdeti fázisban leledzik - a kutatók becslései szerint legkésőbb tíz év múlva állhat készen az eszköz az éles bevetésre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról